NRK Meny
Normal

Døde menn går i land 5:5

Et gammelt forhekset hus på et øde, forblåst sted på sørlandskysten. Spøkelsesskip og gjengangere. Trollkatter og andre vesener som kan gå gjennom låste dører. Djevledyrkelse og sorte messer.

Illustrasjonsbilde
Foto: Coulorbox.com

Alt dette, men også humor og kjærlighet, finnes i Bernhard Borges ”Døde menn går i land”, historien om de uhyggelige og uforklarlige hendelsene som inntreffer da noen unge mennesker fra Oslo flytter inn i Kapergården, sjørøveren Korps gamle hus. Så er den da også blitt en av tidenes mest populære norske kriminalgrøssere, både som bok og hørespill.

OBS! Lørdag 28. februar går episode 5 ut pga sporten. Du kan lytte til den i NRK Gull eller i nett-tv

Bernhard Borge

Er identisk med den mangfoldige André Bjerke (1918–1985), lyriker, gjendikter, essayist og mye annet. I årene 1941 til 1950 kom det fire Borge-romaner.

Den mest kjente er nok ”De dødes tjern” (også sendt i Radioteatret), men alle er blitt klassikere i norsk krim. I tre av bøkene blir mysteriet løst av psykiateren Kai Bugge.

Å bruke psykoanalyse som detektivmetode var en original vri som knapt noen hadde prøvd før. Samtidig holdt Bjerke seg like strengt til detektivfortellingens regler som Agatha Christie.

Som Bernhard Borge skrev han også manus til tv-serien ”Taxi”, sammen med Harald Tusberg, og to av historiene i boken ”Enhjørningen”, signert André Bjerke, er også detektivfortellinger.

”Døde menn går i land”, utgitt som roman i 1947, skrev han sammen med Bjørn Carling, alias kriminalforfatteren Erik Vendel. Bjørn Carling har også dramatisert romanen for radio, sammen med Nils Nordberg, under fellespseudonymet Egil Lundmo.

Produksjon

Musikk: Åsmund Feidje
Produksjonsleder: Inger Gjelsvik
Lyddesign: Jan Erik Hoel
Regi: Nils Nordberg

De som er med:

Paul Rickert -Terje Strømdahl
Arne Krag-Andersen - Finn Schau
Monika Winterfeldt - Unn Vibeke Hol
Ebba Cappelen-Jensen - Marianne Krogh
Tancred Cappelen-Jensen - Nils Vogt
Karsten Jærn - Ståle Bjørnhaug
Ellers medvirker: Sverre Holm, Nils Bernt Olsen, Even Rasmussen, Roy Lie Jonassen

Flere kulturnyheter