NRK Meny
Normal

Martine Lysebo: Astrid Lindgrens bøker

Martine er 11 år, kommer fra Drammen og går på Konnerud skole. Hun skal opp i Astrid Lindgrens bøker.

Martine Lysebo
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Martine kommer fra Drammen. Hun er 11 år og går på Konnerud skole. Hun har alltid blitt lest for, og hun tror det var på den måten hun først ble kjent med og interessert i Astrid Lindgren og hennes bøker. Hun liker Lindgrens bøker fordi de er spennende, men samtidig så skjer det ikke så mye skummelt. Favorittbøkene er Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio. De er veldig spennende, men også en del triste.

Når hun ikke leser, går Martine i speideren, driver med dans og ser på fotball. Naturlig nok er det Strømsgodset som er laget. Martine og pappaen har årsabonnement på stadion.

Om fagdommeren

Agnes Bjorvand er høgskolelektor ved Institutt for nordisk og mediefag ved Høgskolen i Agder. Hun har litteraturvitenskap med vekt på barne- og ungdomslitteratur, litteraturformidling, Astrid Lindgrens forfatterskap, moderne bildebøker. I 2005 ble hun ble tatt opp på Høgskolen i Agders doktorgradsprogram. Hennes prosjekt er en studie av Astrid Lindgrens forfatterskap med vekt på blant annet familie, kropp, forholdet mellom tekst og bilde, og Astrid Lindgrens bildebøker.

Om emnet

Den svenske forfatteren Astrid Lindgren er en av verdens mest leste barnebokforfattere.

Astrid Lindgren revolusjonerte barnelitteraturen på 1940-tallet med Pippi Langstrømpe – verden sterkeste jente – og siden kom alle de kjære og kjente karakterene på løpende bånd: Villstyringen Emil fra Lønneberget, Marikken på Junibakken, Karlson på taket, Brødrene Løvehjerte, Ronja røverdatter og mange mange flere – til sammen over hundre bøker.

Astrid Lindgren har skrevet om alt som er viktig her i livet: lek, alvor, å ha det godt, å ha det vondt. Hun har skrevet om døden, om det å være redd og det å være modig, om det å være kjempesterk og kjempesvak, rampete og bare snill og grei, men framfor alt har hun skrevet om det å være menneske, og hvor vanskelig det av og til kan være