Hopp til innhold

Landet Fjeldstøtt

Jonas Fjeld og hans amerikanske bluegrassvenner Chatham County Line var nervøse på forhånd. Med god grunn, siden de i tråd med bluegrasstradisjonen stilte på scenen med bare en mikrofon. Men den ene holdt, og musikken nådde ut og fram.

Jonas Fjeld & Chatham County Line på Norwegian Wood.

Jonas Fjeld med sine amerikanske venner gjorde suksess i Frognerbadet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Nett-tv: Se Jonas Fjeld og Chatham County Line på Wood 07  

Jonas Fjelds samarbeidsprosjekt med bluegrassgjengen fra North Carolina har feiret store framganger, både på scenen og (live)plata "Amerikabesøk". Men det var en risikosport de bedrev, da de inntok Norwegian Wood med bare en mikrofon de fem musikerne kunne klynge seg rundt. Ikke akkurat optimalt på en festivalscene med laaang avstand til de bakre rekkene og hvor vinden kan ta musikken.

Og anspentheten var til å ta og føle på det første kvarteret. Musikerne krøp samstemt sammen rundt mikrofonen, men selv om det som kom ut var bra kom det ikke helt ut til publikum. Noe som ble vel synlig da Jonas inviterte publikum til allsang i refrenget på "Hun kom som en engel". Og ble mødt med en nesten total taushet. 

 

Fikk luft

Jonas Fjeld & Chatham County Line på Norwegian Wood.

Dette var Jonas Fjelds første opptreden på Norwegian Wood.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Men etter hvert som bandet spilte seg varmere fikk musikken også mer luft, slik at den kom seg utover scenekanten og fram til de anslagsvis 3000 tilskuerne. Fjelds gamle "When Morning Comes To America" var like vakker som vellykket, og miksen av Fjelds laidbacke stemme og Chatham-gjengens medrivende bluegrasslek på gitarer, banjoer, fele og mandolin viste at noen ganger kan en mikrofon (for å si det med Fjeld) være svært nok for meg.

Omgitt av amerikanske musikere, ble konserten naturlig nok en blanding av Fjelds norske materiale, instrumentaler og engelskspråklige sanger. Mens "Engler i sneen" like gjerne ble framført på begge språk. 

 

Gøy på landet

Jonas Fjeld & Chatham County Line på Norwegian Wood.

Smittende spilleglede.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

At Chatham County Line etter hvert begynner å føle seg hjemme i Norge, vitnet også koringa på godkjent norsk som de presterte på noen av låtene. Samtidig som de mot tampen ga låten "Sun up" ny mening, ved å fortelle om sine assosiasjoner til sennep. Det kan være gøy med Amerikabesøk!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.