Hopp til innhold

Netflix lager stor norsk dramaserie i 2019

Netflix filmer sin første norskspråklige dramaserie i Norge neste år. Bak serien står skaperne av den danske suksesserien «Borgen».

Netflix lager serie om norrøn mytologi

Norrøn mytologi blir tematikken når Netflix finansierer en norsk serie i sin helhet for første gang. Her ved Åsgårdsreien.

Foto: Jacques Lathion, Nasjonalmuseet / NTB Scanpix

«Ragnarok» blir tittelen på den første norskspråklige dramaserien som i sin helhet finansieres av Netflix, sier strømmegiganten til NRK.

Serien beskrives som et moderne oppvekstdrama basert på norrøn mytologi. Netflix ønsker ikke å røpe mer enn at handlingen foregår på en videregående skole i en oppdiktet småbygd i Norge, og at tittelen henviser til klimaendringene som skjer verden over.

Strømmetjenesten er i gang med produksjonen av en seks episoder lang serie, som skal filmes i Norge og Danmark i løpet av neste år.

– Vi har arbeidet med dette prosjektet i rundt seks måneder. Vi jobber nå med å fullføre manus, sier selskapets visepresident for internasjonale produksjoner, Kelly Luegenbiehl.

Visepresident for internasjonale produksjoner i Netflix, Kelly Luegenbiehl.

Visepresident for internasjonale produksjoner i Netflix, Kelly Luegenbiehl.

Foto: Netflix

Nyheten fra Netflix kommer kort tid etter et nytt direktiv fra EU, som vil stille et krav om 30 prosent europeisk innhold til strømmebibliotekene.

Planlegger filming på vestlandet

Netflix har de siste ukene lett aktivt etter potensielle innspillingssteder på vestlandet og i Danmark. De jakter også norske og skandinaviske skuespillere til serien.

Selv om serien skal ha norsk språk, blir «Ragnarok» skapt og produsert av danske Adam Price i produksjonsselskapet Sam og to andre danske produsenter.

Price er best kjent som skaperen av «Borgen», en av Danmarks største tv-eksporter gjennom tidene.

Den eneste nordmannen som for tiden er involvert i prosjektet, er Simen Alsvik som utøvende produsent og manusforfatter på prosjektet.

– Jeg jobber med Adam for å utvikle de store historielinjene og å få ferdig episodemanusene for første sesong, sier Alsvik, som i likhet med arbeidsgiveren holder kortene tett til brystet om seriens innhold.

Produsent Simen Alsvik

Tidligere «Lilyhammer»-regissør Simen Alsvik er for tiden i arbeid med serien.

Foto: Privat

Alsvik har tidligere jobbet for Netflix som regissør på «Lilyhammer», som NRK og strømmegiganten hadde et tre sesonger langt spleiselag på.

«Ragnarok» blir den første norske serien der strømmegiganten er alene om å ta regningen, presiserer han.

Hvor stor regningen for serien blir, vil ikke Netflix kommentere.

«Ragnarok» skal etter planen lanseres i samtlige 190 land Netflix opererer i, og dubbes til ti språk – blant annet engelsk, fransk og japansk.

Får kritikk for danske produsenter

Bransjeorganisasjonen Virke produsentforeningen setter spørsmålstegn ved hvor norsk «Ragnarok» blir, dersom Netflix tyr til hovedsakelig danske produsenter for å lage sin første norske serie.

At Sam productions har vært på plass med rett prosjekt til rett tid er noe man bare må bøye seg for, men da sliter jeg med å se logikken i å kalle det en norsk serie, selv om den er norskspråklig, sier nestleder Aage Aaberge.

Produsentforeningen har lenge vært kritisk til manglende investeringer fra Netflix i norske produksjoner.

Årsaken er at strømmegiganten har sluppet unna avgifter som går tilbake til det norske produksjonsmiljøet, slik dvd-selgere og kinoer er pålagt.

Har flere norske prosjekter på gang etter EU-press

Det kan imidlertid endre seg snart, om EUs nye direktiv vedtas av EU-kommisjonen.

Timingen med nyheten om en ny norsk serie er helt tilfeldig, sier Luegenbiehl.

– Vi har holdt på med dette prosjektet lenge, og planlegger å fortsette å investere i norsk innhold. Det norske markedet er viktig for oss, sier hun.

– Dere har vært i Norge siden 2012. Hvorfor kommer det en norsk serie først nå?

– Det var rett filmskaper med rett idé på rett tidspunkt. De siste årene har vi vurdert en rekke ideer og folk til vår første norske produksjon, sier Luegenbiehl.

NRK vet at Netflix er i dialog med flere norske prosjekter. Blant annet skal Aaberge i produsentforeningen møte Netflix i november angående krigsserien «Slaget om Narvik». Møtet har ennå ikke funnet sted, sier Aaberge.

Netflix er også med på finansieringen av NRK-serien "Vikingane", som Netflix viser på engelsk. Andre sesong hadde nylig premiere. Om det blir en tredje sesong, er fortsatt usikkert.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter