Hopp til innhold

Her er vinnerne av Gullsnutten 2018

– Hun har blitt en viktig stemme for unge mennesker, med humor og tydelige meninger om et mer raust samfunn, sier Gullsnutten-styret om Årets youtuber, Maria Stavang.

Maria Stavang er Årets Youtuber

Maria Stavang, som går under kallenavnet Piateed, vant prisen for Årets Youtuber under Gullsnutten.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Lørdag kveld ble Norges største internett-stjerner hedret i Store Studio på NRK.

Av de 32 nominerte til Gullsnutten som ble annonsert tidlig i mars, har det nå blitt kåret åtte vinnere, i tillegg til hedersprisen Årets youtuber.

– Høyt nivå

Nivået i år er høyt, forteller innholdsansvarlig i Nordic Screens og styreleder i Gullsnutten-stiftelsen, Andreas Hatlevik.

Andreas Hatlevik

Andreas Hatlevik er styreleder i Gullsnutten-stiftelsen og innholdsansvarlig i Nordic Screens som arrangerer Gullsnutten for fjerde år på rad.

Foto: Nordic Screens

– Det gjenspeiler den kreative energien som hersker blant unge youtubere i Norge i dag, sier han.

Blant vinnerne finnes videoprodusenter som, ifølge juryen, har inspirert, underholdt, levert gode konsepter, og som har laget klipp med store videoøyeblikk i året som har gått.

Les- og se mer av Gullsnutten her.

Vinnerne

Juryen, bestående av studenter ved Film- og TV-linja på Westerdals, vurderer nominasjonene stiftelsen har fått inn, ut fra en rekke kriterier.

Prisen for Årets beauty skal deles ut til den mest inspirerende videoskaperen som lager innhold om sminke, livsstil, mote og trening. Vinneren er, ifølge kriteriene, kreativ, flink og er en viktig stemme for følgerne sine.

For å vinne prisen for Årets video må man, ifølge juryen og de som nominerer, ha laget det største videoøyeblikket dette året. Juryen har lett etter en video som «har berørt deg, gitt et høydepunkt eller rett og slett er veldig god».

  • Vinner av Årets video er "PASSER IKKE INN" av Malin Nesvoll. I videoen går hun rundt i norske klesbutikker og prøver bukser. Hun opplever at ting ikke passer og deler frustrasjonen.
Passer ikke inn av Malin Nesvoll

Malin Nesvoll slo et slag for et bredere tilbud av bukser i alle størrelser i videoen «Passer ikke inn».

Foto: skjermdump Youtube

Årets vlogger skal ha gitt seerne innblikk i en lidenskap, interesse eller rett og slett livet sitt. Juryen har sett etter en vinner som står fram som mest kreativ, ekte og betydningsfull i Youtube-universet.

Randulle på Youtube

Sander Austad Dale, aka Randulle på Youtube, vant pris for Årets gamer på Gullsnutten 2018.

Foto: skjermdump

Mange youtubere driver med spill, eller gaming som det kalles på Youtube. For å bli årets gamer må man ha skilt seg ut som den beste og viktigste gameren på Youtube. Personen må ha stor spillforståelse og underholdningsverdi.

Juryen falt til slutt på Sander Austad Dale fra Skien:

For å vinne prisen for årets morsomste skal man, ikke overraskende, ha laget morsomme videoer som får folk til å le. Type humor er ikke så viktig, så lenge youtuberen bruker humoristiske virkemidler for å skape latterbrøl for seerne sine, forklarer juryen.

Gullsnutten har blitt delt ut siden 2015, men nytt av året er at noen av prisene deles ut i sosiale medier i forkant av prisutdelingen.

«ÅRETS STJERNESKUDD»: Sara Høydahl kan allerede juble over å ha vunnet Gullsnutten for «Årets stjern

Sara Høydahl vant prisen for Årets stjerneskudd, og fikk vite allerede torsdag denne uka at hun vant.

Foto: Thomas Brun

Årets stjerneskudd var en av de to prisene som ble annonsert på forhånd, og gikk til den som, ifølge kategoribeskrivelsen, har markert seg med nyskapende innhold, og som først har blitt oppdaget i året som har gått.

  • Årets stjerneskudd er Sara Høydahl (18) fra Svelvik, som har gjort stor suksess på Youtube med serien «Forsvinningsfredag», der hun diskuterer løste og uløste kriminalsaker.

Årets meningsbærer skal ha løftet fram en viktig sak eller idé i en enkeltstående video eller over tid. Personen har en viktig stemme som betyr noe for samfunnet eller en gruppe mennesker.

  • Årets meningsbærer er Maria Stavang, som går under navnet Piateed på Youtube.

For å vinne prisen for Årets serie skal man ha laget den beste videoserien eller det beste konseptet over flere episoder. Det kan være helt originalt, eller en ny vri på en kjent idé. Sara Høydahl fra Svelvik, som også er kåret til Årets stjerneskudd, er spesielt kjent for krimsakene hun dekker i serien «Forsvinningsfredag». Og det er nettopp for denne serien hun også tar med seg neste pris.

Stavang, som får prisen for Årets meningsbærer, er også plukket ut til å vinne hedersprisen på Gullsnutten 2018. Prisen kan man bare vinne en gang og er tidligere vunnet av Prebz&Dennis (2015), Baibai & Huginn (2016) og Herman Dahl (2017).

Vinneren er, ifølge kategoribeskrivelsen, en viktig person som er et positivt eksempel og som har stor skaperkraft.

  • Årets youtuber er Maria Stavang, også kjent under navnet Piateed.

Gullsnutten kårer det beste videoinnholdet på Youtube, Facebook og Instagram i året som har gått. Felles for dem alle er at de må være laget av folk som bor i Norge eller er norsk. Prisutdelingen arrangeres i samarbeid med NRK.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters