Newton tester hjernen

tv: Hippocampus er ikke et rart dyr, men senteret i hjernen som hjelper deg å huske hvor du er.

Hjerne
Foto: NRK

I hjernen finnes et eget senter som lager mentale kart over stedene vi er på. Området jobber med hukommelse, og alt du opplever i løpet av en dag som skal lagres og huskes, må innom hippocampus først.

I sendinga fortalte May-Britt Moser, professor ved senter for hukommelsesbiologi på NTNU, om hjernekartet, og det er altså hippocampus som hjelper deg å finner fram kartet for stedet du er på blant hjernens milliarder av hjerneceller.

Test hva du vet om hjernen

Slik husker vi - intervju med May-Britt Moser

Per Olav Alvestad med hjerne

Per Olav synes det er heller ekkelt å holde ne ekte menneskehjerne.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Banksy tapte varemerketvist

    Banksy tapte en varemerketvist fordi han ikke selger varer prydet «Love Is In the Air», et motiv som første gangen var å se på en vegg i Jerusalem i 2005. Det viser en maskert mann som kaster en bukett med blomster. Banksy varemerkebeskyttet motivet i 2014. Men EUs immaterialrettskontor (EUIPO) avslår nå å gi det beskyttelse, melder BBC.

    Banksy sitt "Love Is In the Air"
    Foto: Alessandra Tarantino / NTB
  • Vil støtte musikkscenen i Beirut

    Festivalen Oslo World er oppretter et fond som skal bidra til gjenreisningen av Beiruts musikkscene. Dermed vil årets festival åpnes med en solidaritetskonsert 27. oktober, der artister som Frida Ånnevik, Unge Beirut, Moddi, Gekko Fattal, Trygve Seim, Frode Haltli, KORK kvintett, Inger Hannisdal og Majaz medvirker.