Hopp til innhold

Møter BBC og Netflix for mulig samarbeid om «Slaget om Narvik»-serie

80 fly ble skutt ned og 65 skip senket under det voldsomme «Slaget om Narvik» i 1940. – Denne historien er så underfortalt, sier «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge som i dag presenterte planene for den nye TV-serien.

Slaget om Narvik

Narvik sentrum i brann etter bombing. Om 2–3 år blir «Slaget om Narvik» TV-serie.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Fra før har både Hollywood-regissør Tommy Wirkola og News On Request og FilmCamp planlagt storslått film om de voldsomme kampene i Narvik under andre verdenskrig.

Aage Aaberge er ansvarlig produsent for animasjonsfilmen "Pelle Politibil på Sporet".

Produsent Aage Aaberge er i Cannes for å skaffe 200 millioner til Norges dyreste TV-serie «Slaget om Narvik».

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I dag ble det kjent at «Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge planlegger et 200 millioners TV-prosjekt om de samme hendelsene, skriver VG.

Han har i hele dag vært i filmbyen Cannes for å møte mulige samarbeidspartnere. Netflix, BBC og andre gigantselskaper er på andre siden av møtebordet.

– Det har vært mye mas og kaos. Jeg har ikke fått noe napp ennå, men ett og annet bra møte har det vært innimellom. Dette er på en måte en sjekkrunde for å finne ut hvem som kan bli tenkbare partnere i neste omgang, sier han til NRK på telefon fra Cannes.

Aaberge har jobbet med film i 35 år, men er nok mest kejnt som produsenten bak Kon Tiki. «Slaget om Narvik» blir dobbelt så stort som «Kon-Tiki», som hadde et budsjett på 100 millioner.

10 episoder

Under kampene ved Slaget om Narvik 1940

Her fra kampene i fjellene inn mot svenskegrensen i 1940.

Foto: Privat

For å fortelle hele historien må det 10 episoder på 45 minutter til, mener produsenten.

– Jeg må innrømme at jeg trodde jeg visste litt om Narvik fra historiebøkene og ting jeg har lest tidligere, men etter at jeg begynte å lese meg opp og besøkt byen, har det gått opp for meg at «Slaget om Narvik» var kjempesvært.

Hitlers første nederlag

Slaget om Narvik varte fra 9. april 1940 til 8. juni samme år. Norske, britiske, franske og polske soldater slo de tyske styrkene tilbake, og vant malmbyen tilbake. Dette var Hitlers første store nederlag i 2. verdenskrig.

Mer enn 30.000 soldater fra begge sider lå i strid om byen, som ble ansett som meget viktig strategisk både av Hitler og Churchild. Narvik var et knutepunkt for utskiping av svensk malm.

På de to månedene slaget varte, falt 850 soldater, 80 fly ble skutt ned og 65 skip senket.

– Skal vi klare å få med oss de viktigste episodene fra slaget, trenger vi garantert de ti episodene.

Langsomt og krevende arbeid

Ambisjonene er at TV-serien skal bli et internasjonalt TV-prosjekt, og veien dit er lang og kronglete.

– Vi skal ha på plass manus. Man klarer nesten aldri å få signert avtale før du kan legge et manus på bordet. Men jeg er optimist. Jeg kjenner på stemningen at det er interesse for prosjektet.

Det som er spesielt med Narvik var at det var et internasjonalt slag.

– I tillegg til tyskerne, kom det allierte fra England, Frankrike og Polen. Dette er en viktig del av hvert lands historie, sier Aaberge.

Og når prosjektet er finansiert, og opptakene om to år kan begynne, selvsagt de gjøres i Narvik.

– Ja det er garantert. Vi må ha landskap og miljø. Selv om byen er veldig forandret finnes det enkelte hus vi kan bruke, sier han til NRK.