Newton tester hjernen

tv: Hippocampus er ikke et rart dyr, men senteret i hjernen som hjelper deg å huske hvor du er.

Hjerne
Foto: NRK

I hjernen finnes et eget senter som lager mentale kart over stedene vi er på. Området jobber med hukommelse, og alt du opplever i løpet av en dag som skal lagres og huskes, må innom hippocampus først.

I sendinga fortalte May-Britt Moser, professor ved senter for hukommelsesbiologi på NTNU, om hjernekartet, og det er altså hippocampus som hjelper deg å finner fram kartet for stedet du er på blant hjernens milliarder av hjerneceller.

Test hva du vet om hjernen

Slik husker vi - intervju med May-Britt Moser

Per Olav Alvestad med hjerne

Per Olav synes det er heller ekkelt å holde ne ekte menneskehjerne.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Festivalsjef etterlyser korona-svar

    Filmfestivalsjef Tonje Hardersen i Haugesund venter fortsatt på svar om hvordan koronaregelen om én meters avstand, skal tolkes helt konkret. Hun sier til Dagsavisen at hun har ventet på svar i tre uker. Festivalen starter 14. august.

  • Larsson bryt med Huawei

    Den svenske artisten Zara Larsson bryt samarbeidet med det kinesiske telekommunikasjonsselskapet Huawei, ifølge svenske medium. Huawei blir kopla til kinesisk etterretning, noko dei tilbakeviser. Larsson vil gi bort det ho har tent på kampanjen.

  • Nye kinofilmar tidlegare på nett

    Ein historiske avtale i USA gjer det mogleg for filmstudioet Universal å sleppe storfilmar til leige på nett berre 17 dagar etter kinopremiere. Vanlegvis tar det fleire månader før nye filmar vert slopne på nett.