NRK Meny
Normal

Metallica med nye låter i kisten

Når Metallica nå kommer tilbake til Oslo onsdag, er det med låtene fra fjorårsalbumet «Death Magnetic» i bagasjen – som inkluderer kister til scenebruk.

Metallica

BLE FILMET: Konserten i Mexico, der Metallica poserer på bildet, ble filmet og skal være med på en DVD-utgivelse i oktober. Fra venstre Rob Trujillo, Lars Ulrich, Kirk Hammett og James Hetfield.

Foto: ELIANA APONTE / REUTERS

James Hetfield, Metallica

– Vi er ikke i ferd med å bli et nostalgishow, vi er relevante og har den gave at vi kan skrive god musikk nå. Slik forklarte James Hetfield (bildet) tankegangen bak «Death Magnetic»-albumet. Her fotografert ved turnéstart i fjor høst.

Foto: Paul Connors / AP
Kirk Hammett, Metallica

Kister som scenedekor skaper passende stemning for Metallica, her ved gitarist Kirk Hammett.

Foto: Paul Connors / AP
Metallica er klar for Oslo – omsider, her med James Hetfield i aksjon.

Metallica er klar for Oslo – omsider, her med James Hetfield i aksjon.

Foto: Markus Schreiber / AP

LYDVERKET MIMRER: Metallica i Midt i Smørøyet!

Sist metalveteranene var i Norge, var i 2008 i Bergen, på turneen som Metallica hadde kalt «European Vacation». Da spilte de for det meste gamle kjenninger – og lovet å komme tilbake «snart».

To ganger

Nå gjør de to konserter i Norge, denne gangen innendørs i Oslo Spektrum – der lys og effekter vil komme godt til sin rett - 17. juni og 30. juli, på sin «World Magnetic Tour». Der har de som oftest spilt seks låter fra «Death Magnetic», og plusset på med mange gamle klassikere som de nesten ikke kan komme unna å spille.

For det er ifølge anmelderne måten bandet akter å gjenetablere seg – å smelte sammen gammelt og nytt.

Når James Hetfield selv skal plukke ut sangene som best oppsummerer Metallica, svarer han til Spinner. com: «For Whom the Bell Tolls», «Sanitarium» og «Enter Sandman» – og i hvert fall to av dem blir å høre i Oslo.

Svenskene fikk besøk av Metallica allerede i mars. Da ble James Hetfield matforgiftet, så konsert nummer to måtte utsettes til mai. Sverige fikk også en av de fire Sonisphere-datoene, som blir en omreisende minifestival der Metallica headliner i Hultsfred 18. juli.

– Relevante

Men nå er det Norges tur til å se Metallicas «comeback» som plateartister. For det kan det kanskje kalles, deres niende studioalbum”Death Magnetic”, som ga fansen nytt håp etter at siste forsøk var «St. Anger» i 2003 – da bandet var på sammenbruddets rand. Til TT Spektra sa Kirk Hammett i mars.

– Moralen i bandet er den høyeste siden slutten av 80-tallet. Vi kommer riktig bra overens, og musikalsk skriver vi riktig bra låter. Om folk vil kalle det å finne tilbake, så holder jeg definitivt med dem. Det er som om vi har funnet oss selv igjen.

James Hetfield sa i et intervju med Spinner at målet med dette albumet var å bevise for dem selv at «hei, vi er ikke i ferd med å bli et nostalgishow, vi er relevante og har den gave at vi kan skrive god musikk nå».

– Med Rob (Trujillo, bassist) i bandet, har dynamikken endret seg ganske mye. Der Lars og jeg er ganske vant til å slåss om rattet i forsetet, synes de andre to det er like greit å sitte i baksetet, se ut av vinduet og spørre hvor vi skal – absolutt til stede og støttende, var Hetfields beskrivelse.

Blir film

Den første av de tre konsertene som Metallica gjorde tidligere i juni i Mexico foran 50.000 fans er blitt filmet for en kommende DVD-utgivelse i oktober. Også konserten i franske Nimes – i et gammelt romersk amfiteater - 7. juli blir filmet.

Når Metallica spiller første gang i Oslo denne uken, er det bare to dager etter at AC/DC har vært å høre på Valle Hovin.

Hetfield sier i samme intervju at AC/DC sammen med Aerosmith i en konsert sammen i California i 1978, var det som fikk han til å «ville føle det samme hver kveld».

– Og av en eller annen grunn, takk Gud for det, så har det skjedd.

Dette spilte de i Finland:

Da Metallica spilte i Finland 14. juni, innledet de med to låter fra «Death Magnetic», nemlig de to første sporene «That Was Just Your Life» og «The End Of The Line».

Deretter sveipet de innom 80-tallet med låtene «For Whom the Bell Tolls», «No Remorse» og «One», før de var tilbake på «Death Magnetic» for to nye låter, nemlig «Broken, Beat And Scarred» og «Cyanide».

Deretter var det 1992-låten «Sad But True», før de ga til beste Bob Seger-coveret «Turn The Page», og igjen to nye; «All Nightmare Long» og «The Day That Never Comes».

Om det hadde vært et par oldies før, så kom goldiene nå: «Master Of Puppets», «Fight Fire With Fire», «Nothing Else Matters» og «Enter Sandman».

Som ekstranumre spilte Metallica i Helsingfors følgende tre:
«Helpless (cover av Diamond Head) og de to tidlige »Trapped Under Ice” og «Seek & Destroy». (Kilde: setlist.fm)

Kulturstrøm

 • BBC tapte men anker ikke

  BBC filmet og navnga Cliff Richard da hjemmet hans ble stormet av politiet i 2014 etter mistake om seksuelle overgrep. Artisten ble aldri arrestert eller tiltalt, og saksøkte selskapet for brudd på privatlivets fred. Richard vant i retten, og det var ventet at BBC ville anke. Men i stedet vil kringkastingsselskapet be Parlamentet vurdere prinsippene for pressefrihet i landet, melder BBC selv.

  Cliff Richard
  Foto: Scanpix, STR
 • Ny redaktør i Klassekampen

  Mari Skurdal er ny ansvarlig redaktør i Klassekampen. Hun overtar etter Bjørgulv Braanen. Hun sier det nå vil bli satset mer på analyserende kommentarer og utenriksstoff. Skurdal har vært vaktsjef, nyhetsleder, redaksjonssjef og featureredaktør i avisa. Hun overtar som redaktør i løpet av noen uker. – Da Bjørgulv bestemte seg for å gå av, føltes det vel egentlig som om det var min tur til å ta over. Jeg har vært med på å lede denne avisa i ti år, og Klassekampen er på sett og vis blitt min store oppgave i livet, sier hun i avisas sak om lederskiftet.

  Mari Skurdal
  Foto: Siv Dolmen / Klassekampen
 • Ikonisk musikkfilm relanseres

  En omarbeidet versjon av John Lennon og Yoko Onos legendariske musikkfilm «Imagine» fra 1972 slippes på amerikanske kinoer i september. Den nye versjonen inneholder klipp og bilder som ikke var med i originalen. Også soundtracket fra filmen, albumet «Imagine» fra 1971, kommer i ny remikset versjon, melder NME

  John Lennon/Yoko Ono
  Foto: AP