Hopp til innhold

Norge er videre til finalen i Eurovision

Det ble en neglebitende ventetid for Alessandra, men Norge kom videre til finalen som siste land. Drømmen om seier lever videre.

Årets største musikalske sirkus er i gang, i kveld skulle 15 deltakere bli til 10 finalister, mens fem måtte sette seg på første fly hjem.

Og det var knalltøff konkurranse. Mange av storfavorittene til å vinne finalen på lørdag deltok i denne første semifinalen.

Landene som går til finale er: Kroatia, Moldova, Sveits, Finland, Tsjekkia, Israel, Portugal, Sverige, Serbia og Norge.

Norges Eurovision-håp Alessandra Mele skal opptre under andre halvdel i finalen i Liverpool lørdag

Norge ble trukket ut til å opptre i den siste halvdelen i Liverpool lørdag

Foto: NTB

Norge skal delta i andre halvdel av finalen, mens Sverige og Finland skal ut i første halvdel av finalen som finner sted 13. mai.

– «Lets do the second half», sa en blid Alessandra på pressekonferansen etter semifinalen natt til onsdag.

Hun beskrev også hvor nervepirrende det var å være siste land som lest opp som gikk videre til finalen lørdag.

– Jeg, danserne og teamet ville aller helst besvime, vi var så nervøse. Det var helt forferdelig, fortalte Alessandra til NRK etter pressekonferansen.

– Magen min snakket mer enn jeg snakket. Men nå er vi i finalen, og jeg er superglad, fortsatte hun.

Alessandra etter finalen

Alessandra feirer finaleplass i Eurovision.

Foto: Vetle Nielsen / NRK

Norge ble altså presentert som siste finalist, men Alessandra sang aller først i semifinalen, det er første gang siden 2018 at Norge åpnet ballet. Og Alessandra var euforisk etter hun gikk av scenen.

– Det var et skikkelig kick å få sparke i gang Eurovision foran et ellevilt publikum her i Liverpool, og foran millioner TV-seere der hjemme. Stemningen var elektrisk! Nå skal jeg bare kose meg med alle de andre artistene fra greenroom.

– Fremragende framføring

Alessandras opptreden ble hyllet av ESC-ekspertene:

– Fremragende framføring og en super låt å starte årets største fest med, sa Morten Thomassen, president i den norske MGP-klubben.

Voldsomt kok under Alessandra. Tror låten har skapt ei ny dille. Både allsang og all-hopping! Jeg tror fortsatt at Norge vinner hele greia, sa MGP-ekspert Anders Tangen.

Men svenske Tobbe Ek fra Aftonbladet var litt mer avmålt:

– Hennes beste opptreden av alle hennes tre generalprøver her i Liverpool. Men det er noen toner som ikke sitter enda. Hun kommer til å ta seg videre til finalen, til tross for noen sure toner, sier svensken.

Sverige favoritt – ekspert blir satt ut

Den aller største favoritten i konkurransen er Loreen, som allerede har vunnet konkurransen tidligere med Euphoria i 2012.

Med sitt kunstneriske og storslagne sceneshow, og en moderne poplåt, er hun den som oddsselskapene har aller størst tro på.

Alessandra og Loreen får nesten topp score av NRKs anmeldere, se deres anmeldelse av semifinalen her.

Og opptredenen hennes i semifinalen hylles nesten grenseløst.

– Ren og skjær magi. Bare begynn å bestille hotell i Sverige neste år allerede nå, mener Morten Thomassen.

– Mye sterkere innlevelse enn på melodifestivalen. Noe av det beste jeg har sett i ESC noensinne. Jeg er helt satt ut, istemmer hennes landsmann Tobbe Ek.

Finsk rap kan gi suksess

Det er flere bidrag i år som er sett på som hotte favoritter.

De færreste ville kanskje tro at glad-rap på finsk kunne være en seiersresept, men det finske bidraget suser oppover bookmakernes lister, og er på en klar andreplass.

Låten heter Cha-cha-cha, og kan ta opp arven etter andre vinnerlåter med litt tullete titler, «Boom-bang-a-bang,» «Ding-a-dong» og «La la la».

Og semifinaleopptredenen til Finland får både skryt og latter.

– Denne festen vil alle på. Nå tipper jeg Staysman døde av misunnelse, sier Morten Thomassen.

– Dette var helt vidunderlig herlig. Han levde ut hver følelse, Det kommer til å være duket for nordisk kamp mellom Finland og Sverige, sier Tobbe Ek.

Mens Anders Tangen heller litt malurt i begeret.

Finland får det til å ta helt av i salen. Mens jeg har det gretne spørsmålstegnet. Innrømmer glatt at jeg ikke skjønner greia. Det kjeder meg rett og slett.

Galskap fra Kroatia

Men det er aldri bare de sannsynlige vinnerbidragene som får oppmerksomhet. Kroatia blir trukket frem som en de mer merkelige og uforståelige bidragene.

Kroatias låt starter med tekstlinjen «Mamma kjøpte traktor», og det serveres både opera, rock, romraketter og en rosa militærmarsj med mann i leppestift.

Bidraget splitter NRKs anmeldere, det blir alt fra terningkast en til fem.

Døm selv! Finaleplass ble det iallfall på Kroatia

God semifinale-statistikk for Norge

Norge har god statistikk å vise til når det gjelder Eurovision-semifinaler. Med unntak fra årene 2007, 2011 og 2016 har vi kommet til finalen. Og tre ganger har vi gått helt til topps, med Bobbysocks (1985), Secret Garden (1995) og Alexander Rybak (2009).

Det var derfor en hel nasjons forventninger Alessandra bar på sine skuldre. Nå er semifinale-statistikken forbedret ytterligere, og Norge er blant de 26 landene som skal kjempe om seieren på lørdag.

Dermed er det bare å sette av lørdag kveld i kalenderen og krysse fingrene for jenta som representerer Norge i rødt, hvitt og blått. Vi krysser fingrene for at det blir «douze points»!

Se også: Slik følger du Eurovision på NRK.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.