Får beholde SKUP-diplom tross PST-kritikk

Selv om PST mener ingenting tyder på at det Aftenposten skriver om falske basestasjoner er sant, beholder avisens journalister sitt SKUP-diplom.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen er overrasket over at PST velger å være så kategoriske i sine konklusjoner om overvåkningssaken.

OVERRASKET: Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen.

Det bekrefter formann i SKUP-juryen Bernt Olufsen overfor NRK.

– Svaret er nei, svarer han på spørsmål om hvorvidt PSTs kritikk får konsekvenser for tildelingen.

Bernt Olufsen

FORMANN I SKUP-JURYEN: Bernt Olufsen.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Han viser til juryens begrunnelse.

– SKUP-prisen er en journalistisk metodepris, og vi er ingen teknologisk granskningskommisjon som kan vurdere det tekniske i denne saken, sier Olufsen.

– Det er på det rene at sakene har utløst etterforskninger og avsløre uklare ansvarsforhold mellom offentlige etater og private aktører, legger han til.

Journalistene har ikke dokumentert at det faktisk har foregått ulovlig mobilovervåkning, men de har påvist en rekke utslag som virker mistenkelige.

Fra juryens begrunnelse

Avviste påstandene i saken

Aftenpostens journalister Per Anders Johansen, Andreas Bakke Foss og Fredrik Hager-Thoresen fikk lørdag SKUP-diplom for saken «Mobilovervåkingen».

faksimile Aftenpostens forside 13. desember 2014

«OVERVÅKES»: Forsiden på Aftenposten da de publiserte sine første saker om mulig mobilovervåking.

Foto: faksimile Aftenpostens forside 13. desember 2014
Skup-diplom til Aftenposten

BEHOLDER SKUP-DIPLOM: Aftenpostens journalister Fredrik Hager-Thoresen (t.v), Per Anders Johansen og Andreas Bakke Foss.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Saken forteller at noen overvåket mobiltrafikken ved sentrale bygninger i hovedstaden ved hjelp av såkalte falske basestasjoner.

Under en pressekonferanse i dag avviste PST påstandene som kommer fram i saken.

– Vår konklusjon er at det ikke er funnet falske basestasjoner i det grunnlaget som Aftenposten har og de målinger de har fått gjort ved hjelp av sikkerhetsselskaper, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Aftenposten: – Overrasket over PST

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen er overrasket over at PST velger å være så kategoriske i sine konklusjoner.

– PST legger listen høyt her. Det de egentlig gjør, er å avvise våre funn totalt. Så da må de være veldig sikre, og vi får se om det viser seg å være feil. Det skal vi nå gå inn i, sier han.

Sjefredaktøren avviser at det blir aktuelt å levere tilbake diplomet.

– SKUP er en journalistisk metodepris, så det gjør vi nok ikke, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Etterforsker forsvunnet kjempepenis

    Politiet i Sør-Tyskland har åpnet etterforskning etter et en gigantisk treskulptur av en penis har forsvunnet fra Grünten-fjellet i Bayern. Den to meter høye treskulpturen sto oppreist på toppen av det 1.738 meter høye fjellet og forestilte en erigert penis. Mandag melder lokalavisa Allgaüer Zeitung at penisen er blitt kuttet ned i løpet av helgen (NTB).

  • Fransk prestisjepris til norsk kor

    Det Norske Solistkor fekk i dag den prestisjetunge prisen Diapason d’Or de l’Année i korklassen, for albumet «Luciano Berio: Coro; Cries of London». Det vart annonsert på en prisseremoni i Paris. Kringkastingsorkesteret medverkar på innspelinga. Albumet vart gitt ut på plateselskapet BIS Records i mars og har hausta gode meldingar i inn- og utland.