Hopp til innhold

Forventer suksess – inn i døden

Plateselskapet forventer at den kommende Michael Jackson-plata vil selge bedre enn hitsamlingen «This is it».

This is it

«This is it»-konsertene var under planlegging da Michael Jackson døde i 2009.

Foto: Filmweb

Michael Jacksons This is it-CD

Samlingen «This is it» kom i oktober 2009.

Foto: Sony Music / Scanpix/AP
Sorgen etter Michael Jacksons bortgang

I sorgen etter Michael Jacksons bortgang solgte «This is it»-samlingen godt.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp
Michael Jackson-singelen «Breaking News»

Den første smakebiten på den nye Michael Jackson-plata - «Breaking News» fikk svært blandet mottakelse.

Foto: Plateomslag
Michael Jackson i 1984, på høyden av sin karriere

Michael Jackson i 1984, på høyden av sin karriere. Plateselskapet tror suksessen vil fortsette også inn i døden.

Foto: Doug Pizac / Ap

Halvannet år etter sin død fortsetter Michael Jackson å spille en viktig rolle i den amerikanske musikkbransjen, for sitt plateselskap Epic Records, en label under Sony Music.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hitsamlingen «This is it» som kom ut i oktober 2009, i kjølvannet av stjernens tragiske død noen måneder tidligere, solgte trolig langt bedre enn om Jackson fortsatt hadde vært i live.

Forventer salgsøkning

Nå forventer plateselskapet at det nye albumet med tidligere ikke utgitte låter, «Michael» som kommer i midten av desember, skal selge enda bedre enn fjorårets «best of»-samling.

Så langt viser imidlertid tallene at salget av Jackson-musikk er i ferd med å falle kraftig sammenliknet med fjoråret.

Da førte sorgen etter hans død til en enorm oppgang i markedet for «Jacko»-plater.

Men bransjemagasinet Billboard har beregnet at salget av Jacksons «nye» plate vil selge bedre enn «This is it»-samlingen i sine tre første salgsuker, melder Reuters.

Mye å forvente?

Det kan imidlertid være mye å forvente ettersom «This is it» kom i kjølvannet av artistens død og var koblet til dokumentaren med samme navn som kom bare fire måneder etter hans borgang.

Den første låta som ble sluppet fra den kommende plata, «Breaking News» fikk da også svært blandet mottakelse. Og samarbeidspartner Will.I.Am mener det er respektløst av plateselskapet å gi ut den nye plata.

Samtidig har det amerikanske platemarkedet i år hatt en stadig nedgang.

900.000

Til tross for dette er Sony Music stadig optimistiske, siden «This is it» kom ut 26. oktober 2009, i det som skulle vise seg å være den dårligste uka for platesalg dette året.

Den nye plata vil imidlertid komme midt i julerushet, da man tradisjonelt har det største salget av plater.

Derfor sender plateselskapet ut 900.000 eksemplarer av albumet og regner med at 400.000 av dem skal være solgt i løpet av den første uka. Resten skal forsvinne i løpet av tre uker og dermed toppe «This is it».

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober