NRK Meny
Normal

Monsteret er tilbake

I kveld får Metallica igjen norske metalfans til å gå amok - denne gang på Valle Hovin.

Metallica

Metallica-monsteret kommer til Oslo. Fra venstre vokalist James Hetfield, trommeslager Lars Ulrich, gitarist Kirk Hammett og bassist Rob Trujillo.

Foto: K&U / K&U

Metallica

Metallica samlet backstage rett før siste norgeskonsert som var i 2003, i kjølvannet av «St. Anger». Til neste år kommer nytt studioalbum, men de vil spille gammelt materiale på Valle Hovin tirsdag.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Les også: Billettene revet bort

Les også: Harper Metallica

Les også: Varmer opp for Metallica

Alt om Metallica!

Les flere metal-nyheter!

Thrash, tragedie og triumf. De tre ordene er brukt om monsterbandet Metallica, som tirsdag 10. juli får 40.000 fans til å flokke seg inn portene til Valle Hovin.

Har solgt sjela?

Metallica-vokalist James Hetfield

James Hetfield (foran) og Lars Ulrich sist Metallica var i Norge, det var i 2003 i kjølvannet av «St. Anger». Til neste år kommer nytt studioalbum, men de vil spille gammelt materiale på Valle Hovin tirsdag.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Det opprinnelige thrash metal-bandet fra California har overlevd harde tider, fra ekstreme, interne stridigheter og rusmisbruk til dødsfall (bassist Cliff Burton i 1986) og metalfans som beskylder dem for å ha solgt sjela si - i tillegg til utrolige 95 millioner eksemplarer av sine ti album.

«De uovervinnelige» kaller musikkbladet Q dem og lager en inngående spesialartikkel der de fire intervjues mens de jobber med sitt nye album i California. Lars Ulrich er bekymret for at bladet vil fokusere på de saftigere delene av monsterbandets historie og fastslår:

- Tross i alle de små godbitene så handler det om et band som har vart i 26 år og som fortsetter å ha en fot nær det relevante, sier Ulrich.

Fra Rock til Rubin

Når Metallica kommer til Oslo tirsdag - til en konsert som ble rasende raskt utsolgt (to timer) og der billettene nå hanker inn solide svartebørspriser - har bandet akkurat stått på scenen under Live Earth, gigantkonserten mot klimaendringene, i Londons Wembley-arena, og deretter breiet seg der alene dagen etter.

Det er i alt 12 europeiske stoppesteder under turneen de har kalt «Sick Of The Studio». For det er i studio i Los Angeles og i sitt hovedkvarter i San Rafael Metallica har oppholdt seg på vårparten og jobbet med sitt første studioalbum siden «St. Anger» kom i 2003 - platen de som kjent (gjennom dokumentaren «Some Kind Of Monster») trengte en egen bandterapeut for å klare å spille inn sammen.

Den nye skiven, deres niende med originallåter, slippes i 2008 og produseres av Rick Rubin. Metallica tok farvel med Bob Rock i februar i fjor, etter han har produsert albumene deres siden 1991. Metallica vender tilbake til arbeidet med den i august når de er vel tilbake i California igjen og ferdig med turneen.

Gamle godbiter

Metallica vil for det meste spille eldre materiale under konsertene i denne runden, siden de gjør en reprise på sin «Escape From The Studio»-turné fra 1995.

I Wien sist torsdag gjorde de fire låter fra «Master of Puppets»-klassikeren fra 1986, like mange fra «Ride The Lightning» fra 1984, tre fra debutalbumet «Kill 'Em All» fra 1984, tre fra den selvtitulerte 1991-platen populært kalt «The Black Album», to fra «And Justice For All» fra 1988 samt Queen-coveren «Stone Cold Crazy».

Det blir derfor ingenting fra siste skive, «St. Anger», som de turnerte i kjølvannet av og som førte dem til Norge sist gang.

Det er sagt av noen anmeldere om «St. Anger» at den største triumfen ved denne platen er at Metallica klarte å utgi den i det hele tatt siden det skjedde etter vokalist James Hetfields opphold på rusavvenningsklinikk og stridigheter som holdt på å ødelegge bandet innenfra.

Andre mener den er den viktigste på sitt vis, fordi den reddet gruppen.

Til døden

I intervjuet med Q reflekterer Hetfield over hvordan Metallica-fansen reagerer på hans nye, edru person:

- De forventer at du er denne tøffingen som klatrer opp på bordet og krever øl til alle mann. Når du ikke gjør det... «Oi, jeg trodde du var annerledes». Det er utrolig hvor sårende det er, men de mener det egentlig bare hyggelig, sier han.

Båndet mellom de to ytterpunktene i Metallica, Lars Ulrich og James Hetfield, er sterkt og later til å være umulig å ødelegge - selv om de har forsøkt hardt begge to opp gjennom årene:

- Henger sammen

- Helt klart. Jeg elsker James, jeg håper vi blir gamle sammen og at Metallica eldes med oss slik vi ønsker, fastslår Ulrich i samme intervju, mens Hetfield på sin side sier om den danske trommisen, bandkameraten og vennen:

- Vi ville ikke samlet familiene våre og dratt til Hawaii en uke, men når noen utfordrer Metallica henger vi sammen uten tanke for morgendagen. Da gir vi hverandre ryggdekning og kjemper til døden.

Metallica på Live Earth:

  • Setliste for Metallicas Live Earth-opptreden er ifølge NME: «Enter Sandman», «Nothing Else Matters», «Sad But True» og «For Whom The Bell Tolls»

Fakta om Oslo-konserten:

  • Portene til Valle Hovin åpner kl. 17
  • Turboneger spiller kl. 18-18.30
  • HIM spiller kl. 19-19.45
  • Metallica spiller kl. 20.30-23