Hopp til innhold

Kazuo Ishiguro får nobelprisen i litteratur

Äntligen er det klart: Den britiske forfatteren Kazuo Ishiguro tildeles årets nobelpris i litteratur.

Britiske Kazuo Ishiguro får Nobels litteraturpris.

ÅRETS VINNER: Det svenske akademiets permanente sekretær Sara Danius kunngjør vinneren av årets nobelpris i litteratur. I år går prisen til japanskfødte britiske forfatteren Kazuo Ishiguro.

Det ble klart et knapt minutt over ett, da dørene i Børssalen hos Det svenske akademiet slo opp, og akademiets permanente sekretær Sara Danius skred ut for å annonsere årets vinner.

– Nobelprisen i litteratur for 2017 tildeles den engelske forfatteren Kazuo Ishiguro, som i romaner med stor emosjonell kraft har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden, heter det i akademiets begrunnelse.

Bok ble filmsuksess

Kazuo Ishiguro

NOBELVINNER: Den japanskfødte britiske forfatteren Kazuo Ishiguro får nobelprisen i litteratur 2017.

Foto: Joel Ryan / AP

Ishiguro er født i Nagasaki i Japan i 1954, men familien flyttet til England da han var fem år gammel. Han ble britisk statsborger i 1982.

Han er blant annet kjent for boken «Resten av dagen» fra 1989, som i 1993 ble filmatisert med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene. Filmen ble i sin tid nominert til åtte Oscar-priser, inkludert beste film og beste adapterte manus.

– I boken fanger Ishiguro helt presist hvor lite kontakt med følelsene sine det britiske samfunnet har. Det er en kjærlighetshistorie mellom en butler og hoffdamen på et gods, og de klarer aldri å bryte barrieren med de rollene de har. Andre verdenskrig er under oppseiling og eieren av godset bare lukker øynene for det. Det er en virkelig god roman, sier NRKs litteraturmedarbeider Siss Vik, som ikke hadde ventet at Ishiguro ville vinne.

Vik beskriver Ishiguros forfatterskap som tradisjonelt, med vekt på romaner og noveller, men forteller har også vært innom science fiction-sjangeren.

– Han har en fremtidsroman som heter «Never Let Me Go», om barn på en kostskole som etter hvert skjønner at de er klonet. Der hekter han seg på dagens debatt, og det er en hjerteskjærende og god litterær fremstilling av denne.

Murakami forhåndsfavoritt

Siss Vik

OVERRASKET: NRKs litteraturmedarbeider Siss Vik mener tildelingen til Ishiguro er overraskende.

Foto: Anne Liv Ekroll

Et annet japansk navn var på forhånd favoritt til prisen. Haruki Murakami var forfatteren med lavest odds hos bettingselskapene, og har i flere år vært nevnt som en aktuell kandidat til prisen.

NRKs Siss Vik var blant dem som var overrasket over at valget i år falt på Ishiguro.

– Jeg synes det var litt overraskende. I går så jeg navnet på listen og tenkte at han, i mine øyne, ikke er det mest spennende navnet. Og kanskje ikke så stor litteratur heller, selv om jeg er veldig glad i to av bøkene hans, sier Vik.

NRKs litteraturanmelder Anne Cathrine Straume er også overrasket over årets tildeling, selv om Ishiguro har vært å finne på bettingselskapenes lister de siste årene.

Hvorfor ropes det äntligen når mottakeren av Nobelprisen i litteratur blir annonsert?

SE VIDEO: Derfor snakker alle om «äntligen» når litteraturprisen skal deles ut.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh