Hopp til innhold

Her er de seks nominerte

Nå er seks bøker valgt ut fra langlisten til årets "P2-lytternes romanpris". Disse skal konkurrere om juryens gunst, og selve kåringen skjer i februar.

De nominerte til P2-lytternes romanpris

Fra venstre: Atle Næss, Niels Fredrik Dahl, Mirjam Kristensen, Karl Ove Knausgård, Britt Karin Larsen og Anne Oterholm.

Foto: Scanpix/Cappelen Damm

Les utdrag fra bøkene, og si din mening her!

Niels Fredrik Dahl: ” Herre

Herre
Foto: Oktober forlag

Les anmeldelse: Herre

Les fra starten av boken: Herre

Romanen viser oss det tragiske mennesket Bernhard Herre. Han blir budbringer mellom Welhaven og den kvinnen han selv elsket fra han så henne første gang, Camilla Wergeland. Han er fast husgjest til konkurs nummer to sender familien Herre ut av sosieteten i datidens Kristiania.


Karl Ove Knausgård: " Min kamp 1 "

Min kamp
Foto: Yngve KnausgŒrd

Les anmeldelse: Min kamp 1

Les fra starten av boken: Min kamp 1

Knausgård skal i løpet av et halvt år gi ut i alt seks romaner, og temaet er livet til forfatteren. Dette har på den ene siden ført med seg sinte reaksjoner fra familie som føler seg krenket, og på den andre siden både Bragepris og nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris.

Mirjam Kristensen: Et rikt liv

Et rikt liv
Foto: Oktober forlag

Les anmeldelse: Et rikt liv

Les fra starten av boken: Et rikt liv

"Boken "Et rikt liv" reiser mange tankevekkande spørsmål, samstundes som han skildrar fleire livsløp med stor innleving", påpeker kritiker Marta Norheim i sin anmeldelse.

Britt Karin Larsen: Det vokser et tre i Mostamägg

Det vokser et tre i Mostamägg
Foto: Cappelen Damm

Les anmeldelse: Det vokser et tre i Mostamägg

Les fra starten av boken: Det vokser et tre i Mostamägg

Larsen er kjent for romantrilogien om romanifolket fra 90-tallet. I hennes nye bok handler det om en annen minoritet, nemlig finnene på Finnskogen på 1800-tallet.

Atle Næss: Din nestes eiendom

"Din nestes eiendom" av Atle Næss
Foto: Gyldendal

Les anmeldelse: Din nestes eiendom

Les fra starten av boken: Din nestes eiendom

Næss har ikke glemt den gamle regelen om å ha med en vakker kvinne og en revolver. Dette er en roman om to personer fra ulik stand i bondesamfunnet som elsker hverandre. Men det er historien rundt dem som spiller hovedrollen.

Anne Oterholm: Toget fra Ajaccio

Toget fra Ajaccio
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Les anmeldelse: Toget fra Ajaccio

Les fra starten av boken: Toget fra Ajaccio

NRKs anmelder følte seg uvel da hun leste denne boken. Oterholm er kjent for å skrive slik at det er ubehagelig å lese. Her møter vi en ung mann på ferie med sine to sønner. Men dette har skjedd uten at verken mor eller skolen har hatt vært meed på råd.

Kårer vinner i februar

Selve kåringen skjer 6. februar på NRK P2, av en jury bestående av lytterne.

Denne juryen er nå i ferd med å bli satt sammen, etter at vi søkte etter deltakere. Juryen skal altså kåre en vinner av de seks gjenværende bøkene.

P2-lytternes romanpris i fjor

Tidligere vinnere

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober