NRK Meny
Normal

Man arresterer ikke Voltaire

Utgivelsen av Voltaires samlede verker har pågått siden 1968.
Når den blir ferdig skal den fylle 200 bind.
Så mye klarer vi ikke å gjennomgå i Studio Sokrates!
Men han ble arrestert.

Bastillen
Foto: Wikimedia Commons

Sartre i 1968

Da studentopprøret startet i Paris i mai 1968 ble Jean Paul Sartre en av opprørernes viktigste frontfigurer. Det gikk såpass hardt for seg både i tekst og handling at politiet arresterte Sartre men president de Gaulle benådet ham:
«Man arresterer ikke Voltaire!»

Men Voltaire ble arrestert!

Rett i kasjotten bar det med ham i 1717 etter at han skrev nidvers om «visekongen» Filip II som styrte mens man ventet på at den unge Ludvig XV skulle bli gammel nok til å bestige tronen. Voltaire antydet at Filip hadde et incestuøst forhold til sin datter og da var det rett inn på Bastillen i ei farlig fart.

Belletristikk

Voltaire hang neppe i en kjetting på veggen i cellen på Bastillen fra morgen til kveld. Han fikk rimelig god tid til å skrive.

Å skrive var kunsten å vise at man behersket de herskende sjangrene hos det lesende publikum. Belles-lettres, belletristikken var litteratur på bundet form med rim og rytme. Kunne man skrive åndrikt og vakkert åpnet dørene til det gode selskap seg.

Det kunne François-Marie Arouet

Da han slapp ut av Bastillen i 1718 hadde han manus til La Henriade, en hyllest til Henrik IV, han som sa: «Paris er en messe verd» før han konverterte til katolisismen. Arouets første skuespill Œdipe ble også skrevet på cella i Bastillen.

Fra nå av kalte han seg François-Marie Arouet Voltaire

Opplysningstiden

Voltaire skal være drivfjær for den filosofiske samtalen i Studio Sokrates de neste ukene. Man kaller ham « Opplysningens stjerne » og det er ikke til å unngå at vi også må gjengi trekk fra åndslivet i Europa på syttenhundretallet, fram mot den franske revolusjon.

Men ved inngangen til 1930tallet startet et jazzopplysningsprosjekt i Paris:

I beste opplysningsånd startet en fem-seks karer et selskap til fremme av jazzens fortreffelighet i 1928. Formålet var å forsvare jazzen, å fremme jazzens kvaliteter i møtet med den stivnede, borgerlige musikksmak. I 1931 fikk organisasjonen sitt nåværende navn «Hot Club de France»

Jazz i Paris

Studio Sokrates henter jazzen til disse programmene om Voltaire fra Paris, møtet med amerikanske og europeiske jazztilhengere og musikere. Interesserte kan høre musikken vi spiller denne uken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Chet Baker, Paris 1955: How about you? Og Miles Davis improvisasjoner til den franske filmen « Heisen til skafottet » fra 1958: Julien Dans L'Ascenseur

Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.