Hopp til innhold

Knausgård til knallhardt angrep på svensk offentlighet

– Hvorfor er Sverige så fylt av hat og redsel? spør Karl Ove Knausgård i en kronikk hvor han tar et kraftig oppgjør med den offentlige debatten i landet han bor i.

Karl Ove Knausgård

TIL ANGREP: Karl Ove Knausgård omtaler svenskene som «kykloper» som ikke vil anerkjenne virkeligheten dersom den ikke passer inn med verdensbildet deres.

Foto: Oddvin Aune, NRK

I en kronikk tar den sverigebaserte forfatteren et knusende oppgjør med den offentlige debatten, som han opplever som trangsynt.

Tirsdag angrep Karl Ove Knausgård Norge i et innlegg i The Guardian, hvor han kritiserte landets oljeambisjoner i Arktis.

Onsdag er det Sverige som får passet sitt påskrevet. Malmö-bosatte Knausgård omtaler Sverige som et land befolket av kykloper, en art fra gresk mytologi, som var kjennetegnet ved å ha bare ett øye.

I en kronikk i svenske Dagens Nyheter spør Knausgård hvorfor Sverige er et land som er fylt av hat og redsel, og hvorfor alle er så stille.

«Litterær pedofil»

Bakgrunnen for kronikken er blant annet et innlegg i Dagens Nyheter, signert Ebba Witt-Brattström.

Hun viser til Knausgårds bok «Ute av verden» (1998), som handler om en lærer som innleder et forhold til en 13 år gammel elev. Witt-Brattström mener at begjæret mellom menn er årsaken til at forfattere som Knausgård og Stig Larsson trekker svært unge kvinner inn i bøkene sine.

– Nå senest var det en kyklop som skrev i DN at jeg er en litterær pedofil, og jeg har utnyttet småjenter. Hun skrev også at jeg hadde et skjult homoseksuelt forhold til min beste venn bak min kones rygg, skriver Knausgård.

Angriper Löfven

Knausgård lanserer teorien om at kyklopene ikke vil anerkjenne virkeligheten dersom den ikke passer inn med verdensbildet deres.

Han kritiserer også den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven for å ha kalt det høyreorienterte partiet Sverigedemokraterna for et nyfascistisk parti.

– Alle vet at det ikke stemmer, men det spiller ingen rolle, for om de har et annet syn i et følelsesmessig ømtålig spørsmål, så er de fascister. I hvilket som helst annet land hadde dette blitt ansett for å være en skandale. Men ikke hos kyklopene, der er det en rimelig påstand, skriver Knausgård.

Innlegget til Knausgård vekker hele spekteret av reaksjoner på Twitter: (Artikkelen fortsetter).

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Sammenligningen med Breivik

Knausgård reagerer også på å ha blitt sammenlignet med Anders Behring Breivik i landets største avis.

– Anders Behring Breivik myrdet 77 mennesker. 69 av dem skjøt han ned, én etter én, de fleste av dem var ungdommer og barn. (….) Kyklopen mente jeg burde kunne sammenlignes med han som gjorde dette fordi jeg hadde skrevet mine bøker, skriver Knausgård, før han også nevner at han har blitt kalt for nazist og kvinnehater.

Knausgård avslutter med å slå fast at det ikke er noen trivelig opplevelse å bli kalt for pedofil i kyklopenes største avis.

– Jeg har fire barn, de eldste har begynt å lese avisen, og jeg venter bare på spørsmålet «Pappa, hva er pedofil?» Dette er ingen fiksjon. Jeg som skriver dette er et virkelig menneske, og mine barn er virkelige.

Kulturstrøm

 • KORK-dirigent Petr Popelka til Wiener Symphoniker

  KORKs avtroppende sjefdirigent Petr Popelka er utnevnt til ny sjefdirigent i Wiener Symphoniker, et av verdens absolutte topporkestre.

  Popelka har en raskt stigende karriere, men KORK var hans første orkester som sjefdirigent. - Vi er stolte av å ha vært Popelkas første orkester. Denne overgangen er som Glimt-trener Knutsen skulle gått rett til Ajax, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

  Popelka avslutter samarbeidet med KORK med turné til Tsjekkia i juni.

  Petr Popelka
  Foto: NRK