Artister ber om hjelp til Haiti

Jolie-Pitt Foundation donerer en million dollar til Leger uten grensers nødoperasjoner i Haiti. Wyclef Jean leder en hjelpeorganisasjon for samme land. Hva bør norske artister gjøre?

Wyclef Jean og Angelina Jolie
Foto: John McConnico/Kevin Winter / Scanpix/AFP

– Det er utrolig fælt å se en katastrofe av denne størrelsen ramme et folk som har lidd av ekstrem fattigdom, vold og uroligheter i flere tiår, sier Angelina Jolie til CNN .

Wyclef Jean hjelper

Wyclef Jean

Wyclef Jean lander på flyplassen i Port-au-Prince 13. januar.

Foto: Lynne Sladky / Scanpix/AP

Wyclef Jean er født i Haiti og har tatt ledelsen i en omfattende aksjon i Hollywood for å skaffe hjelp til Haiti etter jordskjelvet.

– Jeg kan ikke få sagt nok hvor stor denne katastrofen er. Sitter vi med hendene i fanget vil tragedien bli større. Over 2 millioner mennesker i Port-au-Prince står midt i en katastrofe alene. Vi må handle nå, skriver Wyclef Jean på sin hjemmeside.

Gjennom sin blogg ber han sine lesere om å donere 5 dollar til Yele Haiti Earthquake Fund gjennom sin mobiltelefon.

Flere artister hjelper

Ashton Kutcher og Demi Moore

Ashton Kutcher og Demi More

Foto: ROBYN BECK / AFP

Også Yoko Ono, og ekteparet Ashton Kutcher og Demi More twitrer om å hjelpe ofrene på Haiti og oppfordrer sine twitter-venner til å donere penger. New York Yankees donerer 500.000 dollar til redningsarbeidet,

American Airlines flyr leger og sykepleiere gratis til Haiti. De donerer også bonuspoeng til de som donerer penger for å hjelpe jordskjelvofre, ifølge BusinessWeek .

Kan norske artister hjelpe?

Hva kan norske artister og idrettsarrangører gjøre for å hjelpe Haiti? Hvem mener du bør fronte en Haiti-Aid-plate eller annen form for hjelp?

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag