Listhaug mykner opp alkoholloven

Regjeringen vil la bryggeriene gi forbrukerinformasjon om alkoholholdig drikke og tillate småprodusenter å selge sterkere varer.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug

SNART KAN DU FÅ INFO OM DENNE: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ønsker å mykne opp reklameforbudet mot alkohol. Det betyr at det kan bli lov for bryggeriene å gi informasjon om alkoholholdige produkter på nettet.

Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte planene under åpningen av Bryggeri- og drikkevareforeningens årsmøte i Bergen i dag.

Om øl på ringnes.no

«REGNES SOM REKLAME»: Denne skjermen møter deg hvis du i dag klikker på «øl» under produkter på bryggeriet Ringnes' nettsider. Det vil Sylvi Listhaug endre på.

Foto: ringnes.no / Skjermdump

– Regelverket vi har i dag stammer fra 1970-tallet, og verden har gått videre siden da. Derfor må vi modernisere det, sa Listhaug.

I dag er det totalforbud mot reklame for alkoholdige drikkevarer. Forbudet inkluderer også forbrukerinformasjon om øl og cider på bryggerienes nettsider.

– Bra for forbrukerne og produsentene

Forslaget om oppmykning av reglene skal nå ut på offentlig høring før sommeren, sa Listhaug videre.

– Reklameforbudet skal ligge fast. Men vi er opptatt av forbrukerne, og de krever i større grad tilgang på faktainformasjon om produktene de skal kjøpe, sa Listhaug.

– Det har de siste årene vært en betydelig økning i antall norske småskala-bryggerier. Dette viser at forbrukere ønsker norske alkoholholdige drikkevarer og de ønsker informasjon om det de får på bordet. Forslagene vil også rydde opp i regelverket og gjør det lettere å forholde seg til hva som er tillatt og ikke, utdyper statsråden i en pressemelding.

Saken fortsetter under videoen.

Sylvi Listhaug

SE LISTHAUGS TALE: Sylvi Listhaug åpnet årsmøtet til Bryggeri- og drikkevareforeningen i Bergen i dag og presenterte sine nye planer.

Vil også utrede gårdssalg av sterk alkohol

Listhaug ønsker også å utrede om salg av alkohol sterkere enn 4,7 prosent fra gårdsbruk og liknende småprodusenter vil bryte med EØS-reglene.

Statsråden ønsker derfor å gjennomføre en EØS-rettslig vurdering av saken. Utredningen skal foretas av professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted.

– I regjeringsplattformen vil vi åpne for produktprøver og begrenset alkoholsalg direkte fra småskalaprodusenter og om nødvendig jobbe for å endre EU-lovgivningen på feltet, sier Listhaug i pressemeldingen.

I dag har lokale produsenter av alkohol lov til å søke om bevilling for salg av egenproduserte drikker med opp til 4,7 alkoholprosent.

Arnesen og Sejersted skal være ferdige med vurderingen 1. oktober 2014.

KrF: – Snikinnfører reklame

Olaug Bollestad

FRYKTER FOR VINMONOPOLET: Krfs Olaug Bollestad er redd for at Vinmonopolets posisjon vil svekkes.

Foto: Gunnhild Sørås / KrF

Regjeringens støtteparti Kristelig Folkeparti synes begge forslagene til Fremskrittspartiet er dårlige.

– Vi opplever dette som en snikinnføring av reklame som det er ingen grunn til å gjøre her i Norge, sier helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad.

Hun mener både å tillate forbrukerinformasjon og å la småprodusenter selge sterkere drikke vil svekke Vinmonopolets posisjon i Norge.

– Det er viktig for KrF å ivareta Vinmonopolets posisjon som et alkoholregulerende tiltak. De som ønsker å få tak i alkohol i dag lovlig klarer det via Vinmonopolet. Vi har allerede en generell utfordring med økt alkoholforbruk, og vi behøver ikke øke tilgangen, sier hun.

Venstre, som er regjeringens andre støtteparti, gir derimot forslagene tommelen opp.

– Venstre har gjentatte ganger de siste åtte årene foreslått å liberalisere regelverket for å stimulere til mer nyskaping og næringsutvikling i distriktene, sier nestleder Terje Breivik i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs