Hopp til innhold

Full splid i litteratur-Norge: – En fest for de få

Jan Kjærstad og Arve Juritzen mener det er meningsløst å bruke 52 millioner på å promotere norsk litteratur i Frankfurt. Anne B. Ragde er rykende uenig.

Arve Juritzen Anne B Ragde og Jan Kjærstad (collage)

UENIGE: Jan Kjærstad titulerer seg selv som «djevelens advokat» når han kritiserer millionsatsingen fram mot bokmessen i Frankfurt 2019. Juritzen støtter Kjærstad, mens Ragde mener Kjærstad er helt på jordet.

Foto: NTB scanpix

– Det blir et blendende fyrverkeri, en orgie i skryt, tryllekunster med mye røyk og speileffekter. Men når alt har lagt seg, kommer bakrusen ... Det mest betenkelige ved hele F-2019 er demonstrasjonen av et lite lands stormannsgalskap.

Jan Kjærstad sparer ikke på kruttet i sin Aftenposten-kronikk om storsatsingen til bokmessen i Frankfurt neste år. 52 millioner kroner spyttes inn for å promotere norsk litteratur, derav 34 millioner i offentlig støtte.

Nå får Kjærstad støtte av forlagseier Arve Juritzen. Han mener at pengebruken er helt feil.

– Det blir jo en fin fest i Frankfurt for de få. Noen forfattere kommer til å få nye lesere i utlandet, men det kommer jo overhodet ikke norske lesere til gode. Og det syns jeg er trist. Det er der vi trenger å gjøre en innsats akkurat nå, sier Juritzen til NRK.

– Selvfølgelig skal vi være stormannsgale

Suksessforfatter Anne B Ragde syns imidlertid at Kjærstad er helt på jordet. Hun påstår at det er «helt gull» for Norge å få være hovedland i det som er verdens største bokmesse. Og hun slår gladelig et slag for stormannsgalskapen.

– Det skrives knallbra litteratur i Norge her i dag. Så selvfølgelig skal vi være stormannsgale. Jeg forstår virkelig ikke kritikken.

Bokmessen i Frankfurt

LITTERATURMEKKA: Bokmessen i Frankfurt er verdens største. Hvert år har den hovedfokus på et land, og neste år er det for første gang Norge som er hovedlandet.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Defensivt og destruktivt

Vidar Kvalshaug

KRITISK: Vidar Kvalshaug mener både Kjærstad er defensiv og destruktiv, og mener litteratur-Norge bør ha midler til både hverdag og fest.

Foto: Anders Malm / NRK

Jan Kjærstad hevder de 52 millionene vil gi liten avkastning, og tar til orde for å avblåse hele millionsatsingen – og heller bruke pengene på forfatterstipender. Det mener forfatter og forlagsmann Vidar Kvalshaug er total skivebom.

– Å foreslå å trekke satsingen er uvanlig defensivt og destruktivt. Ja, dette blir en fest og en feiring av norsk litteratur mot Europa, men vi tåler en fest og samtidig gi forfatterstipender til hverdags.

Får støtte fra økonomiprofessor

Professor ved Norges Handelshøyskole Øystein Foros roser imidlertid Kjærstads innlegg, og mener han ikke bare er en god forfatter, men en fornuftig økonom.

Han reagerer dessuten på at forleggerforeningen bare legger seks millioner inn i det totale spleiselaget.

– Hvis bokbransjen selv bruker noen få millioner, er det grunn til å sette spørsmålstegn ved om det er lønnsomt for oss skattebetalere å bruke 34 millioner på dette. Hadde det vært motsatt hadde det gitt litt mer mening.

Ragde: Kunne brukt dobbelt så mye

Anne B. Ragde er uansett sterk i sin overbevisning, og mener at man gjerne kunne brukt dobbelt så mye penger på Frankfurt-satsingen.

Hun sender til slutt et lite stikk til Jan Kjærstad.

– Norge er «hot» i litteraturverdenen akkurat nå, og man må smi mens jernet er varmt. Så håper jeg også at bøkene til Jan Kjærstad blir veldig godt synlige i Frankfurt.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters