Allerede i høst innførte Israel en slags informasjonsblokade på Gaza. Militære ledere skal i følge Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) ha uttalt at kun humanitære hjelpearbeidere eller palestinske pasienter hadde lov til å komme inn i eller forlate Gaza. Dette skjedde som svar på palestinske rakettangrep mot Israel.
- Når journalister ikke får mulighet til å komme inn i et område for å rapportere, blir det farligere for sivilbefolkningen, dessuten er det selvfølgelig brudd på en rekke internasjonale konvensjoner, sier Eva Stabell, NRK-journalist og styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen, som kjemper for ytringsfriheten til journalister verden over.
Allerede i november advarte Petter Eide i Norsk Folkehjelp til NRK om at noe kom til å skje på Gazastripen, som følge av informasjonsblokaden.
Petter Eide
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Etter de siste dagers utvikling, uttalte han til NRK at det kunne se ut som om han hadde rett.
- Analysen den gang var at når man lukker for informasjon og hindrer utenlandske vitner i å fortelle hva som skjer på Gaza, er det fordi man hadde den gang noe ondt i sikte, sier Eide.
- Kan bli del av konflikten
Fungerende utenrikssjef i NRK, Stein Bjøntegård, vedgår at situasjonen er vanskelig.
Stein Bjøntegård
Foto: Tore Meek / NRK
- En viss informasjon får vi jo, men vi har ingen mulighet for å komme inn selv for å drive egen journalistikk inne på Gazastripen, sier han.
Bjøntegård mener at de som dekker konflikten fra Gaza lett kan bli en del av konflikten, fordi de er i et område som nå blir bombet mer eller mindre kontinuerlig.
- Å være helt objektiv i en slik konflikt er umulig. Man får heller ikke den hele og fulle sannheten før en god tid etterpå, sier Bjøntegård.
– «Riket» har blitt en komedie ispedd noen kraftfulle og underholdende gys. Særlig gøy er det nok om man tar med seg en lettskremt venn, skriver Karen Frøsland Nystøyl om Oslo Nye Teaters sceneversjon av Lars von Triers tv-serie.
Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.
Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.
Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.
Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».
Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.
Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.
I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.
Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.