Hopp til innhold

– Kan ikke ha det på oss at Karpe er antisemitter

Rapduoen Karpe Diem gjester «Lindmo» for å snakke om bråket rundt «Attitudeproblem».

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel gjester «Lindmo».

GLAD FOR BRÅK: Karpe Diem forutså aldri at det kom til å bli så mye bråk rundt «Attitudeproblem», men er glad for debatten som fulgte, sier Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i ukas «Lindmo».

– Til og med når jeg hører det nå, synes jeg ikke det er så veldig kontroversielle tekster. Det er jo sånne samtaler vi har når vi er med med kompiser, foklarer Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra rapduoen Karpe Diem.

Lørdag kveld er han og makker Chirag Patel gjester i «Lindmo» for å snakke om bråket som oppsto i kjølvannet av låten «Attitiudeproblem».

– Glad for engasjementet

Få dager etter at duoen slapp låta og videoen, skrev Eliana Hercz et innlegg i Aftenposten der hun kritiserte dem for å bruke ordet «jøde» i samme åndedrag som «bikkje», «fitte» og «kødd».

Shamener, det er'ke kjønn jeg mener
Det er'ke tispe eller pød jeg mener
Eller bikkje eller bøg eller skjøge jeg mener
Eller fitte eller jøde eller kødd jeg mener
Shamener, en vits er en vits, Ariel Sharon
Og dette er bars, bars, bars, ikke en saklig sjargong

Karpe Diem, «Attitudeproblem» / Genius.com

Ervin Kohn, leder i Det mosaiske trossamfunn, stemte i kritikken, og ba Karpe Diem spille inn låta på nytt med endret tekst.

I kveldens program spør programleder Anne Lindmo rapperen om han ønsket å lage bråk med den omstridte tekstlinja.

– Vi tenkte egentlig ikke at det kom til å bli bråk, eller at å stort engasjement. Men vi er glad for det, forteller Abdelmaguid.

Han er glad for at lytterne engasjerer seg i tekstene, men ser gjerne at andre enn han og makkeren tar debattene som oppstår.

– Det er jo det man ønsker med kunsten, å skape debatt. Kanskje ikke ta debatten, men i hvert fall skape debatten.

Reaksjonene gjorde imidlertid at Karpe Diem la ut et lengre svarinnlegg på Facebook.

Trodde tekstlinja kom til å bli forstått

Lindmo spør hva rapperen tenkte da han sammenstilte ordet «jøde» med sterkt nedsettende begreper.

– For meg handler den linja om at det ikke er jøde jeg mener når jeg snakker om Ariel Sharon. Det var så enkelt jeg trodde den linja kom til å bli forstått. Det gjorde den jo ikke ... av alle, da, forteller Abdelmaguid.

Chirag Patel mener det blir feil å kreve at duoen skal måtte forsvare tekstene sine.

– Et kunstsyn der tydelighet er et slags kriterium for at det er bra, er veldig fjernt for meg. Det er egentlig også en av grunnene til at jeg ikke mener det er riktig for oss å gå på Dagsrevyen og snakke om hva vi mente med den éne linja.

Rapperen vil heller gjøre det han kan best.

– Jeg tror nok det er bedre at rapperne rapper og ministrene ministrerer. Det er det riktige økologiske systemet i samfunnet, og det sunneste i lengden.

Du kan se hele intervjuet og en liveopptreden med Karpe Diem i «Lindmo» lørdag fra 21.35 på NRK1 og NRK TV.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.