Ground zero

Har du noen gang opplevd å være helt i utakt med virkeligheten?
Full av kjærlighet og skaperkraft; men ingen å elske og ingenting meningsfullt å bruke kreftene på.
Ikke engang en shoppingtur til London hjelper.
Hva skal man da gjøre?

Melancholia, A. Dührer
Foto: Wikipedia

Omvendelsen

Spørsmålene ovenfor går gjennom marg og bein, selv om vi sukrer pillen med litt shoppinghumor. Men alvoret forsvinner ikke.

Alvoret er lett å kjenne på og lett å kjenne igjen. Jeg tror alle opplever å være i utakt og mangle retning.
Forbigående, heldigvis.

Augustin ble desperat. «Det MÅ være noe mer!» tenkte han. Mer enn kjødets lyst som kommer tilbake straks det er tilfredsstilt. Mer enn skammen for alt du ikke fikk sagt til dine foreldre før de døde.

30 år gammel kom Augustin fram til sin «Ground Zero».

Barnestemmer

Augustin skriver med stor kraft om sin egen omvendelse, «spranget ut på 70 000 favn» i «Confessiones» (VIII 8-12) Han sitter i hagen og vet ikke sin arme råd. Så hører han et barn som synger. «Ta og les, ta og les!»

Han går bort til vennen Alypios, plukker opp Apostelskriftene, åpner en tilfeldig side og leser: (Romerbrevet 13.):

«Søk Jesus Kristus og tenk ikke mer på kjødets lyster.»

Like før har Alypios gått forbi ei kirke og hørt stemmer i døråpninga:

«Gå og selg alt du eier og gi det til de fattige, og du skal få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» (Matt. 19-21)

De to tretti år gamle mannfolkene fylles av entusiasme og løper til Augustins mor for å fortelle henne hva som har skjedd. «Monnica blir så glad for omvendelsen at hun ikke engang klager over de barnebarna hun nå skjønner at hun må oppgi håpet om» skriver Trond Berg Eriksen i sin bok om Augustin. (Confessiones VIII, 12)

Og så da?

Vi trenger jo ingen Frelser hvis det er sånn at vi kan ordne alt selv. (Shoppingtur til London) Det vet Augustin.

I menneskelivet huserer krefter og kvaliteter som gjør oss i stand til å være «selvgående» og derfor til å vende oss bort fra Gud. Eller fra «Mysteriet at vi finnes.»

Og så da? Hvor bringer dette oss?
Ingensteds, er jeg redd for.

Men en av mange som skriver om St. Augustine of Hippo , Miles Hollingworth anfører at Wittgenstein formulerer seg «augustinsk» når han skriver at «Det som må overvinnes er et problem som har å gjøre med viljen, ikke med intellektet». (Hollingworth, Augustin, p 181)

Musikken

Knut Borge har vært i platesamlinga si og hentet fram to innspillinger med Bobby Hackett til oss: Basin Str. Blues med Jack Teagarden og Lazy Mood med Hacketts eget orkester. De av dere som bruker Spotify finner musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Egypt vil flytte Tut-ankh-Amon

  Arkeologer er bekymret over planene om å flytte Tut-ankh-Amons mumie til et nytt museum i Kairo. Arkeologene mener den 3.000 år gamle mumien er i for dårlig tilstand til å transporteres fra Luxor, og at den kan skades ytterligere av frakten. (NTB)

  Tutankhamun
  Foto: Mohamed El-shahed / AFP