Nekter å selge Westergaard-akvarell

Et dansk auksjonshus nekter å selge en akvarell av Kurt Westergaard til inntekt for jordskjelvsofrene i Haiti.

Kurt Westergaard
Foto: Scanpix/Reuters

Westergaard var en av tegnerne som stod bak de omstridte Muhammed-karikaturene som den danske avisen Jyllands-Posten trykket i september 2005. Til tross for flere sikkerhetstiltak rundt Westergaard, ble han 1. januar i år angrepet av en mann med øks .

Nettopp det at Kurt Westergaard selv er blitt et terrormål er årsaken til at det kjente, danske auksjonshuset Lauritz har valgt å takke nei til akvarellen fra Westergaard.

Abstrakt akvarell

Akvarellen skulle være Westergaards bidrag til en auksjon som danske TV 2 arrangerte i samarbeid med auksjonshuset til inntekt for jordskjelvsofrene i Haiti.

Til tross for at akvarellen var malt til auksjonen og har et abstrakt motiv, mener auksjonshuset likevel at det er vanskelig å skille mellom Muhammed-karikaturene og Westergaard.

Ifølge administrerende direktør for Lauritz, Mette Sundstrøm, tenker de på de ansatte og de vil ikke ta ansvar for et eventuelt salg.

– Vi takker nei til Muhammed-tegningene, og vi takker også nei til denne andre tegningen fordi vi mener at det gradvis er blitt samme sak, sier Sundstrøm til Danmarks Radio.

Trist

Westergaard selv synes auksjonshusets beslutning er trist.

– Jeg er lei meg, men jeg har stor respekt for at folk kan bli redde. Dersom man blir redde for å ha med mine ting å gjøre, så skal man selvfølgelig ikke det, sier Westergaard til Danmarks Radio.

Likevel synes han situasjonen er beklagelig i forhold til ytringsfriheten.

– Dette er en begynnende stigmatisering for meg, forteller Westergaard som nå også er blitt sagt opp som kunde hos sin faste, tyrkiske frisør.

Reaksjonene i Danmark etter avvisningen av Westergaards akvarell lot ikke vente på seg. Den danske kulturministeren kalte auksjonshusets beslutning uhørt. Hendelsen ble også tatt opp under statsminister Lars Løkke Rasmussens ukentlige pressekonferanse.

Statsministeren på banen

Statsministeren ville ikke kritisere de impliserte direkte, men manet til besinnelse fordi han mener de står i fare for selvsensur.

– Jeg skal ikke diktere hvilke auksjonshus som selger hvilke kunstverker, og jeg skal heller ikke diktere hvem som klipper hvem, men jeg vil veldig gjerne benytte anledningen til å å advare mot den form for selvsensur og stigmatisering som vi begynner å se tegn på, sa Løkke Rasmussen, og la til:

– Hvis vi begynner å isolere, eller vende ryggen til dem som i særlig grad har bruk de som trenger oppbakning og beskyttelse, så gir vi opp.

Flere bud

Under auksjonen til dansk TV 2 og Lauritz som ble avsluttet i går, gikk blant annet kjendiser joggesko, kunstverk og privat teaterpremiere under hammeren. Kurt Westergaard sitt bilde skal nå selges av galleriet Draupner som tidligere har vist andre akvareller av Westergaard.

Tirsdag ettermiddag var det kommet inn bud på 12.000 danske kroner på akvarellen gjennom auksjonshusets nettsider. Hvordan akvarellen faktisk ser ut, avsløres først onsdag.

Kulturstrøm

  • Skuespiller Gunnel Lindblom er død

    Den svenske skuespilleren og regissøren Gunnel Lindblom er død, 89 år gammel. Siden filmdebuten i 1952 spilte hun i flere titalls filmer, blant annet i flere av Ingmar Bergmans mesterverk. Hun regisserte flere filmer, samt teater i Sverige og Norge.

  • Håper på millioninntekt fra meme

    Bernie Sanders og vottene hans er blitt et meme - et bilde som spres på internett i stadig nye versjoner. Den uventede oppmerksomheten bruker senatoren til å selge gensere med motivet på, og han håper på millioninntekter til gode formål i hjemstaten.

    Laster Twitter-innhold