Netflix lager stor norsk dramaserie i 2019

Netflix filmer sin første norskspråklige dramaserie i Norge neste år. Bak serien står skaperne av den danske suksesserien «Borgen».

Netflix lager serie om norrøn mytologi

Norrøn mytologi blir tematikken når Netflix finansierer en norsk serie i sin helhet for første gang. Her ved Åsgårdsreien.

Foto: Jacques Lathion, Nasjonalmuseet / NTB Scanpix

«Ragnarok» blir tittelen på den første norskspråklige dramaserien som i sin helhet finansieres av Netflix, sier strømmegiganten til NRK.

Serien beskrives som et moderne oppvekstdrama basert på norrøn mytologi. Netflix ønsker ikke å røpe mer enn at handlingen foregår på en videregående skole i en oppdiktet småbygd i Norge, og at tittelen henviser til klimaendringene som skjer verden over.

Strømmetjenesten er i gang med produksjonen av en seks episoder lang serie, som skal filmes i Norge og Danmark i løpet av neste år.

– Vi har arbeidet med dette prosjektet i rundt seks måneder. Vi jobber nå med å fullføre manus, sier selskapets visepresident for internasjonale produksjoner, Kelly Luegenbiehl.

Visepresident for internasjonale produksjoner i Netflix, Kelly Luegenbiehl.

Visepresident for internasjonale produksjoner i Netflix, Kelly Luegenbiehl.

Foto: Netflix

Nyheten fra Netflix kommer kort tid etter et nytt direktiv fra EU, som vil stille et krav om 30 prosent europeisk innhold til strømmebibliotekene.

Planlegger filming på vestlandet

Netflix har de siste ukene lett aktivt etter potensielle innspillingssteder på vestlandet og i Danmark. De jakter også norske og skandinaviske skuespillere til serien.

Selv om serien skal ha norsk språk, blir «Ragnarok» skapt og produsert av danske Adam Price i produksjonsselskapet Sam og to andre danske produsenter.

Price er best kjent som skaperen av «Borgen», en av Danmarks største tv-eksporter gjennom tidene.

Den eneste nordmannen som for tiden er involvert i prosjektet, er Simen Alsvik som utøvende produsent og manusforfatter på prosjektet.

– Jeg jobber med Adam for å utvikle de store historielinjene og å få ferdig episodemanusene for første sesong, sier Alsvik, som i likhet med arbeidsgiveren holder kortene tett til brystet om seriens innhold.

Produsent Simen Alsvik

Tidligere «Lilyhammer»-regissør Simen Alsvik er for tiden i arbeid med serien.

Foto: Privat

Alsvik har tidligere jobbet for Netflix som regissør på «Lilyhammer», som NRK og strømmegiganten hadde et tre sesonger langt spleiselag på.

«Ragnarok» blir den første norske serien der strømmegiganten er alene om å ta regningen, presiserer han.

Hvor stor regningen for serien blir, vil ikke Netflix kommentere.

«Ragnarok» skal etter planen lanseres i samtlige 190 land Netflix opererer i, og dubbes til ti språk – blant annet engelsk, fransk og japansk.

Får kritikk for danske produsenter

Bransjeorganisasjonen Virke produsentforeningen setter spørsmålstegn ved hvor norsk «Ragnarok» blir, dersom Netflix tyr til hovedsakelig danske produsenter for å lage sin første norske serie.

At Sam productions har vært på plass med rett prosjekt til rett tid er noe man bare må bøye seg for, men da sliter jeg med å se logikken i å kalle det en norsk serie, selv om den er norskspråklig, sier nestleder Aage Aaberge.

Produsentforeningen har lenge vært kritisk til manglende investeringer fra Netflix i norske produksjoner.

Årsaken er at strømmegiganten har sluppet unna avgifter som går tilbake til det norske produksjonsmiljøet, slik dvd-selgere og kinoer er pålagt.

Har flere norske prosjekter på gang etter EU-press

Det kan imidlertid endre seg snart, om EUs nye direktiv vedtas av EU-kommisjonen.

Timingen med nyheten om en ny norsk serie er helt tilfeldig, sier Luegenbiehl.

– Vi har holdt på med dette prosjektet lenge, og planlegger å fortsette å investere i norsk innhold. Det norske markedet er viktig for oss, sier hun.

– Dere har vært i Norge siden 2012. Hvorfor kommer det en norsk serie først nå?

– Det var rett filmskaper med rett idé på rett tidspunkt. De siste årene har vi vurdert en rekke ideer og folk til vår første norske produksjon, sier Luegenbiehl.

NRK vet at Netflix er i dialog med flere norske prosjekter. Blant annet skal Aaberge i produsentforeningen møte Netflix i november angående krigsserien «Slaget om Narvik». Møtet har ennå ikke funnet sted, sier Aaberge.

Netflix er også med på finansieringen av NRK-serien "Vikingane", som Netflix viser på engelsk. Andre sesong hadde nylig premiere. Om det blir en tredje sesong, er fortsatt usikkert.

Kulturstrøm

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema
 • Taylor Swift bytter plateselskap

  Den amerikanske artisten forlater Big Machine Label Group, som hun har tilhørt siden starten av karrieren, og går til Universal. Målet er å få større kontroll med egen inntjening når musikken strømmes via Spotify, melder Reuters. Swift har tidligere tatt bort musikken sin fra Spotify fordi hun ikke syntes strømmetjenesten betaler tilstrekkelig til artistene, men fra 2017 var låtene hennes tilgjengelige igjen. (NTB)

  Taylor Swift anbefaler låten den norske produsenten Coucheron og artisten Kehlani har laget sammen.
  Foto: NTB Scanpix, AP, Jordan Strauss