EU vil nekte ungdommer under 16 år sosiale medier

Tenåringer under 16 år kan bli blokkert fra Facebook, Snapchat, Instagram, og e-post hvis ikke de får foreldrenes tillatelse. EU stemmer over forslaget torsdag.

Facebook og Snapschat

Facebook og Snapchat, to av verdens største sosiale medier, vil etter EUs ny forslag ikke kunne ha brukere under 16 år, hvis ikke barnet har fått foreldrenes godkjennelse.

Foto: AFP

EU behandler nå et forslag som vil frata ungdommer under 16 år å sette opp sosiale medier- og e-poster-kontoer hvis ikke de får foreldrenes godkjennelse. Det skriver The Times.

Loven vil gjøre det ulovlig for selskaper som Facebook, Instagram og Snapchat å samle inn data fra personer under 16 år. Den nåværende aldersgrensen er 13 år, så den nye loven vil i så fall bety en massiv hodepine for de store sosiale medier-selskapene.

Straffen for å bryte loven vil bli inntil fire prosent av et selskaps omsetning. For Facebook vil det bety en bot på over 480 millioner dollar.

Stemmer over loven torsdag

Pressekontakt Alexandra Ekkelenkamp i EU bekrefter for NRK at forslaget er oppe til diskusjon, men at de ikke vil kommentere noe før loven eventuelt går gjennom.

Det skjer førstkommende torsdag, når EU skal ha en avstemning om loven.

Det er fortsatt uklart om dette vil gjelde Norge. Barneombudet opplyser til NRK at saken vil bli drøftet i løpet av morgendagen.

Den foreslåtte regelen kommer som en del av en større overhaling av personvernlovgivningen, for å få én lovgivning for hele EU.

SINTEF: – Soleklar krenkelse av barns privatliv

Petter Bae Brandtzæg

KRITISK: Petter Bae Brandtzæg i SINTEF mener loven kan være i strid med Barnekonvensjonen.

Foto: Gry Karin Stimo

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF er sterkt kritisk til forslaget.

– Fra mitt perspektiv, og da har jeg forsket på mediebruk blant barn og unge i snart 15 år, vil et slikt system bidra til at foreldre i enda større grad kunne kontrollere hvor barna deres befinner seg og hva de gjør. Dette vil derfor kunne innebære soleklar krenkelse av barnets privatliv, sier Brandtzæg.

Han mener også at den mulige loven vil bli veldig vanskelig å både definere og håndheve.

– Dette er også dumt på flere måter fordi det vil hindre en kreativ og fri utfoldelse på nettet. Men på den annen side kan jeg ikke se hvordan en slik samtykkeordning skal kunne implementeres, og hva de vil definere som sosiale medier.

Forslaget vil utvilsomt møte kritikere på løpende bånd hvis det stemmes frem førstkommende torsdag. Brandtzæg åpner for at det kan være i strid med Barnekonvensjonen.

– Mange spørsmål her, og jeg redd de vil kunne gjøre mye dumt om de stemmer ja til dette forslaget. Dette vil også kunne være i strid med barnekonvensjonen. Ifølge Barnekonvensjonen har barn og unge rett til ytringsfrihet, sier medieforskeren.

Kulturstrøm

 • Avtale om nytt museumsbygg

  Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) skal nå bygge et sikrings- og museumsbygg over ruinene av Tungtvannskjelleren på Vemork. Arbeidet starter 3. august. Prosjektet skal etter planen være ferdig i september neste år.

  Tungtvannskjelleren ved Hydrogenfabrikken på Vemork.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Hagia Sofia ikke lenger museum

  Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum. Dermed banes veien for at den kan omgjøres til en moske igjen. Tyrkias høyeste administrative domstol har annullert bestemmelsen fra 1934 som gjorde landemerket i Istanbul til et museum.

  Hagia Sofia sett fra parken.
  Foto: Nina Skurtveit / NRK
 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix