Hopp til innhold

40 år siden Scheie begynte i NRK: - Føler meg ikke en dag eldre!

Det var ment som et vikariat som bare skulle vare et år. Nå har Arne Scheie jobbet i NRK i fire tiår.

Arne Scheie

Arne Scheie har en av Norges mest kjente stemmer etter fire tiår med blant annet hopp og fotball.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I disse dager er det fire årtier siden sportskommentator Arne Scheie hadde sitt første innslag i NRK på lufta.

I den anledning tok vi en lang prat med kommentatorlegenden selv.

– Jeg har vært eventyrlig heldig og utrolig privilegert som har hatt denne jobben i så mange år. Jeg har kunnet kombinere jobb med hobby og interesser, sier jubilanten.

Les også: Her er Scheies største kommentatorøyeblikk

Dekket «Drillo» i sin første kamp

Kommentatoreventyret startet med at 27 år gamle Arne Scheie svarte på en annonse.

4. september 1971 ble han sendt ut på en «prøvetur» til Stavanger for å lage kampreferat fra oppgjøret mellom Viking og Sarpsborg, for øvrig en kamp med Egil "Drillo" Olsen i aksjon for østfoldingene.

– Ledelsen i Sporten mente at jeg trengte en tur for å se om jeg passet i jobben før jeg begynte i et vikariat 1. oktober. Jeg ble aldri forespeilet at det skulle bli mer enn det, og hadde planer om å fortsette studier etter det. Nå sitter jeg her 40 år etter, forteller kommentatorlegenden.

Ettersom Scheie var fotballtrener og autorisert dommer i både fotball og hopp, ble det ganske raskt bestemt at det var innenfor disse områdene han skulle jobbe i NRK Sporten.

– Jeg er, for å si det mildt, veldig interessert i både hopp og fotball, så derfor har det passet perfekt å jobbe med dette gjennom alle disse årene. Det har vært den perfekte blandingen mellom sommer- og vinterjobbing, og har gjort at jeg har hatt mer en nok å gjøre gjennom hele året, sier Scheie videre.

– «Bordet» er limet

Disen, Alsted, Scheie, Akerø

Andreas Diesen, Rune Alstedt, Arne Scheie og Dan Børge Akerø på det berømte 'bordet' innerst i kantinen på Marienlyst.

Foto: Svein Strømnes / NRK

Gjennom et langt liv i NRK har møtet med kollegene rundt lunsjbordet hatt stor betydning for Arne Scheie. Og etter hvert har lunsjbordet med Scheie, Dan Børge Akerø og co blitt beryktet.

– «Bordet» er limet i den daglige tilværelsen i NRK. Her møtes vi daglig og diskuterer både små og store verdensproblemet, sier Arne Scheie.

Noen uheldig sjeler har bevisst eller ubevisst forsøkt å sette seg ved NRK-veteranenes bord rundt lunsjtider, men de har da høflig, men bestemt fått beskjed om å finne seg et annet sted å innta matpakka.

- Pål Bang Hansen hadde i sin tid rollen som avviser, og han kunne være veldig bestemt hvis det var noen som forsøkte å sette seg her. Det var en som prøvde seg en gang og ble fortalt at det var opptatt ved «bordet». Vedkommende viste seg ikke i messa den neste uken, forklarer Andreas Diesen, som er en av de faste lunsjdeltagerne.

Mystisk «Mozart-kule»

Arne Scheie

Arne Scheie med den daglige Mozart-kulen han får av Andreas Disen.

Foto: Svein Strømnes / NRK
Arne Scheie

Arne Scheie har dekket over 100 landskamper for herrer. Her maner han til kamp før Norges legendariske kamp mot Brasil i VM i 1998.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tradisjonen med å møtes i kantinen, eller «Messa» om det kalles i NRK, startet på begynnelsen av 1980-tallet, og fungerer som et samlingspunkt for menn fra forskjellig avdelinger i det store hvite huset på Marienlyst.

I starten var de rundt 12-14 stykker, men av naturlig årsaker har de blitt færre i løpet av årene. Det er nesten umulig å komme inn i den indre kretsen, så nyrekruttering har det vært lite av til bordet som er plassert strategisk under klokken helt nederst i lokalet.

Hver eneste dag får Scheie en «Mozart-kule» av Andreas Diesen. Ingen vet hvorfor han får sjokolade av kollegen.

– Arne trenger en daglig oppmuntring når han jobber i Sporten, er Dan Børge Akerøs forklaring.

– Har ikke forstått humoren hans

Gjengen rund «bordet» forklarer at sport naturligvis er en naturlig del av de daglige samtalene. Det skulle bare mangle når man har Scheie på plass, men i motsetning til hva de fleste skulle tro, er Scheie en viktig bidragsyter på de fleste andre felt.

– Det mange ikke vet er at Arne både er veldig kunnskapsrik og interessert i politikk og historie. I tillegg er han veldig opptatt av hva andre kolleger driver med, sier Akerø.

– I tillegg har han en veldig spesiell form for humor. Jeg har kjent Arne i mange år nå, men har ennå ikke forstått den. Han skal likevel ha at han er det beste publikum og har en hjertelig latter som runger utover Messa, legger Diesen til.

Lunsjbordet med Arne Scheie

Arne Scheie er en mester på mange områder, mener Dan Børge Akerø.

Foto: Svein Strømne / NRK

Gutta går foran kona

Bortsett fra et rekelag på sommeren pleier lunsjkameratene liten omgang utenfor NRKs vegger, men de holder hverandre oppdatert på hva som skjer i hverandres liv.

– Jeg pleier å sende små hilsener for å fortelle hva jeg gjør når jeg ute og reiser, og så får jeg meldinger fra de andre, sier Arne Scheie.

Rolf Hovden, Arne Scheie, Knut Th. Gleditsch og Øyvind Johnsen

Sportsredaksjonen i NRK i 1976: (bak fra venstre) Rolf Hovden, Arne Scheie, Knut Th. Gleditsch og (foran) Øyvind Johnsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Noen vil også ha det til at kontakten med mennene rundt «bordet» går foran kontakten med familien.

– Jeg husker en gang da jeg fikk SMS fra Arne fra hoppuka. Jeg fortalte det til kona hans, som også jobber her i NRK, og hun ble litt «snurt» ettersom hun ikke hadde hørt fra Arne på flere dager, forteller Andreas Diesen med et smil.

Store tekniske endringer

67-åringen har gjennom et langt liv i NRK Sporten fått være med både på den tekniske utviklingen innen TV-produksjon og innen de forskjellig sportene.

– Vi har gått fra reiser med blant annet kamaramann, lydmann, klipper og bildene var på ni minutters filmruller, til en hverdag hvor det meste er digitalt og kan bli gjort av en person, forklarer han.

– Det som alltid var spennende før i tiden var om det ble noe av filmene og om man rakk å få innslagene ferdig til Sportsrevyen søndag kveld. Det var jo det som var flaggskipet vårt og det viktigst for oss den gangen, sier han videre.

Gjennom de siste årene har han også vært vitne til at NRK har gått fra monopol til å måtte konkurrere om seerne. Det dermed også blitt en mye hardere kamp om sportsrettighetene.

– Dette er noe vi bare har måttet forholde oss til, og heldigvis er det andre en meg som tar beslutningene om rettighetene, sier Scheie,

– Vil fortsette til jeg er 70!

Jobben som hopp- og fotballkommentator har gjennom årene medført mange reisedøgn og opp mot 40 jobbhelger i året, men Arne Scheie har ennå ikke i tankene å gi seg i NRK.

Arne Scheie

Arne Scheie føler seg like ung som da han startet. Her er han i 1992.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg føler meg ikke en dag eldre enn da jeg startet for 40 år siden, og hvis NRK vil og jeg holder meg frisk, vil jeg i alle fall holde på til jeg blir 70, sier han.

Hemmeligheten for å kunne holde på i denne bransjen i så mange år er den glødende interessen for det han driver med.

– Den dagen man ikke er motivert og ikke er interessert er det slutt, men begge deler er på topp, så da vil jeg gjerne fortsette så lenge jeg kan, avslutter Arne Scheie.

Sportsnyheter

RBK-LSK

Kastet fiskekaker på banen: – Helt uakseptabelt

VAR-protestene i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Lillestrøm på Lerkendal sendte spillerne i garderoben flere ganger. Til slutt valgte dommeren å avlyse kampen.

Josefine Tomine Eriksen og Henriette Jæger

Norges ukjente «stafettrakett» var nær ved å gi opp: – Skulle spurt om hjelp mye tidligere

Hun var yngst av alle, men tok likevel medalje i junior-EM. Veien derfra til OL-debut skulle imidlertid bli lang for Josefine Tomine Eriksen (23).

Narve Gilje Nordås og Oda Andersen Lundeby på Jæren.

Nordås kastar om på planane etter Gjert-beskjed: «Det er det dummaste du kan gjere»

Narve Gilje Nordås (25) var innstilt på å sende kjærasten Oda Andersen Lundeby (22) ut av landet dei siste dagane før OL, men gjer nå ei heilomvending.

Siste nytt

 • Vingegaard står over Vueltaen: – Tror aldri jeg har vært så sliten

  Jonas Vingegaard føler seg tom etter en knalltøff Tour de France og dropper å sykle Vuelta a España.

  I fjor ble dansken nummer to i det spanske Grand Tour-rittet. Han ble kun slått av lagkamerat Sepp Kuss.

  – Dessverre stiller jeg ikke til start i Vuelta a España. Jeg har andre prioriteringer i år, men jeg kommer sikkert til å stille der igjen i framtiden, sier Vingegaard til Eurosport, ifølge Reuters.

  Tour de France har vært en prøvelse for Vingegaard, som i april pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter å ha veltet stygt i Baskerland rundt.

  Vingegaard var ikke i nærheten av å hamle opp med Tadej Pogacar sammenlagt i Tour de France, men sikret likevel 2.-plass totalt og fikk også med seg en emosjonell etappeseier på rittets 11. etappe.

  Rittet har kostet mange krefter, forteller dansken.

  – Jeg er sliten. Jeg tror aldri at jeg har vært så sliten etter et Grand Tour-ritt før. For å være ærlig er jeg utslitt, sier Vingegaard, som forteller at han vil forsøke å vinne Tour de France igjen neste år.

  Vingegaard vant touren både i 2022 og 2023 foran Pogacar. Sloveneren vant derimot rittet sammenlagt både i 2020 og 2021, i tillegg til seieren i årets tour.

  Vuelta a España starter 17. august og varer til 8. september.

  (NTB)

  oWhE5-p_DQk
  Foto: AP
 • Borge med årsbeste på LPGA-touren – nummer sju i Ohio

  Celine Borge gjorde sin beste golfturnering siden i fjor sommer ved å ende på delt 7.-plass i LPGA-konkurransen i Ohio.

  Tønsberg-jenta gikk i alt ti slag under par på banen i Sylvania. Borge leverte rundeserien 71-67-67-69 og var fire slag unna en plass blant de tre beste.

  Wannasaen Chanettee fra Thailand vant turneringen etter å ha gått 20 slag under par.

  Borge har i år slitt med å hevde seg på LPGA-touren. Før spillet i Ohio hadde hun misset cuten i ti av sine 13 siste turneringer. Søndagens plassering var hennes beste siden hun i juli i fjor ble nummer tre to helger på rad.

  (NTB)

  Celine Borge
  Foto: Darryl Webb / AP
 • Svindal gir seg med motorsport: – En veldig kul opplevelse

  Aksel Lund Svindal (41) har drevet med motorsport de to siste årene, men den tidligere alpinisten kommer ikke til å fortsette som racerfører denne sesongen.

  41-åringen ga seg som alpinist i 2019, men debuterte i 2022 som racerfører i Porsche Sprint Challenge Cup i Skandinavia. I 2023 tok han steget opp til Porsche Carrera Cup Skandinavia, men i år kommer han ikke til å fortsette.

  – Det var en gøy utfordring jeg fikk mulighet til å være med på. En veldig kul opplevelse. Det var ment som nettopp det, og ikke noe langsiktig prosjekt, sier Svindal til Nettavisen.

  I september i fjor fikk Lund Svindal sitt første barn sammen med friidrettsstjernen Amalie Iuel. Det gjør at det blir mindre tid til andre prosjekter.

  – Han innså vel at han hadde ganske mange prosjekter gående på en gang, og når du skal bli far, det er mye reising og mye trening og sånne ting. Det var noe han gjorde i en liten periode og syntes det var veldig gøy, sier Iuel.

  Lund Svindal utelukker likevel ikke at han kan returnere til motorsporten i fremtiden.

  – Kanskje dukker det opp en mulighet igjen. Vi får se, sier 41-åringen. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal