Matt av matte?

I over 20 000 år har matematikk vært kime til ergrelse hos mange. Selv om evnen til å regne er medfødt.

Pytagoras' læresetning var kjent matematikk lenge før Pytagoras.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Evnen til å lære matematikk er medfødt, men mattelærerne har mye å si for hvilket forhold vi får til tall og regnestykker, sier matematikkprofessor Audun Holme, som denne uka gir Nitimens lyttere ei innføring i matematikkens historie.

Opphav i Afrika

Historikerne er usikre når det gjelder opprinnelsen til matematikken. Arkeologer har funnet 20 000 gamle benrester i Afrika som beviser at matematikkens kunst stammer fra førhistorisk tid og vel så det.

- I beina er det risset inn noe som kan minne om et regnskap. De eldste funnene vitner ikke om avansert matematikk. Tallkunsten utviklet seg til vitenskap i området rundt Irak, sier Holme.

Egyptisk geometri

Trolig har regnekunsten utviklet seg flere steder samtidig og siden smeltet sammen.

Egypterne var ivrige på å utvikle landmåling. Hvert år gikk Nilen over sine bredder og eiendomsgrensene måtte trekkes opp på nytt.

- De egyptiske snorstrekkerne hadde høy status, og har hatt stor betydning for utviklingen av geometrien. Denne kunnskapen var også meget viktig da pyramidene skulle bygges, forteller professoren.

Gi kona ære

Man kan nevne mange kjente matematikere, og Pytagoras er kanskje den som vekker minner hos de fleste. Men den berømte læresetninga var ikke noe Pytagoras fant opp selv.

- Dette var kjent matematikk lenge før Pytagoras. Derimot vet vi at kona regnet seg frem til det "gyldne snitt". Pytagoras og hans elever var meget dyktige, men det er kanskje like god grunn til å trekke kona hans frem fra glemselen, avslutter Holme.

Professor Audun Holme om matematikk fra tirsdagens sending

Professor Audun Holme om matematikk fra onsdagens sending

Professor Audun Holme om matematikk fra torsdagens sending

Kulturstrøm

  • Vil verne kraftlinje i Oslo

    Statnett har søkt om tillatelse til å rive den gamle kraftlinjen Norelinjen i bydelene Ullern og Vestre Aker i Oslo. Viken fylkeskommune og byantikvaren i Oslo vil bevare den, skriver Aftenposten. Grunnen er at de mener det er et kulturminne.

  • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

    Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

    Jørn Lier Horst
    Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN