Hopp til innhold

Kardashian-baby har over 500 000 følgere på Instagram

Dream Kardashian en uke gammel og en stjerne i sosiale medier. – Foreldre må tenke på hva som er hensikten med å dele barnebilder, sier Medietilsynet.

For omtrent en uke siden ble det født et nytt barn inn i Kardashian-familien. Denne gangen var det den eneste gutten i søskenflokken, Robert Kardashian, som fikk sitt første barn sammen med modell og entreprenør Blac Chyna.

Allerede to dager etter fødsel var spedbarnet Dream Renée Kardashian på Instagram og Twitter. Og hun har over en halv million følgere på førstnevnte.

Den lille, kommende realitystjernen har allerede fått verifisert sin konto på Instagram, og det første bildet var en repost av farens bilde av henne. Senere har hun fulgt opp med et litt utradisjonelt frokostbilde, og et bilde med et Snapchat-filter.

Langt under aldersgrensen

Ifølge Instagrams egne retningslinjer, har tjeneste en aldersgrense på 13 år. Med sine fire dager på planeten er Dream Kardashian ganske langt under det som skal være minstegrensen for å ha bruker på Instagram.

Instagram sier til NRK at det i denne sammenhengen er tydlig at det er foreldrene til Kardashian som styrer kontoen, og at det derfor er innenfor regelverket.

Khalid Azam i Medietilsynet sier at aldersgrensen er knyttet til personvernslovgivningen i USA, som sier at barn under 13 år ikke skal dele personlige opplysninger på nettet.

Khalid Azam

Khalid Azam i Medietilsynet sier at foreldre bør respektere barnas privatliv.

Foto: Kine Jensen

– Foreldrene har ansvar for barn frem til de er 18 år, men vi anbefaler at man tenker seg godt om og tenker på barnets fremtid, sier Azam til NRK.

Azam poengterer at foreldre bør respektere at også barn har rett på privatliv.

– Foreldre må tenke på hva som er hensikten med å dele barnebilder. Er hensikten at foreldrene skal få oppmerksomhet? Er det et godt minne, eller er det meningen at foreldrene skal tjene penger? sier han.

I Norge finnes det foreløpig ingen lovbestemt aldersgrense for sosiale medier.

Få «sosialemedierbarn»

Også i Norge er det en kultur for å dele barna sine på sosiale medier. Tidligere i uken skrev Dagbladet at blogger Anna Rasmussen skal vise fødselen sin på tv. Khalid Azam sier det er vanskelig å si om barn tar skade av eksponeringen.

– Vi har få barn som er vokst opp som «sosialemedierbarn», så det er vanskelig å si enda, sier han.

Dream Kardashian var en snakkis allerede før hun ble født, og vil trolig bli et av mange «sosialemedierbarn». Under fødselen tok foreldrene hennes etter Hillary Clinton, og slang seg på nett-trenden #themannequinchallenge.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.