NRK Meny
Normal

– Siste setning er skrevet

Karl Ove Knausgård avslører til NRK at siste setning i den svært så omtalte bokserien hans er klar.

Video nsps_upload_2010_2_5_20_35_59_1321.jpg

SLUTTEN KLAR: Knausgård forteller i sitt første tv-intervju etter at all viraken startet om den siste setningen. Se hele intervjuet i Lørdagsrevyen kl 19.

Han er Norges mest omtalte forfatter på mange mange år. De selvbiografiske bøkene hans kalt Min kamp har blitt så omdiskutert, så omstridt og så omtalt at det knapt går an å være likegyldig til dem.

Til slutt blir det seks bøker om farskompleks, hverdagskompleks, brutte forhold, brutte løfter og 40 års eksistensiell kamp. Knausgård kan nå, til tross for at ikke alle bøkene er kommet ut, fortelle at siste setning i bokserien allerede er på plass.

– Det eneste jeg har hatt klart for meg hele tida har vært sistesetninga. Det blir ikke noe problem å avslutte. For slutten er helt bankers, og det har den vært hele tida, sier Knausgård.

SE HELE INTERVJUET MED KNAUSGÅRD I LØRDAGSREVYEN KL 19

Bok nummer fire er i disse dager i trykken, og Knausgård jobber nå med bok fem. Så det er fortsatt mye som må skrives, men slutten er klar og forfatteren er ganske sikker på at det virkelig blir det siste vi får høre.

– Det kan være et slags løfte. Jeg skal aldri mer skrive om romanfiguren Knausgård.

Hva gjør du etterpå, når du er ferdig med disse bøkene?

– Det vet jeg rett og slett ikke, men i min andre bok En tid for alt så er det et slags mantra om å ikke se seg tilbake. Det skal jeg prøve å følge, jeg skal ikke se meg tilbake, sier Knausgård.

Enda en pris

Knausgård er etterhvert blitt hedret med flere priser for sitt forfatterskap. Blant annet har han vunnet Kritikerprisen, Brageprisen, P2 lytternes romanpris og blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Se: Bokprogrammet om Karl Ove Knausgård

Marta Norheim

Marta Norheim, litteraturkritiker i NRK

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Tidligere i dag var det klart at han ble den første forfatteren som noengang har vunnet P2-lytternes romanpris for andre gang.

Les: Knausgård vant P2-lytternes hjerter

– Det er en av Norges største forfattere i sin generasjon. Jeg er ikke den eneste som har ment det en stund, også før han tok til med Min kamp, sier Martha Norheim som er litteraturkritiker i NRK.

Bokstabler og kritikk

Den enorme interessen for Knausgårds store bokprosjekt har resultert i en salgsuksess, og 125 000 trykte eksemplarer av de tre første bøkene. Også de tidligere bøkene han har utgitt har fått en tydelig salgsøkning.

Les: Knausgårds debut er utsolgt

Samtidig har bøkene skapt debatt. Det har blitt spurt om han har trått over etiske grenser, og om han har hengt ut slektninger.

Litteraturprofessor Per Buvik mente blant annet at Karl Ove Knausgård kan ha gått for langt ved å sende ut manuset til slektninger for å få det godkjent. Han setter spørsmålstegn ved om dette er riktig når boken lanseres som et skjønnlitterært verk.

– Det forbauser meg at han gjorde det så lenge han kaller Min kamp 1 for en roman, og samtidig ber de ti ta stilling til påstandene i boken. Da viser han at han er klar over at dette er i grenseland, også med tanke på injurielovgivningen, sa Buvik.

Les: Mener Knausgård kan ha gått for langt

Se: Debatt om Knausgårds bøker i Aktuelt

Også dette blir tatt opp når forfatteren er lørdagsgjest i Dagsrevyen. Hele intervjuet fra da NRK var på besøk hos Knausgård i Malmø ser du i Lørdagsrevyen kl. 19 i kveld .

Flere kulturnyheter