NRK Meny
Normal

Karpe Diem om ny låt: – Handler om misforståelser

Rapduoen hevder de ikke tar et oppgjør med jødehatanklagene, men at låten «Den islamske elefanten» handler om hva slags følger misforståelser kan få.

Chiraq Patel og Magdi Abdelmaguid om sin nyeste låt "Den islamske elefanten".

NY LÅT: Chiraq Patel og Magdi Abdelmaguid slapp ny låt i natt og besøkte NRK for å fortelle hva den handler om.

I natt slapp rapduoen Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem sin nyeste låt og musikkvideo, «Den islamske elefanten».

Den følger opp «Attitudeproblem», som skapte en kraftig debatt der Karpe Diem ble anklaget for jødehat og utsatt for drapstrusler.

Artistene vil ikke si at «Den islamske elefanten» er en direkte oppfølger av denne kritikken, men mer en musikkvideo som tar opp et generelt problem i dagens samfunn.

– Den handler om hvordan en misforståelse ved bruk av ord kan føre til at vi flyr på hverandre. Jeg tror det er en generell problemstilling i samfunnet at et lite ord kan få folk til å krangle og ende opp med et resultat som ingen tjener på, sier Patel til NRK.

Karpe Diem

MISFORSTÅELSER: Magdi (t.v.) og Chiraq i Karpe Diem gør løs på hverandre i sin siste låt «Den islamske elefanten».

Foto: Magnus Lutnæs Aas / NRK

Stort engasjement

Karpe Diem går ikke aktivt inn for å skape reaksjoner med sangene sine, men setter pris på at dem skaper engasjement og debatt.

– Engasjement rundt bandet ditt tror jeg er noe alle som driver med musikk vil ha, men det er ikke intensjonen når vi skriver sanger, sier Patel.

– Om sangene dine kan skape en større debatt som bærer frukter for samfunnet, så er du dødsheldig som artist. Det skjer jo ikke alltid med oss. Vi har vært heldige. Noen ganger har det betydd mer enn oss og det syns jeg egentlig er fint, sier han.

Så dere har ikke noe politisk budskap?

– Det er ingen agenda annet enn at vi syns misforståelser er en fascinerende ting i samfunnet, sier Patel.

– Jeg tror ikke det er musikken og videoen alene, men også klimaet som er akkurat nå som skaper debatt. Det er litt spent og folk er ikke så avslappa på begreper. Det er en god del debatter som skaper frykt, sinne eller glede. Det er store følelser i sving akkurat nå, sier Abdelmaguid.

– Aldri vært mer spennende

Dette betyr derimot ikke at det er vanskeligere eller kjipere å lage musikk i 2016. For rapduoen har det aldri har vært mer spennende enn nå. Både når det kommer til hvordan man slipper musikken, men også hva den kan inneholde.

– Etter 16 år med Karpe så føler jeg det aldri har vært mer spennende enn nå. I 2016 er det ikke noen regler på hvordan du kan slippe musikk eller kunst, sier Abdelmaguid.

«Den islamske elefanten» er den sjette musikkvideoen fra Heisann Montebello-prosjektet, men ikke den siste.

– Vi skal gjøre én musikkvideo til, og det blir den siste videoen i Heisann Montebello. Etter det må vi finne på noe nytt, sier Patel.

Kulturstrøm

 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures

Flere kulturnyheter