Hopp til innhold

Drar ikke på norgesferie – er ikke tilgjengelig for alle

Supernytt-profil Sally Kamara mener Norge ligger langt bak når det gjelder tilrettelegging for ferierende rullestolbrukere. Ifølge henne er det både for lite og for dårlig informasjon. Toppidrettsutøveren Birgit Skarstein deler samme erfaring.

Sally Kamara

Sally Kamara reagerer på dårlig informasjon.

Foto: Kornelius Øvereng / NRK

Å planlegge en reise kan være utfordrende for alle, men for rullestolbrukere kan manglende informasjon og tilrettelegging gjøre at populære reisemål blir mindre aktuelle.

Den 26 år gamle programlederen Sally Kamara beskriver seg selv som et feriemenneske, men for henne er ferien sjelden i Norge. Hun foretrekker andre reisemål, som London og New York. Det er mye disse storbyene har fått til som man ikke har på plass i Norge, mener hun.

– Det er mange ting som England har klart som jeg føler gjør min hverdag litt enklere. Der har man fått det til med for eksempel offentlige toaletter, og bussene, sier hun.

Rullestoler på Gardemoen.

Rullestoler på Gardermoen. Egne rullestoler må sendes som bagasje. Inne på flyplassen må rullestoler som disse brukes.

Foto: Kornelius Øvereng / NRK

Hun trekker også fram Amsterdam som et av de bedre stedene hun har reist.

– I Amsterdam måtte jeg ikke tenke så mye når jeg gikk. I Norge har jeg veldig mye i tankene når jeg går, for veiene her er helt forferdelige. I Amsterdam gjorde jeg ikke det, det var veldig avslappende.

Store planer, ikke i Norge

Kamara har store planer for ferien, med reiser til blant annet Manchester og New York, men noen ferie i Norge er ikke en del av planene. Hun trekker fram at noe av grunnen til det, er at norske attraksjoner ikke er tilrettelagt.

– For eksempel er det disse ferjene der man bare kan sitte i første etasje, fordi det ikke er en måte å ta deg opp i andre. Så da får du ikke sett utsikten. Det er veldig mange sånne ting. Vi har jo mange fjell og daler jeg har lyst til å se. Det er jo der attraksjonene er, men hvordan skal jeg komme meg opp? Hvordan skal jeg komme meg ned?

Kamara mener at det er spesielt en ting Norge må bli bedre på.

– Universell utforming, universell utforming, universell utforming på alt. Alle turstier. Det er jo kjempe mange ting jeg ikke kan se i ulike land. Som alle andre sitter og tar bilder av. Fordi det er hundre trappetrinn, og ingen annen mulighet for å komme seg opp

Mye tid til planlegging

Kamara trekker fram at hoteller og attraksjoner er for dårlige til å informere om hvilken tilrettelegging de har. Dette gjør det uoversiktlig for rullestolbrukere å planlegge ferien, mener hun. Dårlig informasjon er noe Birgit Skarstein kjenner seg igjen i.

Birgit Skarstein

Birgit Skarstein bruker Google Streetview for å planlegge ferien.

Foto: Kornelius Øvereng / NRK

– Jeg sitter mye på Google Maps, med «Street View», for å se på inngangspartiet til hoteller, og restauranter. Det står ofte ikke om det er tilgjengelig for rullestol på nettsidene til hotellet. Det synes jeg det burde. Det har allikevel blitt bedre med årene, og nå står det ofte som nøkkelinformasjon.

Drar fortsatt på norgesferie

Skarstein har allikevel ikke gitt opp norgesferien. Hun forteller om hvordan hun har erstattet toppturene med padleturer i Norge. Paralympieren har også noen tips til hvordan man kan få ferien til å fungere

– Om det er på grunn av rullestol eller ikke, så kan det alltid skje ting som du ikke hadde forventet. Mitt beste tips er å ta det med humør. Det er artigere å ha kronglete logistikk og godt humør, enn kronglete logistikk og dårlig humør.

Godt tilrettelagt, men rom for forbedring

Innovasjon Norge, som driver Visit Norway, sier i en kommentar at de opplever at norske attraksjoner generelt er godt tilrettelagt, men at det alltid er rom for forbedring, og at næringen har fokus på å inkludere alle gjester.

De legger til at de har som del av merkeordningen «Merket for bærekraftig reisemål» lagt til et kriterium om at «Destinasjonsledelsen skal arbeide for at reiselivsnæringen tilrettelegger for allmenn tilgjengelighet for mennesker med nedsatt bevegelighet, syn, hørsel og astma/allergi, samt informerer om dette på sine nettsider.»

På Visit Norway sine hjemmesider finnes det også informasjon for tilrettelegging av reiser. Flere destinasjoner har egne sider med tilgjengelighetsinformasjon, som for eksempel Tromsø .

Informasjon og holdninger

Gunhild Bottolfsen er erfaringskonsulent på Sunnaas sykehus og drifter bloggen Rullestolreiser.

Hun mener mangelen på informasjon kompliserer reisen for mange rullestolbrukere.

Gunhild Bottolfsen, Rullestolreiser.

Gunhild Bottolfsen, Rullestolreiser.

Foto: Rullestolreiser

– Det er få attraksjoner som har den informasjonen lett tilgjengelig. Hvis man som rullestolbruker skal på for eksempel båttur er det viktig å vite om det er en brygge man kan komme seg til, eller om det er plass til en el-rullestol, hvis man har behov for det. Uten den type informasjon blir det vanskelig å planlegge.

Hun mener også det er et problem med holdninger i bransjen. Hun forteller at hun nylig var på en tur til en plass i Lofoten som tilbød surfing, sammen med flere rullestolbrukere. De ansatte skal i utgangspunktet vært skeptiske til om de kunne tilby surfing til gruppen.

– Da hentet vi inn en instruktør som var ekspert på surfing for funksjonshemmede, og det gikk kjempefint. Så å endre de holdningene til at man tenker mer løsningsorientert, det tror jeg er viktig.

Bottolfsen ønsker å presisere at de fikk god service, og det at de ansatte var samarbeidsvillig gjorde at det til slutt ble en positiv opplevelse.

Mye bra, noe dårlig

Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund, forteller at Norge er et mangfoldig land hvor mye er bra.

– Flere av landets aktivitetsparker deriblant Hunderfossen, Dyreparken i Kristiansand og Tusenfryd er godt tilrettelagt for de fleste, seier Brandvik.

Tove Linnea Brandvik, styreleder SAFO

Tove Linnea Brandvik, styreleder i Norges Handikapforbund.

Foto: Norges Handikapforbund

Utfordringen er, ifølge lederen, at bare deler av et område eller en by er tilgjengelig.

– I tillegg er det vanskelig å få oversikt over hvilke aktiviteter eller hvilke områder som fungerer godt, legger hun til.

Brandvik understreker at de fleste hotell har tilgjengelige rom, men det mangler campinghytter som kan brukes av alle.

Kollektivtransporten er også bare delvis tilgjengelig, og Brandvik anbefaler at du sjekker godt på forhånd for å være sikker på at det fungerer. Hun oppfordrer turistnæringen til å bedre sine tilbud og informere om hva som er tilgjengelig på sine nettsider.

Sally Kamara har også et tips til de som skal ut å reise.

– Reis! Verden er stor. Mye større enn Norge! Det er så mange flere steder du kan oppleve frihet, og oppleve lykke, enn her da. Reis, ikke vær redd.

Hør Sally Kamara dele sine beste minner fra London i podkasten Feriestemning

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.