Journalister nektes adgang til Gaza

Derfor kan vi ikke stole på den informasjonen som kommer ut av Gaza, mener Det internasjonale journalistforbundet.

Israelske flyangrep mot Gaza
Foto: Hatem Omar / AP

Allerede i høst innførte Israel en slags informasjonsblokade på Gaza. Militære ledere skal i følge Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) ha uttalt at kun humanitære hjelpearbeidere eller palestinske pasienter hadde lov til å komme inn i eller forlate Gaza. Dette skjedde som svar på palestinske rakettangrep mot Israel.

BBC-journalist løslatt

- Gaza tømmes for journalister

Eva Stabell

Eva Stabell

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
- Farligere for sivilbefolkningen

- Når journalister ikke får mulighet til å komme inn i et område for å rapportere, blir det farligere for sivilbefolkningen, dessuten er det selvfølgelig brudd på en rekke internasjonale konvensjoner, sier Eva Stabell, NRK-journalist og styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen, som kjemper for ytringsfriheten til journalister verden over.

Allerede i november advarte Petter Eide i Norsk Folkehjelp til NRK om at noe kom til å skje på Gazastripen, som følge av informasjonsblokaden.

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp

Petter Eide

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter de siste dagers utvikling, uttalte han til NRK at det kunne se ut som om han hadde rett.

- Analysen den gang var at når man lukker for informasjon og hindrer utenlandske vitner i å fortelle hva som skjer på Gaza, er det fordi man hadde den gang noe ondt i sikte, sier Eide.

- Kan bli del av konflikten

Fungerende utenrikssjef i NRK, Stein Bjøntegård, vedgår at situasjonen er vanskelig.

Stein Bjøntegård

Stein Bjøntegård

Foto: Tore Meek / NRK

- En viss informasjon får vi jo, men vi har ingen mulighet for å komme inn selv for å drive egen journalistikk inne på Gazastripen, sier han.

Bjøntegård mener at de som dekker konflikten fra Gaza lett kan bli en del av konflikten, fordi de er i et område som nå blir bombet mer eller mindre kontinuerlig.

- Å være helt objektiv i en slik konflikt er umulig. Man får heller ikke den hele og fulle sannheten før en god tid etterpå, sier Bjøntegård.

Kulturstrøm

  • Fagbok til ballettpedagoger

    Norske ballettdansere får ny fagbok. Igor Ivanov og Larissa Savenkova gir nå ut «Klassisk dans, metodikk, metoder og erfaring». Nettstedet Klassiskmusikk kaller verket "en vakker bok som vil være til stor hjelp for mange pedagoger".

  • Nyttårskonsert uten publikum

    Wienerfilharmonikernes tradisjonsrike nyttårskonsert 1. januar 2021 blir ikke avlyst, men vil fremføres uten publikum, skriver den tyske nettavisen Die Presse. Dirigent blir Riccardo Muti. Konserten kringkastes til over 90 land og kan sees på NRK.