Huskeliste for 1966

Husker du de viktigste hendelsene fra 1966?

Odd Hansen
Foto: Jan Erik Olsen / Aktuell / Scanpix

USA tar ledelsen

- I kappløpet mot månen tar USA ledelsen når de får månesonden sin til å lande akkurat på det stedet de hadde tenkt . Senere får amerikanerne en satellitt til å gå i bane rundt månen og ta TV-bilder av overflaten.

Nordmenn demonstrerer

- Vietnam-krigen er nå det heteste debatt-tema her i landet, og flere tusen nordmenn går i demonstrasjonstog.

"Skagerak" synker

Fergen "Skagerak"
Foto: Svein Gulbrandsen, NTB-arkiv / Scanpix

- Bilfergen ”Skagerak” synker med biler og sju jernbanevogner, men de 144 passasjerene ble reddet. En dør av hjerteslag.

Avskaffer hedninger

- Det norske misjonsselskapet avskaffer termen "hedninger" i formålsparagrafen. Nå er også hedninger likestilte folkeslag i misjonsselskapet.

Fotball-VM i England

England vinner fotball-VM i 1966
Foto: Scanpix/AP

- England vinner fotball-VM på hjemmebane.

Trondheim går forbi Bergen

- Bergen må se Trondheim forbi seg i folketall. For igjen å bli den nest største byen oppfordrer ordfører Harry Hansen bysbarna med den udødelige replikken: "Bergensere i alle aldre: ligg dokker sammen og gjør nåkke!".

Rett til å ha langt hår

Odd Hansen
Foto: Jan Erik Olsen / Aktuell / Scanpix

- Høyesterett gir den sytten år gamle Odd Hansen fra Oslo rett til å ha så langt hår han bare vil uten å bli utestengt fra Teisen realskole.

Jakten på Jens Bjørneboe

Uten en tråd dømt som utuktig skrift. Jens Bjørneboe t.h.
Foto: Scanpix / SCANPIX

- Moralpolitiet har travle dager, og en ukjent forfatter har gitt ut boka "Uten en tråd". Politiet ransaker forlagslokalene, og to dager senere ble forfatteren avslørt som Jens Bjørneboe.

"Intet er nytt under solen"

Åse Kleveland synger "Intet er nytt under solen" i MGP 1966
Foto: UPI / NTB arkiv / Scanpix

- 1966 er også året da Tromsø får bilde på TV-skjermen, Åse Kleveland vinner Melodi Grand Prix med en melodi som ikke går i fire fjerdedeler, og Jan Erik Vold gir ut diktet "Kulturuke".

Kulturstrøm

 • Highasakite-konflikt avgjort

  Konflikten om hvem som har rettighetene til band-navnet har pågått i to og et halvt år. Nå har Klagenemda for industrielle rettigheter gitt bandets frontfigur, Ingrid Helene Håvik, medhold i at Highasakite-navnet tilhører henne, skriver VG.

  Highasakite
  Foto: Promo, Lasse Fløde
 • Levde i skjul

  Rapperen Kamelen holdt konserter mens han var på rømmen fra politiet, forteller Marcus Mosele til musikkprogrammet P3X. Som fri mann ønsker rapperen å være et forbilde for unge.

  Slottsfjellfestivalen 2018
  Foto: Tom Øverlie