Hopp til innhold

– Det var et helt magisk øyeblikk

23-åringene Nicolay Sereba og Vincent Dery fra Oslo var i ekstase etter å ha fått både kongelige tilskuere og dresskledde ministre til danse med på hitlåten «Am I wrong» under årets Nobelkonsert.

Gutta i Envy var det norske alibiet under Nobels fredspriskonsert 2013, og det var ingenting å si på stemningen i salen når 23-åringene endelig kom på scenen i Oslo Spektrum etter å ha blitt presentert av nobelvert Claire Danes som «en norsk musikksensasjon».

– Det er noe av det mest fantastiske vi har vært med på noensinne! Det er utrolig vanskelig å beskrive, det var et helt magisk øyeblikk som vi aldri kommer til å glemme, utbryter en begeistret Nicolay Sereba i Envy til NRK.no rett etter opptredenen.

Gutta fikk fremføre to låter under konserten, både «Am I wrong» og «In your arms». De fikk også kronprins Haakon og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland til å taktfast rope «Envy» sammen med resten av Spektrum.

Envy Nobelkonserten

Hedret Mandela

I år er det 20 år siden Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk fikk Nobels fredspris for sitt arbeid mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Mandela gikk bort i forrige uke og ble begravet i går, og under Nobelkonserten onsdag kveld benyttet flere av artistene anledningen til å hedre ham.

Den svenske artisten Timbuktu ble introdusert av nobelvert Aaron Eckhart som «en mann med en personlighet som kan fylle hele dette rommet.». Og det var ingen tvil om at svensken fikk både stemningen og publikum opp på beina når han dro i gang med hitlåten «Alle vill til himmelen men ingen vill dø».

– Denne er for deg, Madiba, sa Timbuktu før han startet å synge:

Timbuktu på Nobelkonserten

Den svenske artisten sto også for Nobelkonsertens overraskelse for norske seere, da han hentet inn rapperen Øyvind «Vinni» Sauvik som gjesteartist på sin andre låt, «Let the monkey out».

Kveldens yngste åpnet showet

Det svenske stjerneskuddet Zara Larsson (15) fikk æren av å være første artist på scenen under kveldens Nobelkonsert.

– Det er helt utrolig med tanke på hvem som har stått på denne scenen før meg, og hvilke artister som er sammen meg her i dag. Jeg er overlykkelig over å ha blitt spurt, fortalte Zara Larsson til Aftonbladet tidligere i dag.

Hun innrømmet at hun var svært nervøs i tiden før konserten, og fryktet å snuble i kjolen eller på høye hæler. 15-åringen klarte imidlertid oppgaven uten problemer, og fikk stor applaus fra de prominente gjestene i salen.

Zara Larsson Nobelkonserten

Ifølge NRKs journalist i salen steg stemningen ytterligere et hakk i salen da kveldens verter Claire Danes og Aaron Eckhart entret scenen i Oslo Spektrum. Danes sendte slengkyss i retning av publikum, som jublende tok imot.

Deretter gjorde artisten Mary J. Blige sitt beste for å få tødd opp litt «norwegian stiffness» allerede i løpet av de 15 første minuttene av Nobelkonserten.

Kveldens stjerner

Claire Danes og Aaron Eckhart

Claire Danes og Aaron Eckhart er Nobelkonsertens verter.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

De amerikanske skuespillerne Claire Danes (Homeland) og Aaron Eckhart (The Dark Knight) var kveldens verter, og de fortalte i et intervju med NRK tidligere på onsdag at de følte seg beæret over å få muligheten til å lede Nobels fredspriskonsert.

– Vi er nederst på totempælen. Kveldens stjerner er uten tvil OPCW og artistene, vi er bare heldige som har fått de beste tilskuerplassene i salen, uttalte Aaron Eckhart.

Les også: – Vi står nederst på rangstigen

I Nobels ånd

Ahmet Uzumcu

OPCW-leder Ahmet Üzümcü takket for prisen under onsdagens Nobelkonsert, og benyttet anledningen til å understreke hvor viktig det er at de får fullført arbeidet med å avskaffe alle kjemiske våpen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Årets musikalske feiring av fredsprisen var den 20. i rekken, og vises for et potensielt publikum på 350 millioner husstander imellom 80 til 120 land.

Årets fredspris ble i år tildelt Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) ved leder Ahmet Üzümcü, en tildeling som har fått ros fra flere hold for å være «helt i Nobels ånd».

I sin tale onsdag kveld påpekte Üzümcü at det nok var mange som måtte innrømme å aldri har hørt om organisasjonen før de dukket opp som overraskende vinnere av Nobels fredspris.

– I aviser ble vi blant annet kalt «obskure», «små» og «nerdete». Men vi har også blitt kalt «svært profesjonelle» og «effektive» – alt er karakteristikker vi kan leve med, fordi de er sanne. Bortsett fra nerdete da, leste OPCW-lederen fra stikkordsarket sitt med et lurt smil om munnen.

Les også: Korter ned Nobelkonserten i år

Vakkert fra Blunt

Britiske James Blunt tok over scenen etter Mary J. Blige, og det var mange i salen som satte pris på et gjenhør med hiten «You're beautiful». 39-åringen var forholdsvis uformelt antrukket med en grå bomullsgenser under en grå ullblazer.

– Det er en ære å få være her, uttalte briten.

James Blunt Nobelkonserten

Den kontroversielle, britiske artisten Morrissey ble presentert som kveldens hovedartist, og med bandets trommesett lyssatt med det norske flagget startet han rett på med den kraftfulle låten «People are the same everywhere». Deretter gjenopprettet han troen på menneskeheten med «Satellite of love», før han avsluttet med «Irish blood, english heart»

Les også: James Blunt forsvarte Morrissey: Selvfølgelig skal han spille

NRK Ytring: – Kanskje det ikke er Morrissey det har rablet for?

Årets Nobelkonsert ble avsluttet med at Mary J. Blige kom tilbake på scenen og fremførte låten «One» til ære for Nelson Mandela.

Morrissey på Nobelkonserten

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober