Erotisk satire til besvær

Historien om en ung pike som ikke kunne få orgasme, men som fikk hjelp av legen sin, ville ikke myndighetene at vi skulle få lese.

Forfatteren Jens Bjørneboe (t.v.) og forlagssjef i Pax forlag, Tor Bjørkmann med boken Uten en tråd.
Foto: Sverre A. Børretzen / AKTUELL / Scanpix

Hør saken: 1966: "Uten en tråd"

I 1966 kom "Uten en tråd" av Jens Bjørneboe. Boken var utgitt av en ukjent forfatter, men etter at politiet ransakte forlagslokalene ble Jens Bjørneboe avslørt som forfatteren.

Den "forbudte boken" ble lest med større interresse enn noen annen bok det året, men myndighetene ville forby romanen.

Direkte sexskildringer

Boken er ikke grov i den forstand at den inneholder mange tabuord, men det var direktheten i sexualskildringene som vakte oppsikt. Dette var nok til å tenne påtalemyndighetene i fyr og flamme, og retten mente boken var i strid med loven.

Satire og parodi

Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe

Foto: Ivar Aaserud / Scanpix

Politiet beslagla de eksemplarene de kunne komme over, og daværende riksadvokat Andreas Aulie karakteriserte boken som "en klar kommersiell pornografisk bok". Bjørneboe sa selv at boken var en satire og en parodi, og stilte seg uforstående til kritikken. Noen mente at Bjørneboe skrev boken ut fra kommersielle interresser.

I 1966 var den nå så kjente Bjørneboe-samler Cato Schøitz 18 år gammel. Thor Henry Bjor har møtt Schøitz, og intervjuet med han kan du høre her (denne reportasjen ble sendt første gang i Norgesglasset i 2003):

1966: "Uten en tråd"

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK