NRK Meny
Normal

Erotisk satire til besvær

Historien om en ung pike som ikke kunne få orgasme, men som fikk hjelp av legen sin, ville ikke myndighetene at vi skulle få lese.

Forfatteren Jens Bjørneboe (t.v.) og forlagssjef i Pax forlag, Tor Bjørkmann med boken Uten en tråd.
Foto: Sverre A. Børretzen / AKTUELL / Scanpix

Hør saken: 1966: "Uten en tråd"

I 1966 kom "Uten en tråd" av Jens Bjørneboe. Boken var utgitt av en ukjent forfatter, men etter at politiet ransakte forlagslokalene ble Jens Bjørneboe avslørt som forfatteren.

Den "forbudte boken" ble lest med større interresse enn noen annen bok det året, men myndighetene ville forby romanen.

Direkte sexskildringer

Boken er ikke grov i den forstand at den inneholder mange tabuord, men det var direktheten i sexualskildringene som vakte oppsikt. Dette var nok til å tenne påtalemyndighetene i fyr og flamme, og retten mente boken var i strid med loven.

Satire og parodi

Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe

Foto: Ivar Aaserud / Scanpix

Politiet beslagla de eksemplarene de kunne komme over, og daværende riksadvokat Andreas Aulie karakteriserte boken som "en klar kommersiell pornografisk bok". Bjørneboe sa selv at boken var en satire og en parodi, og stilte seg uforstående til kritikken. Noen mente at Bjørneboe skrev boken ut fra kommersielle interresser.

I 1966 var den nå så kjente Bjørneboe-samler Cato Schøitz 18 år gammel. Thor Henry Bjor har møtt Schøitz, og intervjuet med han kan du høre her (denne reportasjen ble sendt første gang i Norgesglasset i 2003):

1966: "Uten en tråd"