Hopp til innhold

Kongen hedret sengeliggende NRK-profil

Andreas Diesen fikk gladmelding i sykehussenga.

Andreas Diesen

Andreas Diesen fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv i dag. Diesen er for tiden sykmeldt, og fikk diplomet tildelt på sykehuset.

Foto: Foto Ole Kaland

Mangeårig NRK-medarbeider, programskaper og underholdningshistoriker Andreas Diesen får Kongens fortjenestmedalje i sølv. Den får han for sin innsats for underholdningslivet i Norge.

Diesen fikk beskjeden i dag, men er sykmeldt og innlagt på sykehus med en bakterieinfeksjon.

LES OGSÅ: 40 år siden Scheie begynte i NRK: - Føler meg ikke en dag eldre!
LES OGSÅ: – Lo så jeg fikk tårer i benklærne

Det var en tydelig redusert, men begeistret Diesen som tok telefonen i sykehussenga.

– Det er jo en av de store ærer man kan få i livet, nå er ikke jeg en sånn som tar av helt når sånne ting skjer, jeg er vel noe beskjeden når det kommer til sånne ting. Dette er ting man får for ting man har gjort, som forhåpentligvis er bra, sier Diesen til NRK.no.

Neppe stor feiring

Tekstmeldinger og gratulasjoner har rent inn i hele dag, og en delegasjon fra underholdningsavdelingen kom med blomster til sykehuset.

– Jeg har fått utrolig menge hyggelige reaksjoner i dag. Folk sier at ”var det noen som hadde fortjent det, er det deg», og det er jo veldig hyggelig.

Diesen er på bedringens vei, og skal få medaljen under en utdeling når han kommer ut fra sykehuset. Men noen stor feiring blir det neppe.

– Nei, det blir nok veldig stille. Jeg hører ikke til de som lager stor ståhei for ingenting. Jeg synes det er hyggelig å bli anerkjent, og så blir det med det. Noen kaller det kokett, andre kaller det beskjedenhet, men i mitt tilfelle er det nok beskjedenhet, sier han.

– Veldig fortjent

Charlo Halvorsen

Underholdningssjef Charlo Halvorsen overrakte prisen til Diesen, som han kaller «en av stolpene i avdelingen».

Foto: Kristian Rostad / NRK

Det var underholdningssjef Charlo Halvorsen som dukket opp med diplomet fra Kongen tidligere i dag.

– For det første er det veldig gledelig, og for det andre er det jo veldig fortjent. Andreas er nok den som har høyest kompetanse på norsk revy og underholdning i Norge.

Fortjenestmedaljen er knyttet til hans forhold til kunnskap, og til distribusjon av den kunnskapen, gjennom radio og TV samt en del foredrag rundt om i Oslo, sier Halvorsen til NRK.no.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ:

Andreas Diesen har vært tilknyttet NRK siden 1965, først som frilansende rekvisitør, men det gikk ikke lang tid før han gikk til underholdningsavdelingen, der han raskt utmerket seg. Han jobbet med Jon Skolmen og Trond Kirkvaag, og er en av dem som har dratt hjem den i sin ting svært prestisjefylte Chaplin-prisen fra underholdningsfestivalen i Montreux.

– Med sin faglige dyktighet er han en av stolpene i avdelingen. Han er et vandrende leksikon, og en alle bruker som oppslagsverk. Det som er flott, er at han raust deler kompetansen. I tillegg er han en veldig aktiv programskaper, både på radio og TV, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Dan Børge Akerø blir ridder av St. Olavs orden
LES OGSÅ: Rett og slett en nier for Blunck

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.