Hopp til innhold

Norgesglasset 04.12.06

Dyr forsvinner i varmen - 50 år med "Sangen om den røde rubin" - Verdifulle terningkast - Marianne Meløy kåserer - På autopilot gjennom livet - Når Møre og Romsdal blir splitta del 1 - Den første samiske nyhetssendingen - Åpne kontorlandskap tilbake

Dyr forsvinner i varmen

Forskere er sikre på at temperaturen i Norge vil stige de neste 100 årene. Dette får konsekvenser for dyrelivet på fjel og i skoger, forteller professor i bevaringsbiologi, Reidar Andersen. Han er bekymret for hvordan moskus, villrein og fjellrev vil klare seg dersom klimaet blir varmere.

- Enkelte dyrearter vil trekke nordover og oppover til kaldere strøk, men dyra som ikke kan komme seg høyere, slik som moskusen, frykter jeg vil dø ut.

Forskeren forteller at samtidig som at enkelte vil trekke opp og ut, eller kanskje forsvinne helt, så vil også andre dyr komme trekkende inn i landet.

- Villsvinet vil nok komme fra Sverige, men størst sannsynlighet er det for at flygende arter kommer hit, sier Andersen og nevner blant annet flaggermus. Reporter: Agnete Daae-Qvale Holmemo.

50 år med "Sangen om den røde rubin"

Det er 50 år siden en trondheimsforfatter tok dyden på Norge. Høsten 1956 kom den omstridte romanen "Sangen om den røde rubin". Det ble starten på sedelighetsdebatten. Seksualmoral og yttringsfrihet ble heftig diskutert, og Mykle måtte møte i retten. Agnar Mykles seksuelle roman "Sangen om den røde rubin" har betydd mye for yttringsfriheten. Reporter: Karin Jegtvik.

Verdifulle terningkast

Filmkritikernes terningkast er ofte avgjørende for billettinntektene, skriver Aftenposten. En prikk ekstra på terningen kan doble salget. Det viser en ny undersøkelse fra sosiolog Christer Thrane ved Høgskolen i Lillehammer. Dagbladets filmanmelder Inger Bentzrud sier til Norgesglassets reporter Ann Jones at hun tror venners anbefaling har like mye å si.

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: "Mørkemenn i mørketid".

På autopilot gjennom livet

Det moderne mennesket har ikkje tid til å stogge opp og finne ut kven det er og kvifor det reagerer som det gjer. Det seier arbeidsrådgjevar Gisle Espolin Johnson. I ei ny bok skriv han me må bli bevisste vår mangel på bevissthet, og vår mangel på autentisitet, eller ekthet. Er me ekte når me gir ståande applaus i teateret sjølv om me ikkje likte framsyninga? Espolin Johnson seier me må bryte laus frå dei tillærte adferdsmønstera våre, slå av autopiloten og tenke gjennom vala me tek. Fyrst då vil me kunne få eit godt liv med oss sjølve, og med menneska rundt oss.

Når Møre og Romsdal blir splitta del 1

Kjem fylka våre til å forsvinne? Vil vi få sju store regionar som sluker og deler dei gamle fylka - regioner med namn som Vestlandet, Trøndelag, Nord Norge og Østviken? Mange er spent på kva som vil skje når regjeringa no i desember legg fram for Stortinget ein plan for oppgaver i regioner, og seinare den endelege inndelinga av landet i nye regioner.

Norgesglasset tek likesågodt farvel med dei gamle fylka, først og sist - med å minnast eitt av dei mest spesielle: Møre og Romsdal. Det er eit fylke som kan bli delt mellom Vestlandsregionen og Trøndelagsregionen; - rett og slett eit fylke som forsvinn. Arild Hoknes har laga ein historiske gjennomgangen av fylket som forsvann.

Den første samiske nyhetssendingen

I etermedienes tidlige dager var det sjelden kost og høre journalister snakke i radio. Svært ofte var det språkvitere som satt foran mikrofonen. Men for ganske nøyaktig 60 år siden var det en sykepleierstudent som satt i studio den aller første gangen nyheter på samisk gikk ut over eteren. Sara Klemetsdatter Hætta var 21 år da hun ble den aller første journalisen med samisk nyhetsprogram på norsk radio. Reporter: Line Gevelt Andersen.

Åpne kontorlandskap tilbake

Det åpne kontorlandskapet kom til Norge på 1970-tallet, forsvant på 1980-tallet, men er nå er tilbake igjen. Enmannskontoret byttes ut med skillevegger, stillerom og kaffebar. Blir det noe bedre? Reporter Thor Henry Bjor tok med seg en av Norges fremste eksperter på området og dro til en diger bedrift som har lært ett og annet…

Hør: Norgesglasset 04.12.06

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.