Full splid i litteratur-Norge: – En fest for de få

Jan Kjærstad og Arve Juritzen mener det er meningsløst å bruke 52 millioner på å promotere norsk litteratur i Frankfurt. Anne B. Ragde er rykende uenig.

Arve Juritzen Anne B Ragde og Jan Kjærstad (collage)

UENIGE: Jan Kjærstad titulerer seg selv som «djevelens advokat» når han kritiserer millionsatsingen fram mot bokmessen i Frankfurt 2019. Juritzen støtter Kjærstad, mens Ragde mener Kjærstad er helt på jordet.

Foto: NTB scanpix

– Det blir et blendende fyrverkeri, en orgie i skryt, tryllekunster med mye røyk og speileffekter. Men når alt har lagt seg, kommer bakrusen ... Det mest betenkelige ved hele F-2019 er demonstrasjonen av et lite lands stormannsgalskap.

Jan Kjærstad sparer ikke på kruttet i sin Aftenposten-kronikk om storsatsingen til bokmessen i Frankfurt neste år. 52 millioner kroner spyttes inn for å promotere norsk litteratur, derav 34 millioner i offentlig støtte.

Nå får Kjærstad støtte av forlagseier Arve Juritzen. Han mener at pengebruken er helt feil.

– Det blir jo en fin fest i Frankfurt for de få. Noen forfattere kommer til å få nye lesere i utlandet, men det kommer jo overhodet ikke norske lesere til gode. Og det syns jeg er trist. Det er der vi trenger å gjøre en innsats akkurat nå, sier Juritzen til NRK.

– Selvfølgelig skal vi være stormannsgale

Suksessforfatter Anne B Ragde syns imidlertid at Kjærstad er helt på jordet. Hun påstår at det er «helt gull» for Norge å få være hovedland i det som er verdens største bokmesse. Og hun slår gladelig et slag for stormannsgalskapen.

– Det skrives knallbra litteratur i Norge her i dag. Så selvfølgelig skal vi være stormannsgale. Jeg forstår virkelig ikke kritikken.

Bokmessen i Frankfurt

LITTERATURMEKKA: Bokmessen i Frankfurt er verdens største. Hvert år har den hovedfokus på et land, og neste år er det for første gang Norge som er hovedlandet.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Defensivt og destruktivt

Vidar Kvalshaug

KRITISK: Vidar Kvalshaug mener både Kjærstad er defensiv og destruktiv, og mener litteratur-Norge bør ha midler til både hverdag og fest.

Foto: Anders Malm / NRK

Jan Kjærstad hevder de 52 millionene vil gi liten avkastning, og tar til orde for å avblåse hele millionsatsingen – og heller bruke pengene på forfatterstipender. Det mener forfatter og forlagsmann Vidar Kvalshaug er total skivebom.

– Å foreslå å trekke satsingen er uvanlig defensivt og destruktivt. Ja, dette blir en fest og en feiring av norsk litteratur mot Europa, men vi tåler en fest og samtidig gi forfatterstipender til hverdags.

Får støtte fra økonomiprofessor

Professor ved Norges Handelshøyskole Øystein Foros roser imidlertid Kjærstads innlegg, og mener han ikke bare er en god forfatter, men en fornuftig økonom.

Han reagerer dessuten på at forleggerforeningen bare legger seks millioner inn i det totale spleiselaget.

– Hvis bokbransjen selv bruker noen få millioner, er det grunn til å sette spørsmålstegn ved om det er lønnsomt for oss skattebetalere å bruke 34 millioner på dette. Hadde det vært motsatt hadde det gitt litt mer mening.

Ragde: Kunne brukt dobbelt så mye

Anne B. Ragde er uansett sterk i sin overbevisning, og mener at man gjerne kunne brukt dobbelt så mye penger på Frankfurt-satsingen.

Hun sender til slutt et lite stikk til Jan Kjærstad.

– Norge er «hot» i litteraturverdenen akkurat nå, og man må smi mens jernet er varmt. Så håper jeg også at bøkene til Jan Kjærstad blir veldig godt synlige i Frankfurt.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK