Hopp til innhold

Nektes å spille i Egypt

Elton John nektes å spille konsert i Egypt fordi han «er homo, tror Jesus var homo og er kritisk til organiserte religioner».

Elton John

Elton John vil spille i Egypt, men blir trolig stoppet.

Foto: Clemens Bilan / Scanpix/AFP

Elton John under ein konsert i Tyskland i 2008.

Elton John skaper kontroverser for sine uttalelser om Jesus og homofili.

Foto: Volker Wiciok / AP

Elton John hadde planer om å spille konsert i Egypt, senere denne måneden. Det var helt til det egyptiske musikerforbundet fikk si sin mening.

Søndag annonserte lederen for forbundet, Mounir al-Wasimi, at han sammen med myndighetene koordinerte hvordan de skulle stoppe konserten, fordi Elton John er homo, tror Jesus var homo og er kritisk til organiserte religioner, melder The Guardian.

- Hvordan?

- Hvordan kan vi tillate at en som er homo, som ønsker å forby religioner, som hevder at profeten Eissa (Jesus) var homo og som jobber for at land i midt-østen skal gi seksuell frihet til homosexuelle å holde konserter? spurte al-Wasimi i følge nettstedet monstersandcritics.com.

Les også: Elton John innlagt på sykehus

Den 63 år gamle popstjernen skapte kontroverser da han uttalte følgende til magasinet Parade i februar:

- Jeg tror Jesus var en barmhjertig, super-intelligent homofil mann som forsto menneskelige problemer. På korset tilga han dem som korsfestet ham. Jesus ville ha oss til å være kjærlige og tilgivende ... Prøv å være homofil kvinne i Midt-Østen - du er så godt som død.

Tabubelagt tema

Dette har vakt oppsikt, særlig i Egypt. Mounir al-Wasimi sier det nå vil bli gjort forsøk på å stoppe den planlagte konserten og at det egyptiske musikerforbundet er det eneste organet «autorisert til å tillate forestillinger av utenlandske sangere».

Les også: Hisser på seg Maya-indianere

Homofili er et tabubelagt tema i Egypt og en lesbisk scene i en egyptisk film satte i 2008 slumområder i Kairo i opprør. Samme året spilte Elton John i De forente arabiske emirater for et publikum på mer enn 13.000 fans.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober