Tannløs gryte-greve
Selv da greven ble gammel og tannløs, fant kokkene hans en løsning: Biff Stroganoff, en lett-tyggelig og gommevennlig gryterett basert på mørnet biffkjøtt (ytrefilet), sopp, sennep, tomatpure og rømme.
Det Alexander Sergeievitch ikke skjønte i festrusen, var at han skulle gi navnet til en av tidenes mest berømte gryteretter.
Grev Alexander Sergeievitch Stroganoff inviterte til overdådige etegilde i St. Petersburg
Fester uten grenser
Stroganoff holdt fester uten grenser. Som russisk utsending til Roma, og under reiser i Frankrike, utviklet hans sans for mat og vin seg i mer kontinental retning.
Forfattere, kunstnere, kongelig og andre fra overklassen
samlet seg ofte for å spise og drikke i Stroganoffs palass i St. Petersburg eller i slottet utenfor byen.
- Han importerte italienske kokker som serverte enorme måltider. Stroganoff hadde egne drivhus og derfor frisk
frukt og ferske grønnsaker, selv om vinteren, sier matjournalist Aase Strømstad til Nitimen.
Finstrimlet biff
Ryktene sier at Biff Stroganoff ble til da den russiske
greven kom opp i årene. Det var så som så med tenner. Løsningen ble finstrimlet, mørkokt biffkjøtt i en smakfull
saus.
Oppskrift Biff Stroganoff
(Hentet fra "Smaken av et navn" av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad.)
Det hevdes at det var kjøkkensjefen hos grev Stroganoff, formodelig italiener, som skapte retten som bærer navnet hans.
Den ekte biff Stroganoff skal lages på det fineste, møreste oksekjøtt, som brunes raskt og serveres i sin fyldige saus med tomatsaus og "smetana", den tykke, sure fløten som ligner på vår seterrømme. En rett som er fjernt fra den triste gryteretten vi ofte får servert under det fornemme navnet.
700 g mørnet biff (ytrefilet eller mørnet flatbiff)
1 ts salt
2 ss smør
1 ts pepper
200 g sopp (steinsopp/sjampinjong)
3 ss tomatpure
1 1/2 dl kraft (vann+buljongterning)
1 ss sitronsaft
1 ts søt sennep
3 dl seterrømme
Kjøttet skjæres i strimler som brunes raskt i smør. Ta dem opp og dryss dem med slat og pepper. Rens og del store sopper og brun dem. Rør inn tomatpure og la den frese i et par sekunder.
Spe på med kraft, rør inn sitronsaft, sennep og rømme og la sausen surre i et par minutter så den tykner.
Legg kjøttet i sausen og gi det hele et raskt oppkok. Det er viktig at kjøttet ikke koker for lenge. Det skal være rosa inni.
Server en god, hjemmelaget potetmos til.
God apetitt!