Hopp til innhold

- Gaza tømmes for journalister

- Trakassering og kidnappinger gjør det umulig å drive nøytral, kritisk journalistikk, sier tidligere Gaza-korrespondent Seif al-Din Shaheen.

Sist uke flyktet den kjente Al-Arabia reporteren Seif al-Din Shaheen fra Gaza. Etter utallige trakasseringer og angrep søker han asyl i Norge. Han tror Gazastripen nå bare har 10 prosent av sine journalister igjen.

Skrev om Alan Johnston

På Gazastripen drev han blant annet kritisk og undersøkende journalistikk mot gruppen som står bak kidnappingen av BBC-journalisten Alan Johnston. Nå er han beboer på Tanum Transitmottak.

- Gjør ikke alt de kan

- Det er mye Abbas kan gjøre for å gi beskyttelse for journalistene. I 2007 ble vårt kontor sprengt i luften uten at regjeringen reagerte. De gjør ikke alt de kan for å sørge for journalisters beskyttelse, sier al-Din Shaheen.

Truet på livet

- Å drive kritisk journalistikk har blitt nærmest umulig i Gaza. Da han omtalte kidnapperne til BBC-reporteren Alan Johnsten som kriminelle, ble han slått ned og fortalt at neste gang han sa noe ville han og familien hans bli drept.

- Tør ikke utøve yrket sitt

- Vi kom til Norge fordi jeg, kona og barna ble truet på livet, og vi valgte å forlate Gaza hvor jeg ikke kunne fortsette som frittalende journalist. Vi kom til Norge for å søke tilflukt og mulighet til å kunne snakke fritt, sier han.

- Jeg tror det bare er ti prosent av journalistene i Gaza som fortsatt tør å utøve yrket sitt. Resten har sluttet å jobbe på grunn av press og redsel for livet. Kritisk journalistikk er svært sjelden, og nesten ingen skriver om politiske hendelser på Gazastripen.

Håper på norsk støtte

- Alle de politiske og militære grupperingene gjør den nøytrale rapporteringen umulig, fordi de presser journalistene til å berette deres versjon av sannheten, og være deres talsmenn, sier al-Din Shaheen.

Han håper på støtte både fra Norsk Journalistlag og norsk regjering.

- Den norske regjeringen kan forbedre pressefriheten i Palestina både med økonomisk støtte og ved å presse Abbas til å bruke sin innflytelse til å forbedre sikkerheten til journalistene i Palestina.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)