Hopp til innhold

40 år siden Scheie begynte i NRK: - Føler meg ikke en dag eldre!

Det var ment som et vikariat som bare skulle vare et år. Nå har Arne Scheie jobbet i NRK i fire tiår.

Arne Scheie

Arne Scheie har en av Norges mest kjente stemmer etter fire tiår med blant annet hopp og fotball.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I disse dager er det fire årtier siden sportskommentator Arne Scheie hadde sitt første innslag i NRK på lufta.

I den anledning tok vi en lang prat med kommentatorlegenden selv.

– Jeg har vært eventyrlig heldig og utrolig privilegert som har hatt denne jobben i så mange år. Jeg har kunnet kombinere jobb med hobby og interesser, sier jubilanten.

Les også: Her er Scheies største kommentatorøyeblikk

Dekket «Drillo» i sin første kamp

Kommentatoreventyret startet med at 27 år gamle Arne Scheie svarte på en annonse.

4. september 1971 ble han sendt ut på en «prøvetur» til Stavanger for å lage kampreferat fra oppgjøret mellom Viking og Sarpsborg, for øvrig en kamp med Egil "Drillo" Olsen i aksjon for østfoldingene.

– Ledelsen i Sporten mente at jeg trengte en tur for å se om jeg passet i jobben før jeg begynte i et vikariat 1. oktober. Jeg ble aldri forespeilet at det skulle bli mer enn det, og hadde planer om å fortsette studier etter det. Nå sitter jeg her 40 år etter, forteller kommentatorlegenden.

Ettersom Scheie var fotballtrener og autorisert dommer i både fotball og hopp, ble det ganske raskt bestemt at det var innenfor disse områdene han skulle jobbe i NRK Sporten.

– Jeg er, for å si det mildt, veldig interessert i både hopp og fotball, så derfor har det passet perfekt å jobbe med dette gjennom alle disse årene. Det har vært den perfekte blandingen mellom sommer- og vinterjobbing, og har gjort at jeg har hatt mer en nok å gjøre gjennom hele året, sier Scheie videre.

– «Bordet» er limet

Disen, Alsted, Scheie, Akerø

Andreas Diesen, Rune Alstedt, Arne Scheie og Dan Børge Akerø på det berømte 'bordet' innerst i kantinen på Marienlyst.

Foto: Svein Strømnes / NRK

Gjennom et langt liv i NRK har møtet med kollegene rundt lunsjbordet hatt stor betydning for Arne Scheie. Og etter hvert har lunsjbordet med Scheie, Dan Børge Akerø og co blitt beryktet.

– «Bordet» er limet i den daglige tilværelsen i NRK. Her møtes vi daglig og diskuterer både små og store verdensproblemet, sier Arne Scheie.

Noen uheldig sjeler har bevisst eller ubevisst forsøkt å sette seg ved NRK-veteranenes bord rundt lunsjtider, men de har da høflig, men bestemt fått beskjed om å finne seg et annet sted å innta matpakka.

- Pål Bang Hansen hadde i sin tid rollen som avviser, og han kunne være veldig bestemt hvis det var noen som forsøkte å sette seg her. Det var en som prøvde seg en gang og ble fortalt at det var opptatt ved «bordet». Vedkommende viste seg ikke i messa den neste uken, forklarer Andreas Diesen, som er en av de faste lunsjdeltagerne.

Mystisk «Mozart-kule»

Arne Scheie

Arne Scheie med den daglige Mozart-kulen han får av Andreas Disen.

Foto: Svein Strømnes / NRK
Arne Scheie

Arne Scheie har dekket over 100 landskamper for herrer. Her maner han til kamp før Norges legendariske kamp mot Brasil i VM i 1998.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tradisjonen med å møtes i kantinen, eller «Messa» om det kalles i NRK, startet på begynnelsen av 1980-tallet, og fungerer som et samlingspunkt for menn fra forskjellig avdelinger i det store hvite huset på Marienlyst.

I starten var de rundt 12-14 stykker, men av naturlig årsaker har de blitt færre i løpet av årene. Det er nesten umulig å komme inn i den indre kretsen, så nyrekruttering har det vært lite av til bordet som er plassert strategisk under klokken helt nederst i lokalet.

Hver eneste dag får Scheie en «Mozart-kule» av Andreas Diesen. Ingen vet hvorfor han får sjokolade av kollegen.

– Arne trenger en daglig oppmuntring når han jobber i Sporten, er Dan Børge Akerøs forklaring.

– Har ikke forstått humoren hans

Gjengen rund «bordet» forklarer at sport naturligvis er en naturlig del av de daglige samtalene. Det skulle bare mangle når man har Scheie på plass, men i motsetning til hva de fleste skulle tro, er Scheie en viktig bidragsyter på de fleste andre felt.

– Det mange ikke vet er at Arne både er veldig kunnskapsrik og interessert i politikk og historie. I tillegg er han veldig opptatt av hva andre kolleger driver med, sier Akerø.

– I tillegg har han en veldig spesiell form for humor. Jeg har kjent Arne i mange år nå, men har ennå ikke forstått den. Han skal likevel ha at han er det beste publikum og har en hjertelig latter som runger utover Messa, legger Diesen til.

Lunsjbordet med Arne Scheie

Arne Scheie er en mester på mange områder, mener Dan Børge Akerø.

Foto: Svein Strømne / NRK

Gutta går foran kona

Bortsett fra et rekelag på sommeren pleier lunsjkameratene liten omgang utenfor NRKs vegger, men de holder hverandre oppdatert på hva som skjer i hverandres liv.

– Jeg pleier å sende små hilsener for å fortelle hva jeg gjør når jeg ute og reiser, og så får jeg meldinger fra de andre, sier Arne Scheie.

Rolf Hovden, Arne Scheie, Knut Th. Gleditsch og Øyvind Johnsen

Sportsredaksjonen i NRK i 1976: (bak fra venstre) Rolf Hovden, Arne Scheie, Knut Th. Gleditsch og (foran) Øyvind Johnsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Noen vil også ha det til at kontakten med mennene rundt «bordet» går foran kontakten med familien.

– Jeg husker en gang da jeg fikk SMS fra Arne fra hoppuka. Jeg fortalte det til kona hans, som også jobber her i NRK, og hun ble litt «snurt» ettersom hun ikke hadde hørt fra Arne på flere dager, forteller Andreas Diesen med et smil.

Store tekniske endringer

67-åringen har gjennom et langt liv i NRK Sporten fått være med både på den tekniske utviklingen innen TV-produksjon og innen de forskjellig sportene.

– Vi har gått fra reiser med blant annet kamaramann, lydmann, klipper og bildene var på ni minutters filmruller, til en hverdag hvor det meste er digitalt og kan bli gjort av en person, forklarer han.

– Det som alltid var spennende før i tiden var om det ble noe av filmene og om man rakk å få innslagene ferdig til Sportsrevyen søndag kveld. Det var jo det som var flaggskipet vårt og det viktigst for oss den gangen, sier han videre.

Gjennom de siste årene har han også vært vitne til at NRK har gått fra monopol til å måtte konkurrere om seerne. Det dermed også blitt en mye hardere kamp om sportsrettighetene.

– Dette er noe vi bare har måttet forholde oss til, og heldigvis er det andre en meg som tar beslutningene om rettighetene, sier Scheie,

– Vil fortsette til jeg er 70!

Jobben som hopp- og fotballkommentator har gjennom årene medført mange reisedøgn og opp mot 40 jobbhelger i året, men Arne Scheie har ennå ikke i tankene å gi seg i NRK.

Arne Scheie

Arne Scheie føler seg like ung som da han startet. Her er han i 1992.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg føler meg ikke en dag eldre enn da jeg startet for 40 år siden, og hvis NRK vil og jeg holder meg frisk, vil jeg i alle fall holde på til jeg blir 70, sier han.

Hemmeligheten for å kunne holde på i denne bransjen i så mange år er den glødende interessen for det han driver med.

– Den dagen man ikke er motivert og ikke er interessert er det slutt, men begge deler er på topp, så da vil jeg gjerne fortsette så lenge jeg kan, avslutter Arne Scheie.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal