Karpe Diem svarer på jødehetsanklagene

– Nå har det her tatt litt av, skriver Magdi i Karpe Diem i et innlegg på Instagram.

Karpe Diem

SVARER: Magdi i Karpe Diem forklarer bakgrunnen for teksten i låta «Attitudeproblem» i et langt innlegg på Instagram.

Foto: Ingrid Nordbye-Antonsen

Karpe Diems sangtekster ble tema tidligere denne uken, da 21 år gamle Eliana Hercz skrev et debattinnlegg i Aftenposten.

Spredt seg til jødiske medier

Nå har saken spredt seg til jødiske medier. Jewish Telegraphic Agency skriver at den norske rapduoen anklages for å fornærme både jøder og Ariel Sharon.

««I mean dog or bitch or whore, I mean pussy or Jew or dork», skrev Jewish Telegraphic Agency at jeg har sagt, og så spredte feilsitatet seg til hele den jødiske verden.» skriver Magdi i et innlegge på Instagram i dag. Det var VG som først omtalte saken.

Drapstrusler

– Ironisk nok er det dette Attitudeproblem handler om. Ord blir tatt ut av kontekst. Fjær blir høns. Snø som blir sanddyner. Jeg liker egentlig ikke å forklare tekster og kommentere hver eneste tolkning (bortsett fra når jeg møter deg på ordentlig), men nå har det her tatt litt av, skriver Magdi på Instagram.

I det samme innlegget skriver også Karpe Diem at de har fått drapstrusler. Innlegget får massiv støtte fra fansen.

Skiller mellom politikk og religion

Magdi utdyper også hva han mener i tekstene han skriver:

– Jeg mener ikke «kvinne» hvis jeg kritiserer en kvinnelig politiker. Jeg mener ikke «homofil» hvis jeg snakker om en fyr som tilfeldigvis er homofil. Og jeg mener ikke «jøde» når jeg skriver om Ariel Sharon. Jeg mener Ariel Sharon. DET er poenget mitt. Skillet mellom politikk og religion. Skillet mellom religion og person.

Se videoen her:

«Knøt seg i magen»

Eliana Hercz skriv i Aftenposten tidligere i uka at det «knøt seg i magen» hennes da hun hørte den nye låten til Karpe Diem:

«Dere snakker om meg på lik linje med «bikkje», «fitte» og «kødd». Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?» skrev Hercz, som er jødisk veiviser for Det Mosaiske Trossamfunn.

Hun refererte til sangen «Attitudeproblem», hvor deler av teksten lyder:

det er`ke tispe eller pød jeg mener /
eller bikkje eller bøg eller skjøge jeg mener /
eller fitte eller jøde eller kødd jeg mener /

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix