Karpe Diem med ny politisk ladd video

Karpe Diem ble drapstruet etter sin forrige musikkvideo. I natt slapp duoen «Den islamske elefanten», som etter alle solemerker er et direkte svar til kritikerne.

I natt slapp Karpe Diem sin nyeste låt og musikkvideo, «Den islamske elefanten».

I videoen har Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid blitt arrestert, og blir fulgt til en skitten fengselscelle av politifolk med grisemasker. Ifølge hiphopnettstedet Clique skal fengslingen symbolisere hvordan samfunnet arresterte Karpe Diem etter at de ble anklaget for jødehat.

Videoen er tekstet på svensk, noe bandet heller ikke har for vane. Bandet gjorde samme grep i deler av sin forrige video, «Attitudeproblem».

Videoen ender med at Patel knivstikker Abdelmaguid, i en krangel om hvem som hadde skylden for jødehat-bråket.

Skamros og hard kritikk

Karpe Diem-prosjektet «Heisann Montebello» har fått mye oppmerksomhet, både i positiv og negativ forstand.

Rapgruppa fikk strålende tilbakemeldinger for musikken, selv om tekstene av noen ble sett på som kontroversielle.

Et innlegg i Aftenposten startet tidligere i år en stor debatt om Karpe Diem, som endte med at Patel og Abdelmaguid ble drapstruet. Flere reagerte på at duoen bruke ordet «jøde» som et skjellsord.

Snakker om videoen i dag

Karpe Diem har fortsatt ikke kommet med noen sitater om videoen, som er den sjette i «Heisann Montebello»-prosjektet.

Senere i dag skal gruppa besøke NRK, der det er ventet at de vil uttale seg om videoen.

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK