Hopp til innhold

Ekspertutvalg: Alle husstander bør betale NRK-lisens

Regjeringsoppnevnt utvalg vil erstatte dagens TV-lisens med husstandsavgift.

NRK Marienlyst, Oslo

ALLE HUSSTANDER: Dersom ekspertutvalget får det som de vil, må alle husstander i Norge betale lisensavgift i fremtiden. Dagens ordning, hvor man betaler lisens dersom man har fjernsynsapparat, vil avvikles.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

– Vårt råd er å lage en langsiktig og robust finansiering som gir høy legitimitet og aksept i befolkningen i fremtiden, sier Tore Olaf Rimmereid.

Rimmereid, som er NRKs tidligere administrasjons- og finansdirektør, har ledet arbeidet med å undersøke hvordan allmennkringkasteren bør finansieres i fremtiden.

Alle husstander må betale

Ifølge Rimmereid har ekspertutvalget konkludert med at dagens lisensinnkreving, som er knyttet til fjernsynsapparatene, ikke er fremtidsrettet.

Tore Olaf Rimmereid

FORESLÅR ENDRING: Tore Olaf Rimmereid har ledet ekspertutvalget.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Et flertall av utvalget mener at NRK-lisensen ikke bør være knyttet til om man har fjernsynsapparat eller ikke, men om man disponerer en bolig.

– Bidraget vil være på linje med det husstander betaler i dag eller kanskje litt mindre, sier Rimmereid som mener den nye ordningen er forvekslende lik den gamle.

I dag er lisensavgiften på 2834,70 kroner.

– Mange vil ikke oppleve noe særlig forskjell, sier Rimmereid.

Unge bruker ikke TV

Bakgrunnen for forslaget er, ifølge Rimmereid, at bruken av NRK er i endring. Utvalget tror at færre vil bruke fjernsyn i fremtiden.

– Den yngre generasjonen ser ikke på NRK på fjernsyn, men bruker smarttelefoner, pc-er eller nettbrett. De har en helt annen måte å bruke NRK på enn det vi har sett historisk, og det må innkrevingen av lisens og NRK ta inn over seg, sier Rimmereid.

Fraråder skattemodell

Utvalget har gjennom det siste året brukt mye tid på å se på hvilke lisensløsninger andre land har valgt.

– Vi finner ikke noe entydig svar på dette, det er ingen quick fix, sier Rimmereid.

Blant ordningene utvalget har sett på er den finske modellen, som er en skattefinansiering av rikskringkasteren.

– Det ville betydd at man måtte laget en egen NRK-skatt som ville blitt innkrevd over skatteseddelen. Vi har vurdert modellen og kommet frem til at det ikke er noe vi tilrår, sier Rimmereid.

Kringkastingssjefen er klar for debatt

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at han ser frem til å lese rapporten som legges frem fredag.

Thor Gjermund Eriksen

KLAR FOR DEBATT: Ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener at tiden er inne for å endre NRK-lisensen.

Foto: Anders Leines / NRK

– Det er et perfekt tidspunkt å ta denne diskusjonen nå. Dagens ordning fungerer, aldri har flere betalt lisens. Men vi må være forberedt på at færre husstander vil ha TV-er i fremtiden, sier Eriksen.

Ifølge Eriksen bør man tenke langsiktig når man avgjør hvordan den nye lisensordningen skal fungere, men at NRKs redaksjonelle uavhengighet må bevares. Videre mener han at ordningen også må være legitim og oppfattes som rettferdig av publikum, i tillegg til å være robust i forhold til utvikling av ny teknologi.

– Det er en styrke for NRK at betalingen går rett fra publikum til NRK, og ikke er en del av statsbudsjettet, sier Eriksen, og legger til at han tror politikerne vil fatte en beslutning i løpet av et år.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.