Hopp til innhold

Journalister nektes adgang til Gaza

Derfor kan vi ikke stole på den informasjonen som kommer ut av Gaza, mener Det internasjonale journalistforbundet.

Israelske flyangrep mot Gaza
Foto: Hatem Omar / AP

Allerede i høst innførte Israel en slags informasjonsblokade på Gaza. Militære ledere skal i følge Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) ha uttalt at kun humanitære hjelpearbeidere eller palestinske pasienter hadde lov til å komme inn i eller forlate Gaza. Dette skjedde som svar på palestinske rakettangrep mot Israel.

BBC-journalist løslatt

- Gaza tømmes for journalister

Eva Stabell

Eva Stabell

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
- Farligere for sivilbefolkningen

- Når journalister ikke får mulighet til å komme inn i et område for å rapportere, blir det farligere for sivilbefolkningen, dessuten er det selvfølgelig brudd på en rekke internasjonale konvensjoner, sier Eva Stabell, NRK-journalist og styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen, som kjemper for ytringsfriheten til journalister verden over.

Allerede i november advarte Petter Eide i Norsk Folkehjelp til NRK om at noe kom til å skje på Gazastripen, som følge av informasjonsblokaden.

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp

Petter Eide

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter de siste dagers utvikling, uttalte han til NRK at det kunne se ut som om han hadde rett.

- Analysen den gang var at når man lukker for informasjon og hindrer utenlandske vitner i å fortelle hva som skjer på Gaza, er det fordi man hadde den gang noe ondt i sikte, sier Eide.

- Kan bli del av konflikten

Fungerende utenrikssjef i NRK, Stein Bjøntegård, vedgår at situasjonen er vanskelig.

Stein Bjøntegård

Stein Bjøntegård

Foto: Tore Meek / NRK

- En viss informasjon får vi jo, men vi har ingen mulighet for å komme inn selv for å drive egen journalistikk inne på Gazastripen, sier han.

Bjøntegård mener at de som dekker konflikten fra Gaza lett kan bli en del av konflikten, fordi de er i et område som nå blir bombet mer eller mindre kontinuerlig.

- Å være helt objektiv i en slik konflikt er umulig. Man får heller ikke den hele og fulle sannheten før en god tid etterpå, sier Bjøntegård.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.