Journalister nektes adgang til Gaza

Derfor kan vi ikke stole på den informasjonen som kommer ut av Gaza, mener Det internasjonale journalistforbundet.

Israelske flyangrep mot Gaza
Foto: Hatem Omar / AP

Allerede i høst innførte Israel en slags informasjonsblokade på Gaza. Militære ledere skal i følge Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) ha uttalt at kun humanitære hjelpearbeidere eller palestinske pasienter hadde lov til å komme inn i eller forlate Gaza. Dette skjedde som svar på palestinske rakettangrep mot Israel.

BBC-journalist løslatt

- Gaza tømmes for journalister

Eva Stabell

Eva Stabell

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
- Farligere for sivilbefolkningen

- Når journalister ikke får mulighet til å komme inn i et område for å rapportere, blir det farligere for sivilbefolkningen, dessuten er det selvfølgelig brudd på en rekke internasjonale konvensjoner, sier Eva Stabell, NRK-journalist og styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen, som kjemper for ytringsfriheten til journalister verden over.

Allerede i november advarte Petter Eide i Norsk Folkehjelp til NRK om at noe kom til å skje på Gazastripen, som følge av informasjonsblokaden.

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp

Petter Eide

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter de siste dagers utvikling, uttalte han til NRK at det kunne se ut som om han hadde rett.

- Analysen den gang var at når man lukker for informasjon og hindrer utenlandske vitner i å fortelle hva som skjer på Gaza, er det fordi man hadde den gang noe ondt i sikte, sier Eide.

- Kan bli del av konflikten

Fungerende utenrikssjef i NRK, Stein Bjøntegård, vedgår at situasjonen er vanskelig.

Stein Bjøntegård

Stein Bjøntegård

Foto: Tore Meek / NRK

- En viss informasjon får vi jo, men vi har ingen mulighet for å komme inn selv for å drive egen journalistikk inne på Gazastripen, sier han.

Bjøntegård mener at de som dekker konflikten fra Gaza lett kan bli en del av konflikten, fordi de er i et område som nå blir bombet mer eller mindre kontinuerlig.

- Å være helt objektiv i en slik konflikt er umulig. Man får heller ikke den hele og fulle sannheten før en god tid etterpå, sier Bjøntegård.

Kulturstrøm