Hopp til innhold

Tre norske blant verdens bibliotekarers favorittliste

Både Gaute Heivoll, Ingrid Storholmen og Karl Ove Knausgård er nominert til den internasjonale bibliotekprisen IMPAC Dublin Literary Award. Det er første gang så mange norske bøker er på denne prestisjetunge lista.

Ingrid Storholmen

Ingrid Storholmen er en av de norske forfatterne som er nominert til den internasjonale bibliotekprisen, for «Voices from Chernobyl» («Tsjernobylfortellinger»).

Bibliotekarer i 39 land over hele verden har stemt fram de nominerte til IMPAC Dublin Literary Award. Blant de 142 foreslåtte vinnerne av 100 000 Euro og den heder og ære som følger med, er tre norske forfattere.

Ingrid Storholmens er nominert for «Voices from Chernobyl» («Tsjernobylfortellinger»), hennes første prosabok, som hun også ble nominert til Brageprisen og Kritikerprisen for. Karl Ove Knausgårds «A Man in Love» («Min kamp 2») og Gaute Heivolls «Before I burn» («Før jeg brenner ned») er også nominert.

Gaute Heivoll

Gaute Heivolls «Før jeg brenner ned» som ble utgitt i 2010, er solgt til 17 land.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Andre forfatternavn på bibliotekenes langliste er ikke fullt så overraskende Donna Tartt for «The Goldfinch», Chimamanda Ngozi Adichie for «Americana», Stephen King for «Doctor Sleep», Dave Eggers for «The Circle», Neil Gaiman for «The Ocean at the End of the Lane» og J.M. Coetzee for« The Childhood of Jesus» og Margaret Atwood for «MaddAddam».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober