NRK Meny
Normal

Døde menn går i land 5:5

Et gammelt forhekset hus på et øde, forblåst sted på sørlandskysten. Spøkelsesskip og gjengangere. Trollkatter og andre vesener som kan gå gjennom låste dører. Djevledyrkelse og sorte messer.

Illustrasjonsbilde
Foto: Coulorbox.com

Alt dette, men også humor og kjærlighet, finnes i Bernhard Borges ”Døde menn går i land”, historien om de uhyggelige og uforklarlige hendelsene som inntreffer da noen unge mennesker fra Oslo flytter inn i Kapergården, sjørøveren Korps gamle hus. Så er den da også blitt en av tidenes mest populære norske kriminalgrøssere, både som bok og hørespill.

OBS! Lørdag 28. februar går episode 5 ut pga sporten. Du kan lytte til den i NRK Gull eller i nett-tv

Bernhard Borge

Er identisk med den mangfoldige André Bjerke (1918–1985), lyriker, gjendikter, essayist og mye annet. I årene 1941 til 1950 kom det fire Borge-romaner.

Den mest kjente er nok ”De dødes tjern” (også sendt i Radioteatret), men alle er blitt klassikere i norsk krim. I tre av bøkene blir mysteriet løst av psykiateren Kai Bugge.

Å bruke psykoanalyse som detektivmetode var en original vri som knapt noen hadde prøvd før. Samtidig holdt Bjerke seg like strengt til detektivfortellingens regler som Agatha Christie.

Som Bernhard Borge skrev han også manus til tv-serien ”Taxi”, sammen med Harald Tusberg, og to av historiene i boken ”Enhjørningen”, signert André Bjerke, er også detektivfortellinger.

”Døde menn går i land”, utgitt som roman i 1947, skrev han sammen med Bjørn Carling, alias kriminalforfatteren Erik Vendel. Bjørn Carling har også dramatisert romanen for radio, sammen med Nils Nordberg, under fellespseudonymet Egil Lundmo.

Produksjon

Musikk: Åsmund Feidje
Produksjonsleder: Inger Gjelsvik
Lyddesign: Jan Erik Hoel
Regi: Nils Nordberg

De som er med:

Paul Rickert -Terje Strømdahl
Arne Krag-Andersen - Finn Schau
Monika Winterfeldt - Unn Vibeke Hol
Ebba Cappelen-Jensen - Marianne Krogh
Tancred Cappelen-Jensen - Nils Vogt
Karsten Jærn - Ståle Bjørnhaug
Ellers medvirker: Sverre Holm, Nils Bernt Olsen, Even Rasmussen, Roy Lie Jonassen

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)