Matt av matte?

I over 20 000 år har matematikk vært kime til ergrelse hos mange. Selv om evnen til å regne er medfødt.

Pytagoras' læresetning var kjent matematikk lenge før Pytagoras.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Evnen til å lære matematikk er medfødt, men mattelærerne har mye å si for hvilket forhold vi får til tall og regnestykker, sier matematikkprofessor Audun Holme, som denne uka gir Nitimens lyttere ei innføring i matematikkens historie.

Opphav i Afrika

Historikerne er usikre når det gjelder opprinnelsen til matematikken. Arkeologer har funnet 20 000 gamle benrester i Afrika som beviser at matematikkens kunst stammer fra førhistorisk tid og vel så det.

- I beina er det risset inn noe som kan minne om et regnskap. De eldste funnene vitner ikke om avansert matematikk. Tallkunsten utviklet seg til vitenskap i området rundt Irak, sier Holme.

Egyptisk geometri

Trolig har regnekunsten utviklet seg flere steder samtidig og siden smeltet sammen.

Egypterne var ivrige på å utvikle landmåling. Hvert år gikk Nilen over sine bredder og eiendomsgrensene måtte trekkes opp på nytt.

- De egyptiske snorstrekkerne hadde høy status, og har hatt stor betydning for utviklingen av geometrien. Denne kunnskapen var også meget viktig da pyramidene skulle bygges, forteller professoren.

Gi kona ære

Man kan nevne mange kjente matematikere, og Pytagoras er kanskje den som vekker minner hos de fleste. Men den berømte læresetninga var ikke noe Pytagoras fant opp selv.

- Dette var kjent matematikk lenge før Pytagoras. Derimot vet vi at kona regnet seg frem til det "gyldne snitt". Pytagoras og hans elever var meget dyktige, men det er kanskje like god grunn til å trekke kona hans frem fra glemselen, avslutter Holme.

Professor Audun Holme om matematikk fra tirsdagens sending

Professor Audun Holme om matematikk fra onsdagens sending

Professor Audun Holme om matematikk fra torsdagens sending

Kulturstrøm

 • Fikk prestisjefylt litteraturpris

  Nordirske Anna Burns er vinner av årets Man Booker International Prize i London. Burns fikk prisen for sin fiksjonsroman «Milkman», som ble tildelt tirsdag kveld. Prisen er en av de mest prestisjefylte internasjonale bokprisene i verden.

  Anna Burns
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash