P2-prisen til Grimsrud

Årets P2-jury har talt. Vinneren av P2-lytternes romanpris heter Beate Grimsrud. Vinnerboken heter "Søvnens lekkasje".

Beate Grimsrud får P2-lytternes romanpris av Johan Meyer

Jurymedlem Johan Meyer overrekker P2-lytternes romanpris til Beate Grimsrud

Foto: NRK

Hør juryens diskusjon

- Dette var den fineste prisen jeg kunne få, for jeg er jo "radiot". Og at det er lesernes pris gjør det enda flottere, sa en glad Beate Grimsrud da hun ble overrakt P2-lytternes romanpris på Litteraturhuset i Oslo lørdag ettermiddag.

Møt vinneren: Beate Grimsrud

Beate Grimsrud fikk prisen for romanen "Søvnens lekkasje". Prisen er på 20 000 kroner pluss et grafisk blad, "Vannspeil", signert Frank Brunner.

"Søvnens lekkasje" var også nominert til Brageprisen og til den svenske Augustprisen 2007.

Norsk og svensk

Beate Grimsrud debuterte med novellsamlingen "Det finnes grenser for hva jeg ikke forstår" i 1990. Senere har hun utgitt flere romaner, og hun har skrevet hørespill og filmmanus. Romanen "Å smyge forbi en øks" ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra svensk side. Grimsrud bor i Sverige og skriver både på norsk og svensk.

Begeistret jury

Juryen til P2-lytternes romanpris har bestått av Olaug Aaberge, Immanuel Olaussen, Johan Meyer, Vilde Kamfjord og Arne Revheim.

P2-lytternes romanprisjury. Foto: NRK

Vilde Kamfjord og Johan Meyer kunne enes om prisvinneren.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

- Dette er en bok som setter ting i bevegelse. Den får meg til å tenke på en annen måte, sa jurymedlem Johan Meyer, som fortalte at han hadde tatt med seg boken inn i sin egen søvn. Men at romanen skulle gå helt til topps, hadde han ikke trodd.

- Nei, den er spesiell. Men den var en av mine favoritter.

Olaug Aaberge var enig:

- Jeg kan slå opp i boken og hvor som helst finne et avsnitt som gir meg noe, og som kan stå for seg selv. Det er en god bruksbok, som jeg gjerne kan trekke frem og sitere fra i selskapslivet, sa hun.

Tradisjon

P2-lytternes romanprisjury i studio. Foto: NRK

Årets jury. Fra venstre Immanuel Olaussen, Olaug Aaberge, Vilde Kamfjord, Johan Meyer og Arne Revheim.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Dette er ellevte gang NRK P2 arrangerer en egen lytterpris. Blant tidligere vinnere finner vi Kjartan Fløgstad med "Grand Manila", Hanne Ørstavik med "Like sant som jeg er virkelig" og Jonny Halberg med "Flommen".

Tippet riktig

Et flertall av lytterne som deltok i P2s nettkonkurranse om hvilken bok juryen ville falle ned på, holdt en knapp på Carl Frode Tiller og  romanen "Innsirkling". Men noen gjettet riktig vinner - blant dem har vi trukket ut Karl J. Skeidsvoll fra Bergen, som får alle de seks nominerte bøkene i premie.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.