Hopp til innhold

Forbrukerombudet krever at norske bloggere merker alt sponset innhold

Flere populære bloggere har fått brev fra Forbrukerombudet der de får pålegg om å merke alt sponset eller betalt innhold som reklame. Rundt halvparten får refs for dårlig merking.

Brev fra Forbrukerombudet til Caroline Berg Eriksen

STRENGT BREV: 40 norske bloggere har i disse dager fått klar beskjed fra forbrukerombud Gry Nergård (til høyre). Rundt halvparten av bloggerne får kritikk for dårlig merking av sponset innhold. Caroline Berg Eriksen var blant bloggerne som fikk godkjentstempel av ombudet.

Foto: Berit Roald / Faksimile / NTB Scanpix

Lars-Kristian Eriksen, ektemannen til blogger og «Fotballfrue» Caroline Berg Eriksen, delte tirsdag kveld et brev fra Forbrukerombudet på Facebook, skriver Journalisten.

I brevet står det blant annet at presisert at innlegg som lenker til annonsører eller omtaler produkter bloggeren har fått, må merkes.

Har blitt verre siden i fjor

Lars-Kristian Eriksen

STUSSER: Odd-spiller og Fotballfrue-ektemann Lars-Kristian Eriksen mener enkelte bestemmelser tolkes for strengt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Forbrukerombud Gry Nergård sier de nylig har sendt ut brev til 40 bloggere. Rundt halvparten har fått beskjed om at de må bli bedre til å merke betalt innhold.

– Vi hadde en tilsynsrunde i 2014, og konkluderte med at bloggerne var flinke til å følge retningslinjene. Så fikk vi en del tips, og lette litt selv, og tok derfor en ny tilsynsrunde i mai. Da så det verre ut.

Nergård kaller resultatet «overraskende og skuffende», men vil foreløpig ikke svinge pisken for hardt over bloggerne.

– Vi ser at bloggerne beveger seg inn i nye sjangre, og da kan nye problemstillinger oppstå. Derfor følger vi opp med veiledning i stedet for sanksjoner, sier Nergård.

Undrende til sponsorregler

Det er spesielt én formulering Lars-Kristian Eriksen stusser over:

«Den næringsdrivende har invitert deg som blogger dit med en forventning om at du omtaler arrangementet og/eller den næringsdrivendes produkter i sosiale medier. En slik omtale er å anse som reklame, og skal dermed merkes,» fastslås det i brevet.

«Hvis du som blogger inviteres til en pressefrokost eller f.eks Elle sin sommerfest, så mener Forbrukerombudet at alt som publiseres fra den type eventer må merkes med reklame. Er det jeg som misforstår Forbrukerombudet, eller er det dette de mener?» spør Eriksen i Facebook-innlegget.

Nergård bekrefter overfor NRK at det er nettopp det de mener.

– Hvis man blir invitert på et arrangement med forventning om at man skriver positivt om arrangøren eller produktene deres, regnes det som reklame, fastslår Nergård.

En journalist som deltar på samme arrangement, forventes ikke å merke teksten spesielt.

– Pressen er egentlig også underlagt markedsføringsloven, men vi har en lang tradisjon for at de holder orden i eget hus, og at redaktøren har ansvaret for at journalistene skiller mellom sponset og journalistisk innhold, sier Nergård.

Ombudet har ingen merknader til Caroline Berg Eriksens blogg, men skriver at bloggeren «i all hovedsak merker reklameinnlegg».

Lars-Kristian Eriksen skriver i en melding til NRK han i stor grad synes at reglene er oversiktlige og enkle å følge, men at han er kritisk til at bloggere må merke innlegg fra eventer selv om de ikke mottar noe av verdi for deltagelsen.

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).