Hopp til innhold

Kongelig bryllup

Sonja og Harald i 1968
Foto: NRK

Kongelig forlovelse mellom kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsen. I 1968 var den store nyheten i Norge den kongelig forlovelsen mellom Kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsen. NRK dekket selvsagt nyheten, og i dette klippet får du se Stortingspresidenten overbringe informasjon fra Kongen fra stortingets talerstol. Opptak fra slottet med de to hovedpersonene og Kong Harald og fru Haraldsen tilstede. Regjeringen kommer også for å gratulere med statsminister Per Borten i spissen. På slottsplassen utenfør strømmer folk til for å gratulere det nyforlovede paret.

Kulturstrøm

 • Monet-maleri under hammeren

  Claude Monets maleri «Le Grand Canal» ble solgt for 56 millioner dollar – over en halv milliard norske kroner – på Sotheby's i New York.

  Maleriet er ett av flere verk den franske kunstneren malte fra Venezia tidlig på 1900-tallet. Salget av «Le Grand Canal» gjør det til det dyreste av Monets Venezia-verk.

  Claude Monet-maleriet Le Grand Canal
  Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP
 • Zelenskyj talte til Cannes-festivalen

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som opna tysdag.

  – Til slutt vil hatet forsvinne, og diktatorane vil døy, sa han i den overraskande talen under opninga av den 75. filmfestivalen i Palais des Festivals i Cannes.

  I talen refererte han til makta av filmen under andre verdskrig, og han nemnde spesifikt Charlie Chaplins film «Diktatoren», som gjorde narr av nazileiaren Adolf Hitler.

  – Vi treng ein ny Chaplin i dag for å bevise at filmen ikkje har mista stemma si, sa han i talen, som han fekk ståande applaus for.

  Krigen i Ukraina blir eit dominerande tema på festivalen, og ein dag er reservert for ukrainske filmskaparar. Dokumentarfilmen «Mariupolis 2» av den litauiske filmskaparen Mantas Kvedaravicius som vart drepe av russiske styrkar i april, blir vist spesielt. (NTB)

  Volodymyr Zelenskyj taler til filmfestivalen i Cannes 17. mai 2022
  Foto: Vianney Le Caer / AP