NRK Meny
Normal

Landet Fjeldstøtt

Jonas Fjeld og hans amerikanske bluegrassvenner Chatham County Line var nervøse på forhånd. Med god grunn, siden de i tråd med bluegrasstradisjonen stilte på scenen med bare en mikrofon. Men den ene holdt, og musikken nådde ut og fram.

Jonas Fjeld & Chatham County Line på Norwegian Wood.

Jonas Fjeld med sine amerikanske venner gjorde suksess i Frognerbadet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Nett-tv: Se Jonas Fjeld og Chatham County Line på Wood 07  

Jonas Fjelds samarbeidsprosjekt med bluegrassgjengen fra North Carolina har feiret store framganger, både på scenen og (live)plata "Amerikabesøk". Men det var en risikosport de bedrev, da de inntok Norwegian Wood med bare en mikrofon de fem musikerne kunne klynge seg rundt. Ikke akkurat optimalt på en festivalscene med laaang avstand til de bakre rekkene og hvor vinden kan ta musikken.

Og anspentheten var til å ta og føle på det første kvarteret. Musikerne krøp samstemt sammen rundt mikrofonen, men selv om det som kom ut var bra kom det ikke helt ut til publikum. Noe som ble vel synlig da Jonas inviterte publikum til allsang i refrenget på "Hun kom som en engel". Og ble mødt med en nesten total taushet. 

 

Fikk luft

Jonas Fjeld & Chatham County Line på Norwegian Wood.

Dette var Jonas Fjelds første opptreden på Norwegian Wood.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Men etter hvert som bandet spilte seg varmere fikk musikken også mer luft, slik at den kom seg utover scenekanten og fram til de anslagsvis 3000 tilskuerne. Fjelds gamle "When Morning Comes To America" var like vakker som vellykket, og miksen av Fjelds laidbacke stemme og Chatham-gjengens medrivende bluegrasslek på gitarer, banjoer, fele og mandolin viste at noen ganger kan en mikrofon (for å si det med Fjeld) være svært nok for meg.

Omgitt av amerikanske musikere, ble konserten naturlig nok en blanding av Fjelds norske materiale, instrumentaler og engelskspråklige sanger. Mens "Engler i sneen" like gjerne ble framført på begge språk. 

 

Gøy på landet

Jonas Fjeld & Chatham County Line på Norwegian Wood.

Smittende spilleglede.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

At Chatham County Line etter hvert begynner å føle seg hjemme i Norge, vitnet også koringa på godkjent norsk som de presterte på noen av låtene. Samtidig som de mot tampen ga låten "Sun up" ny mening, ved å fortelle om sine assosiasjoner til sennep. Det kan være gøy med Amerikabesøk!

Kulturstrøm

 • Legendarisk TV-konsert på kino

  På dagen, 41 år etter at musikk-ikonet Elvis Presley døde, settes hans legendariske TV-konsert fra 1968 opp på kinoer verden rundt. Filmen som etter hvert fikk navnet «The '68 comeback spesial», vises på flere norske kinoer i dag.The Guardian gir musikkfilmen fire av fem stjerner.

  USA Elvis Presley Elvis Presley
  Foto: Ap
 • Israel berget ESC-finalen i 2019

  Israel vant Eurovision Song Contest, men det har vært uklart om landets kringkastingsselskap har råd til å arrangere neste års finale. Fristen for å stille en garanti på 125 millioner kroner gikk ut denne uka. Det oppsto debatt i landet da statsministeren ble bedt om å skaffe penger, men like før fristen gikk ut kom pengene.

  Netta Barzilai
  Foto: Jack Guez / AFP