Karpe Diem svarer på jødehetsanklagene

– Nå har det her tatt litt av, skriver Magdi i Karpe Diem i et innlegg på Instagram.

Karpe Diem

SVARER: Magdi i Karpe Diem forklarer bakgrunnen for teksten i låta «Attitudeproblem» i et langt innlegg på Instagram.

Foto: Ingrid Nordbye-Antonsen

Karpe Diems sangtekster ble tema tidligere denne uken, da 21 år gamle Eliana Hercz skrev et debattinnlegg i Aftenposten.

Spredt seg til jødiske medier

Nå har saken spredt seg til jødiske medier. Jewish Telegraphic Agency skriver at den norske rapduoen anklages for å fornærme både jøder og Ariel Sharon.

««I mean dog or bitch or whore, I mean pussy or Jew or dork», skrev Jewish Telegraphic Agency at jeg har sagt, og så spredte feilsitatet seg til hele den jødiske verden.» skriver Magdi i et innlegge på Instagram i dag. Det var VG som først omtalte saken.

Drapstrusler

– Ironisk nok er det dette Attitudeproblem handler om. Ord blir tatt ut av kontekst. Fjær blir høns. Snø som blir sanddyner. Jeg liker egentlig ikke å forklare tekster og kommentere hver eneste tolkning (bortsett fra når jeg møter deg på ordentlig), men nå har det her tatt litt av, skriver Magdi på Instagram.

I det samme innlegget skriver også Karpe Diem at de har fått drapstrusler. Innlegget får massiv støtte fra fansen.

Skiller mellom politikk og religion

Magdi utdyper også hva han mener i tekstene han skriver:

– Jeg mener ikke «kvinne» hvis jeg kritiserer en kvinnelig politiker. Jeg mener ikke «homofil» hvis jeg snakker om en fyr som tilfeldigvis er homofil. Og jeg mener ikke «jøde» når jeg skriver om Ariel Sharon. Jeg mener Ariel Sharon. DET er poenget mitt. Skillet mellom politikk og religion. Skillet mellom religion og person.

Se videoen her:

«Knøt seg i magen»

Eliana Hercz skriv i Aftenposten tidligere i uka at det «knøt seg i magen» hennes da hun hørte den nye låten til Karpe Diem:

«Dere snakker om meg på lik linje med «bikkje», «fitte» og «kødd». Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?» skrev Hercz, som er jødisk veiviser for Det Mosaiske Trossamfunn.

Hun refererte til sangen «Attitudeproblem», hvor deler av teksten lyder:

det er`ke tispe eller pød jeg mener /
eller bikkje eller bøg eller skjøge jeg mener /
eller fitte eller jøde eller kødd jeg mener /

Kulturstrøm

 • Huset står på en vikinggrav

  Først ei glassperle, deretter ei øks. Til slutt fant Mariann Kristensen og mannen ut at huset deres på Seivåg i Bodø sannsynligvis er bygget over ei vikinggrav. I dag starter fagfolk fra Tromsø Museum arbeidet med større utgravninger. De mener dette kan være ei grav fra yngre jernalder eller vikingtid.

 • Kåret til årets redaktør

  Sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore i Vårt Land er årets redaktør i Oslo og Akershus. – Har gjort avisen tydeligere, skarpere og mer interessant, sier juryen. Bore begynte som sjefredaktør i avisen i mars i fjor. Prisen ble delt ut under årsmøtet til Oslo Redaktørforening mandag (NTB).

  Bjørn Kristoffer Bore
  Foto: Adrian Nielsen / Vårt Land / NTB Scanpix
 • Larry King (86) lager podkast

  I «The Millionth Question» skal amerikaneren intervjue et knippe kjente mennesker, melder TT. Hvem som stiller opp er så langt ikke avklart, men ifølge Rolling Stone står navn som Michael Jordan, Donald Trump og immunologen Anthony Fauci på ønskelisten. Etter 25 år på CNN takket programmet «Larry King Live» av i 2010. Programlederen ble rammet av slag i fjor, men han understreker at han kjenner seg så pass frisk at han gjerne vil fortsette med det han er flink til (NTB).

  Larry King
  Foto: Rodin Eckenroth / AFP/Scanpix