Kongen hedret sengeliggende NRK-profil

Andreas Diesen fikk gladmelding i sykehussenga.

Andreas Diesen

Andreas Diesen fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv i dag. Diesen er for tiden sykmeldt, og fikk diplomet tildelt på sykehuset.

Foto: Foto Ole Kaland

Mangeårig NRK-medarbeider, programskaper og underholdningshistoriker Andreas Diesen får Kongens fortjenestmedalje i sølv. Den får han for sin innsats for underholdningslivet i Norge.

Diesen fikk beskjeden i dag, men er sykmeldt og innlagt på sykehus med en bakterieinfeksjon.

LES OGSÅ: 40 år siden Scheie begynte i NRK: - Føler meg ikke en dag eldre!
LES OGSÅ: – Lo så jeg fikk tårer i benklærne

Det var en tydelig redusert, men begeistret Diesen som tok telefonen i sykehussenga.

– Det er jo en av de store ærer man kan få i livet, nå er ikke jeg en sånn som tar av helt når sånne ting skjer, jeg er vel noe beskjeden når det kommer til sånne ting. Dette er ting man får for ting man har gjort, som forhåpentligvis er bra, sier Diesen til NRK.no.

Neppe stor feiring

Tekstmeldinger og gratulasjoner har rent inn i hele dag, og en delegasjon fra underholdningsavdelingen kom med blomster til sykehuset.

– Jeg har fått utrolig menge hyggelige reaksjoner i dag. Folk sier at ”var det noen som hadde fortjent det, er det deg», og det er jo veldig hyggelig.

Diesen er på bedringens vei, og skal få medaljen under en utdeling når han kommer ut fra sykehuset. Men noen stor feiring blir det neppe.

– Nei, det blir nok veldig stille. Jeg hører ikke til de som lager stor ståhei for ingenting. Jeg synes det er hyggelig å bli anerkjent, og så blir det med det. Noen kaller det kokett, andre kaller det beskjedenhet, men i mitt tilfelle er det nok beskjedenhet, sier han.

– Veldig fortjent

Charlo Halvorsen

Underholdningssjef Charlo Halvorsen overrakte prisen til Diesen, som han kaller «en av stolpene i avdelingen».

Foto: Kristian Rostad / NRK

Det var underholdningssjef Charlo Halvorsen som dukket opp med diplomet fra Kongen tidligere i dag.

– For det første er det veldig gledelig, og for det andre er det jo veldig fortjent. Andreas er nok den som har høyest kompetanse på norsk revy og underholdning i Norge.

Fortjenestmedaljen er knyttet til hans forhold til kunnskap, og til distribusjon av den kunnskapen, gjennom radio og TV samt en del foredrag rundt om i Oslo, sier Halvorsen til NRK.no.

LES OGSÅ: - Vi er et tohodet troll
LES OGSÅ: Diesens miss

Andreas Diesen har vært tilknyttet NRK siden 1965, først som frilansende rekvisitør, men det gikk ikke lang tid før han gikk til underholdningsavdelingen, der han raskt utmerket seg. Han jobbet med Jon Skolmen og Trond Kirkvaag, og er en av dem som har dratt hjem den i sin ting svært prestisjefylte Chaplin-prisen fra underholdningsfestivalen i Montreux.

– Med sin faglige dyktighet er han en av stolpene i avdelingen. Han er et vandrende leksikon, og en alle bruker som oppslagsverk. Det som er flott, er at han raust deler kompetansen. I tillegg er han en veldig aktiv programskaper, både på radio og TV, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Dan Børge Akerø blir ridder av St. Olavs orden
LES OGSÅ: Rett og slett en nier for Blunck

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseet får 200 millioner

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser. Gaven har de fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (NTB).

  Varig sikring av skipene kan ikke vente lenger.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Forfattere investerer i publisering

  Forfattere investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres. BoldBooks har en aksjebasert crowdfunding som åpner 29. juni, og i forkant er det 165 personer som har forhåndsbestilt aksjer for 2,5 millioner kroner.

  Gründer og daglig leder for BoldBooks, Kristin Over-Rein opplyser i en pressemelding at de har fått med Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde, Arne Berggren og flere andre forfattere på investorsiden.

  Bestselgerforfatteren Unni Lindell har tidligere meldt seg ut av Den norske Forfatterforening, og byttet forlag fra Aschehoug til Capitana, senere Strawberry – der hun selv understreker at hun akter å forbli som forfatter.

  Hanne Kristin Rohde uttaler at det ikke lenger «bør være en selvfølge at et forlag skal overta eiendomsretten til verket for alltid» (NTB).