Hopp til innhold

Dan Børge Akerø blir ridder av St. Olavs orden

I dag ble det kjent at den mangeårige NRK-programlederen Dan Børge Akerø blir ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St.Olavs orden.

Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø får utnevnelsen for sin innsats for norsk musikkliv.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Det var Kongehuset som i dag meldte at QuizDan-programlederen får den ærefulle tittelen «ridder av første klasse» som tildeles som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten.

– Dette er veldig gøy, sier en fortumlet Dan Børge Akerø til NRK.no, kort tid etter at han har fått den store nyheten.

Viktig for norsk musikkliv

Akerø får utmerkelsen for sin innsats for norsk musikkliv gjennom en årrekke. Som programleder har han bidratt til å fremme nye, norske musikalske talenter gjennom programmer som «Kjempesjansen» og «Talentiaden».

– Jeg er både stolt og glad. Det er jo pussig at jeg kan få holde på med det jeg liker aller best, og samtidig få heder og ære for det, smiler han.

– Og så må jeg jo si at det er gøy å få dette når man bare er 60, og fortsatt har mange år igjen i bransjen.

Akerø understreker at han har hatt mange gode hjelpere med seg i arbeidet med programmene han har laget, som også fortjener mye skryt og ære.

Nett-tv: Se «QuizDan» i reprise her

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fikk telefon i lunsjen

Claus Wiese, Dan Børge Akerø og Charlo Halvorsen

Claus Wiese og Charlo Halvorsen i NRKs Underholdningsavdeling gratulerer Akerø med utmerkelsen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Programlederen ante selv ingen ting om hva som var i vente før han fikk en overraskende telefon i lunsjen i dag.

Dan Børge Akerø, Andreas Diesen, Arne Scheie, Rune Alstedt, Bjørn Scheele, Lasse Solberg

Den faste lunsjgjengen i NRK-kantina fikk seg en ekstra overraskelse i formiddag.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

– Jeg satt faktisk i kantina sammen med med Andreas Diesen og Arne Scheie da jeg fikk telefonen nå i sted, og du kan si at med de gutta der blir du fort tatt ned på bakken igjen, fleiper Akerø.

Det vanker nemlig ingen spesialbehandling i NRK-kantina selv om man kan smykke seg med St. Olavs orden, forteller kollega Andreas Diesen.

– Nei, på ingen måte. Vi skal nok holde ham nede, bekrefter Diesen mens han ser ertende bort på Akerø.

Audiens på slottet

Nå venter audiens hos Kongen på slottet og en offisiell overrekkelse av ordenen. Når det skjer, er ikke bestemt ennå.

– Vi får avtale resten når jeg har fått summet meg litt. Men jeg lover å være svært fleksibel, smiler han.

– Men jeg fikk en telefon fra slottet, med spørsmål om jeg aksepterer utmerkelsen. Etter svært lite tvil takket jeg ja, humrer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Velfortjent

Dan Børge Akerø viser fram melding fra dattera som gratulerer ham med St. Olavs-ordenen.

Mens NRK.no er på besøk strømmer gratulasjonene inn til Akerø. – Oj, her kommer det hilsen fra min datter i Brasil, smiler han.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Dan Børge Akerø startet i Utenriksredaksjonen i NRK i 1981. Etter å ha jobbet i Dagsrevyen i fem år, gikk han i 1986 over til Underholdningsavdelingen og ble programleder for talkshowet «Senfredag».

I 1992 var han med på å starte TV2 og var programdirektør der frem til 1996. Siden da har han vært tilbake i NRK, og ledet en rekke av husets aller største og mest populære programmer. Akerø har også vunnet en rekke priser og utmerkelser for sin innsats som programleder.

– Dette er en utrolig velfortjent utmerkelse til en fantastisk programleder og programskaper, sier redaksjonssjef i NRKs Underholdningsavdeling, Claus Wiese.

– Dan Børge har gjort utrolig mye for å glede det norske folk. Vi i Underholdningsavdelingen er ekstremt stolte på Dans vegne.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.