Hopp til innhold

Kazuo Ishiguro får nobelprisen i litteratur

Äntligen er det klart: Den britiske forfatteren Kazuo Ishiguro tildeles årets nobelpris i litteratur.

Britiske Kazuo Ishiguro får Nobels litteraturpris.

ÅRETS VINNER: Det svenske akademiets permanente sekretær Sara Danius kunngjør vinneren av årets nobelpris i litteratur. I år går prisen til japanskfødte britiske forfatteren Kazuo Ishiguro.

Det ble klart et knapt minutt over ett, da dørene i Børssalen hos Det svenske akademiet slo opp, og akademiets permanente sekretær Sara Danius skred ut for å annonsere årets vinner.

– Nobelprisen i litteratur for 2017 tildeles den engelske forfatteren Kazuo Ishiguro, som i romaner med stor emosjonell kraft har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden, heter det i akademiets begrunnelse.

Bok ble filmsuksess

Kazuo Ishiguro

NOBELVINNER: Den japanskfødte britiske forfatteren Kazuo Ishiguro får nobelprisen i litteratur 2017.

Foto: Joel Ryan / AP

Ishiguro er født i Nagasaki i Japan i 1954, men familien flyttet til England da han var fem år gammel. Han ble britisk statsborger i 1982.

Han er blant annet kjent for boken «Resten av dagen» fra 1989, som i 1993 ble filmatisert med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene. Filmen ble i sin tid nominert til åtte Oscar-priser, inkludert beste film og beste adapterte manus.

– I boken fanger Ishiguro helt presist hvor lite kontakt med følelsene sine det britiske samfunnet har. Det er en kjærlighetshistorie mellom en butler og hoffdamen på et gods, og de klarer aldri å bryte barrieren med de rollene de har. Andre verdenskrig er under oppseiling og eieren av godset bare lukker øynene for det. Det er en virkelig god roman, sier NRKs litteraturmedarbeider Siss Vik, som ikke hadde ventet at Ishiguro ville vinne.

Vik beskriver Ishiguros forfatterskap som tradisjonelt, med vekt på romaner og noveller, men forteller har også vært innom science fiction-sjangeren.

– Han har en fremtidsroman som heter «Never Let Me Go», om barn på en kostskole som etter hvert skjønner at de er klonet. Der hekter han seg på dagens debatt, og det er en hjerteskjærende og god litterær fremstilling av denne.

Murakami forhåndsfavoritt

Siss Vik

OVERRASKET: NRKs litteraturmedarbeider Siss Vik mener tildelingen til Ishiguro er overraskende.

Foto: Anne Liv Ekroll

Et annet japansk navn var på forhånd favoritt til prisen. Haruki Murakami var forfatteren med lavest odds hos bettingselskapene, og har i flere år vært nevnt som en aktuell kandidat til prisen.

NRKs Siss Vik var blant dem som var overrasket over at valget i år falt på Ishiguro.

– Jeg synes det var litt overraskende. I går så jeg navnet på listen og tenkte at han, i mine øyne, ikke er det mest spennende navnet. Og kanskje ikke så stor litteratur heller, selv om jeg er veldig glad i to av bøkene hans, sier Vik.

NRKs litteraturanmelder Anne Cathrine Straume er også overrasket over årets tildeling, selv om Ishiguro har vært å finne på bettingselskapenes lister de siste årene.

Hvorfor ropes det äntligen når mottakeren av Nobelprisen i litteratur blir annonsert?

SE VIDEO: Derfor snakker alle om «äntligen» når litteraturprisen skal deles ut.

Kulturstrøm

 • Fitness-guru Richard Simmons er død

  Fitness-guru Richard Simmons er død, det melder flere amerikanske medier. Han ble funnet død i sitt eget hjem. Han var også kjent for å være stemmeskuespiller og radiovert.

  Richard Simmons
  Foto: Richard Shotwell / AP
 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.