Hopp til innhold

Flere vil stoppe Elton John

Også Islamske konservative i Marokko forsøker å stoppe Elton John fra å opptre.

Elton John

Elton John får problemer på grunn av sin homofile legning når han vil avholde konserter i muslimske land. Her under framføring av Madonnas «Like a virgin» under en konsert i forbindelse med markering av Regnskofondets 21 årsdag.

Foto: Jason DeCrow / Ap

Marokkos kong Mohammed

Mawazine-festivalen støttes av Marokkos Kong Mohammed.

Foto: AP
Morocco Mawazine Festival

En lettkledd Kylie Minogue under fjorårets utgave av Mawazine-festivalen i Marokko.

Foto: Abdeljalil Bounhar / AP

I forrige uke ble det kjent at Elton John

ville få problemer med å gjennomføre en planlagt konsert i Egypt, på grunn av protester fra konservative muslimer. På tross av protestene fortsetter Elton John sin reise gjennom muslimske land, men ikke uten ytterligere motstand.

Denne gangen er det religiøse aktivister i Marokko som ønsker å stoppe sangeren.

Forsvarer Elton John

Til tross for dette ønsker den største festivalen i landet fortsatt at han skal spille der.

- Å la Elton John få spille på festivalen Mawazine World Rhythms Festival vil skitne til bildet av det nord-afrikanske landet, skal en mektig islamistisk opposisjonell ha sagt, i følge nyhetsbyrået Reuters, med klare hentydninger til artistens homoseksuelle legning.

Men sjefen for festivalen slår tilbake og forsvarer artisten som gjennom sin karriere blant annet har jobbet mot Aids og for seksuell frigjøring.

- Elton John er en av verdens beste artister. Han er en stor entertainer og sceneartist og det er derfor vi har invitert ham til å spille på festivalen, sier festivalsjef Aziz Daki til Reuters.

Oppfordrer til fri sex og bruk av alkohol

- Privatlivet til artisten har ikke vi noe med. Vi velger ikke ut artister etter noen vurdering av deres privatliv.

Festivalen, som blant annet støttes av Marokkos kong Mohammed, har artister og band fra over 50 land. Den møter imidertid kritikk fra islamister som mener den oppfordrer til fri sex og bruk av alkohol, noe som er i mot islamske verdier.

- Vi ba myndighetene om å utelate denne personen fra festivalen. Denne mannen – unskyld, jeg burde si denne personen, ikke denne mannen – er kjent for å skryte av sin homoseksualitet, sier Mustapha Ramid, en lendende parlamentariker fra opposisjonspartiet PJD.

Vil skjerme de unge

- Marokko er en islamsk stat hvor vi ikke skulle tillate personer med slike holdninger å opptre. Vi burde skjerme de unge mot slik påvirkning, fortsetter Ramid.

Liberale intelektuelle i landet ser imidlertid disse uttalelsene fra religiøst konservative som et forsøk på å reversere moderniseringen av landet .

Mawazine-festivalen arrangers i Marokkos hovedstad Rabat fra 21. til 29. mai og har blant annet også britiske Mika og spanske Julio Iglesias på plakaten.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober