Hopp til innhold

Har Downs, skriver bok om mobbing

Forfatter og skuespiller Marte Wexelsen Goksøyr er redd for at vi skal få et samfunn som utrydder de med Downs syndrom. Nå skriver hun ny bok der hun ber folk slutte å mobbe.

Marte Wexelsen Goksøyr

Marte Wexelsen Goksøyr er skuespiller, forfatter og samfunnsdebattant, og har Downs syndrom.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Det har stormet rundt Marte Wexelsen Goksøyr siden hun gikk ut offentlig, og protesterte mot å behandle mennesker med Downs syndrom annerledes. Nå er hun i gang med både en ny bok og har dessuten et ferdig skrevet teatermanus klart.

I sommer er hun dessuten en av gjesteprogramlederne i radioprogrammet Sommer i P2 , hvor hun forteller om livet sitt.

Jeg ønsker at Norge skal bli verdens mest inkluderende samfunn! Dette ble sagt i statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale for noen år siden. For at Norge skal bli et inkluderende samfunn, må vi blandes, ikke grupperes.

Marte Wexelsen Goksøyr i Sommer i P2

I fjor ga hun ut sin første bok, «Jeg vil leve», som er både personlig og politisk om Downs syndrom. I boken skriver hun om sitt eget liv så langt, om både triumfer og om hindringer hun møter med å ha Downs.

Hun skriver blant annet om ambisjonen hun har om å leve av skuespilleryrket. Dessuten om gleden når hun står på scenen på Torshovteatret og Riksteatret. I boken finnes også intervjuer som Marte Wexelsen Goksøyr selv har gjort med blant annet statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang i Oslo, genetiker Carl Fredrik van der Hagen, skuespiller Trine Wiggen, og sin egen mor og far.

Jeg vil leve (plakat)

Marte Wexelsen Goksøyrs «Jeg vil leve» kom ut i 2012 på Oktober forlag.

Foto: Oktober forlag

– Dette er en politisk selvbiografi, som jeg har bestemt meg for at jeg ville kalle «Jeg vil leve». Den handler litt om da jeg var på Stortinget, og litt om da jeg første gang så mine kromosom på sykehuset. Det handler om mine opplevelser, så dette er en selvbiografi.

– Hvorfor ville du skrive boken?

– Jeg ble rett og slett inspirert, og jeg elsker å skrive. Da var det helt naturlig for meg å begynne på den. Jeg ville skrive en bok som noen kunne lære noe av. Det var på en måte utgangspunktet.

Vinteren 2011 trykket VG en kronikk av Marte Wexelsen Goksøyr, om hva hun mener om fosterdiagnostikk for å oppdage barn med Downs syndrom. Det førte til at KrF inviterte henne til Stortinget. Etter spørretimen møtte hun statsminister Stoltenberg i vandrehallen, og konfronterte ham om lovforslaget om tidlig ultralyd til alle gravide.

Frykter sorteringssamfunn

Forfatteren skulle ønske at det hadde skjedd litt mer, med tanke på de politiske tingene hun skriver om i boken.

– Det har ikke skjedd så veldig mye, syns jeg. Jeg skulle ønske at jeg hadde vunnet ultralyd-saken. Dessuten skulle jeg ønske at jeg hadde fått en unnskyldning fra statsministeren. Det hadde vært kult.

Ultralyd-saken skapte mediestorm på denne tiden. Men det har ikke skjedd nok med saken i ettertid, mener hun.

Marte Wexelsen Goksøyr og Jens Stoltenberg

Iført t-skjorte med påskriften ”Utrydningstruet” satte Marte Wexelsen Goksøyr Stortingets vandrehall på hodet etter spørretimen i februar 2011. Hun konfronterte Jens Stoltenberg med lovforslaget om tidlig ultralyd til alle gravide.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Marte Wexelsen Goksøyr tror at folk flest trenger å få vite mer, for å unngå å få et slikt sorteringssamfunn som hun er redd for.

– Jeg tror vi trenger å snu fordommer og holdninger som finnes nå. Vi er alle mennesker og vi har alle rett til å leve på Jorden, og i dette samfunnet.

– Tror du vanlige folk vet for lite om Downs?

– Ja, det tror jeg. Jeg synes at de skal behandle alle mennesker likt, og ikke bare se på oss som om vi kun har et kromosom for mye. Jeg har et ekstra kromosom, men jeg vil ikke at det skal være et merke. Jeg vil bare være et menneske, som alle andre.

– Hva tror du må til for at folk skal skjønne dette?

– Det er opp til hver og en person. Det er ikke så veldig mye mer jeg kan gjøre, men jeg skal fortsette å gjøre så godt jeg kan.

Setter mobbing på dagsorden

Nå holder Marte Wexelsen Goksøyr på med å skrive en ny bok. Tittelen er ikke helt klar ennå, men temaet er mobbing.

– Den handler om at folk må slutte med å mobbe. Jeg fokuserer på at folk skal slutte å mobbe andre fordi de ikke er lik dem selv. Vi med Downs er alle mennesker, og vil bli gjerne også bli sett på som det. Vi vil ikke bli sett på som mennesker med funksjonshemming. Jeg synes at mobbing er et stort problem. Dette er jeg veldig opptatt av.

I den nye boken, som kommer ut i 2014, skriver hun blant intervjuer som hun har gjort med mobbeofre.

– Slik konfronterer jeg samfunnet med hvordan det er å bli mobbet. Dette er en bok som alle kan lære noe av. Den passer for alle.

– Man kan si at det er en oppfølger. Rent politisk sett, er det slik. Likevel blir den litt annerledes, fordi de to bøkene mine har forskjellige temaer. Den forrige var en selvbiografi. I den neste boken ville jeg få folk til å slutte å mobbe, sier Wexelsen Goksøyr.

Marte Wexelsen Goksøyr

Marte Wexelsen Goksøyr under innspillingen av Sommer i P2, i NRKs studio på Marienlyst.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

På scenen med Sven Nordin

Marte Wexelsen Goksøyr er også skuespiller, og har spilt i flere teateroppsetninger. Blant annet Folk og røvere i Kardemomme by, og Askepott. Hun er nettopp ferdig med å skrive manus til et nytt stykke.

– For første gang har jeg skrevet manus til mitt eget teaterstykke, sier hun med stolthet i stemmen.

Teaterstykket handler om den britiske legen John Langdon-Down, som beskrev syndromet på slutten av 1800-tallet. Stykket forteller om hva som har skjedd fra den gangen og frem til vår tid.

– Jeg vil trekke frem dette med at jeg konfronterer samfunnet, som da jeg møtte statsministeren. Jeg vil på en måte vrenge samfunnet vårt litt. Dette stykket skal være fra doktor Downs tid og fram til vår tid, og vise hvordan samfunnet behandler andre mennesker som ikke er lik dem selv.

– Hvordan har det vært å skrive dette teaterstykket?

Filmen Elling

Fra høyre: Sven Nordin i rollen som Kjell-Bjarne i filmen Elling. Per Christian Ellefsen, (til venstre) spilte Elling.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Det har i grunnen ikke vært vanskelig. Det har vært mest gøy, for jeg elsker å skrive. Dette har vært helt perfekt for meg, sier hun.

Wexelsen Goksøyr er ferdig med selve manusskrivingen, og skal snart i gang med selve forberedelsene til stykket . I en uke skal det jobbes med tekstene på Dramatikkens Hus i Oslo, som er et nasjonalt utviklingssenter for scenekunst. Stykket skal nå gjøres klart for scenen. En av rollene skal hun dessuten spille selv. Hennes store forbilde, Sven Nordin, har hun allerede castet til å spille rollen som doktor Down.

– Jeg har valgt at Sven Nordin skal ha den rollen. Det kommer også til å være noen som skal spille for eksempel statsministeren og flere andre personer i stykket.

– Hvordan tror du det blir å spille med en av Norges beste skuespillere?

– Jeg må bare si at jeg synes han er verdens beste skuespiller. Dette blir første gangen jeg spiller sammen med mitt eget forbilde. Jeg gleder meg veldig, sier Marte Wexelsen Goksøyr.

– Var det du som spurte ham om han ville være med?

– For å si det sånn; jeg castet ham, uten at han selv visste det. Etter hvert så fikk han det med seg, og ville være med.

– Når får vi se dette teaterstykket?

– Det kommer an på hvilken scene vi kommer til å spille på. Vi vet ikke helt hvilken scene det skal settes opp på ennå.

– Er du spent?

– Ja, det er jeg. Men aller mest, så gleder jeg meg.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP