Hopp til innhold

Martine Lysebo: Astrid Lindgrens bøker

Martine er 11 år, kommer fra Drammen og går på Konnerud skole. Hun skal opp i Astrid Lindgrens bøker.

Martine Lysebo
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Martine kommer fra Drammen. Hun er 11 år og går på Konnerud skole. Hun har alltid blitt lest for, og hun tror det var på den måten hun først ble kjent med og interessert i Astrid Lindgren og hennes bøker. Hun liker Lindgrens bøker fordi de er spennende, men samtidig så skjer det ikke så mye skummelt. Favorittbøkene er Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio. De er veldig spennende, men også en del triste.

Når hun ikke leser, går Martine i speideren, driver med dans og ser på fotball. Naturlig nok er det Strømsgodset som er laget. Martine og pappaen har årsabonnement på stadion.

Om fagdommeren

Agnes Bjorvand er høgskolelektor ved Institutt for nordisk og mediefag ved Høgskolen i Agder. Hun har litteraturvitenskap med vekt på barne- og ungdomslitteratur, litteraturformidling, Astrid Lindgrens forfatterskap, moderne bildebøker. I 2005 ble hun ble tatt opp på Høgskolen i Agders doktorgradsprogram. Hennes prosjekt er en studie av Astrid Lindgrens forfatterskap med vekt på blant annet familie, kropp, forholdet mellom tekst og bilde, og Astrid Lindgrens bildebøker.

Om emnet

Den svenske forfatteren Astrid Lindgren er en av verdens mest leste barnebokforfattere.

Astrid Lindgren revolusjonerte barnelitteraturen på 1940-tallet med Pippi Langstrømpe – verden sterkeste jente – og siden kom alle de kjære og kjente karakterene på løpende bånd: Villstyringen Emil fra Lønneberget, Marikken på Junibakken, Karlson på taket, Brødrene Løvehjerte, Ronja røverdatter og mange mange flere – til sammen over hundre bøker.

Astrid Lindgren har skrevet om alt som er viktig her i livet: lek, alvor, å ha det godt, å ha det vondt. Hun har skrevet om døden, om det å være redd og det å være modig, om det å være kjempesterk og kjempesvak, rampete og bare snill og grei, men framfor alt har hun skrevet om det å være menneske, og hvor vanskelig det av og til kan være

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober