Hopp til innhold

Sprenger alle platerekorder

– Metallica selger like mye på én dag som U2 på en hel uke, melder Platekompaniet.

Metallica på Koengen

ROCKER HITLISTENE: Rob Trujillo, James Hetfield, Kirk Hammett og Lars Ulrich, her fotografert på Koengen i sommer, vil garantert toppe VG-listen i morgen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Metallica "Death Magnetic"

NY PLATE: Denne kom i butikkene på fredag, to uker etter at den lekket på nett.

Sjelden har en plateutgivelse vært imøtesett med like stor spenning som forrige fredags slipp av Metallicas nye plate, «Death Magnetic». Bandets forrige plate, «St. Anger», var et timetersstup ned i tomt basseng, og gjennom filmen «Some Kind Of Monster» fikk fansen og alle andre fritt innsyn i prosessen rundt platen, som nær førte til bandets endelikt.

- Rett og slett sinnsykt

Fredag slapp endelig gruppen sin nye plate, om lag to uker etter at hele «Death Magnetic» lekket ut på nettet. Salget de første dagene har vært av en slik karakter at det forbløffer selv garvede musikkforhandlere.

James Hetfield

FORNØYD: James Hetfield har fortalt at bandet er meget stolte av sin nye plate. Som de også var av 'St.Anger', 'Load', Re-Load' og alt annet de har gitt ut.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- Vi hadde tidenes førstedagssalg med «Death Magnetic», og det med nokså stor margin. Vi visste det skulle gå bra, men at det skulle gå så bra, er rett og slett sinnsykt, sier produktsjef Morten Lund i Platekompaniet til bransjenettstedet FaroJournalen.

Sluppet i fem versjoner

Universal Music har sluppet 35.000 eksemplarer av de utallige utgavene av «Death Magnetic» til norske platebutikker. Ifølge Lund i Platekompaniet har salget utenfor Oslo vært eksepsjonelt bra. Andredagssalget var omtrent som forventet, og Lund tror platen kan komme til å selge mellom 50.000 og 80.000 eksemplarer i Norge.

Platen slippes i hele fem versjoner, hvorav to er på vinyl. En dyr cd-versjon med masse ekstra unødvendig snadder er pakket som en likkiste og priset deretter, men det går også an å få platen i en høyst ordinær utgave til vanlig pris.

Tidligere i sommer spilte Metallica på Koengen i Bergen, men da ble det ingen nye låter på de 22.000 fremmøtte

LES MER: Alt om konserten på Koengen

Les også om da James Hetfield tabbet seg ut på Koengen.