Hopp til innhold

Her er vinnerne av Gullsnutten 2018

– Hun har blitt en viktig stemme for unge mennesker, med humor og tydelige meninger om et mer raust samfunn, sier Gullsnutten-styret om Årets youtuber, Maria Stavang.

Maria Stavang er Årets Youtuber

Maria Stavang, som går under kallenavnet Piateed, vant prisen for Årets Youtuber under Gullsnutten.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Lørdag kveld ble Norges største internett-stjerner hedret i Store Studio på NRK.

Av de 32 nominerte til Gullsnutten som ble annonsert tidlig i mars, har det nå blitt kåret åtte vinnere, i tillegg til hedersprisen Årets youtuber.

– Høyt nivå

Nivået i år er høyt, forteller innholdsansvarlig i Nordic Screens og styreleder i Gullsnutten-stiftelsen, Andreas Hatlevik.

Andreas Hatlevik

Andreas Hatlevik er styreleder i Gullsnutten-stiftelsen og innholdsansvarlig i Nordic Screens som arrangerer Gullsnutten for fjerde år på rad.

Foto: Nordic Screens

– Det gjenspeiler den kreative energien som hersker blant unge youtubere i Norge i dag, sier han.

Blant vinnerne finnes videoprodusenter som, ifølge juryen, har inspirert, underholdt, levert gode konsepter, og som har laget klipp med store videoøyeblikk i året som har gått.

Les- og se mer av Gullsnutten her.

Vinnerne

Juryen, bestående av studenter ved Film- og TV-linja på Westerdals, vurderer nominasjonene stiftelsen har fått inn, ut fra en rekke kriterier.

Prisen for Årets beauty skal deles ut til den mest inspirerende videoskaperen som lager innhold om sminke, livsstil, mote og trening. Vinneren er, ifølge kriteriene, kreativ, flink og er en viktig stemme for følgerne sine.

For å vinne prisen for Årets video må man, ifølge juryen og de som nominerer, ha laget det største videoøyeblikket dette året. Juryen har lett etter en video som «har berørt deg, gitt et høydepunkt eller rett og slett er veldig god».

 • Vinner av Årets video er "PASSER IKKE INN" av Malin Nesvoll. I videoen går hun rundt i norske klesbutikker og prøver bukser. Hun opplever at ting ikke passer og deler frustrasjonen.
Passer ikke inn av Malin Nesvoll

Malin Nesvoll slo et slag for et bredere tilbud av bukser i alle størrelser i videoen «Passer ikke inn».

Foto: skjermdump Youtube

Årets vlogger skal ha gitt seerne innblikk i en lidenskap, interesse eller rett og slett livet sitt. Juryen har sett etter en vinner som står fram som mest kreativ, ekte og betydningsfull i Youtube-universet.

Randulle på Youtube

Sander Austad Dale, aka Randulle på Youtube, vant pris for Årets gamer på Gullsnutten 2018.

Foto: skjermdump

Mange youtubere driver med spill, eller gaming som det kalles på Youtube. For å bli årets gamer må man ha skilt seg ut som den beste og viktigste gameren på Youtube. Personen må ha stor spillforståelse og underholdningsverdi.

Juryen falt til slutt på Sander Austad Dale fra Skien:

For å vinne prisen for årets morsomste skal man, ikke overraskende, ha laget morsomme videoer som får folk til å le. Type humor er ikke så viktig, så lenge youtuberen bruker humoristiske virkemidler for å skape latterbrøl for seerne sine, forklarer juryen.

Gullsnutten har blitt delt ut siden 2015, men nytt av året er at noen av prisene deles ut i sosiale medier i forkant av prisutdelingen.

«ÅRETS STJERNESKUDD»: Sara Høydahl kan allerede juble over å ha vunnet Gullsnutten for «Årets stjern

Sara Høydahl vant prisen for Årets stjerneskudd, og fikk vite allerede torsdag denne uka at hun vant.

Foto: Thomas Brun

Årets stjerneskudd var en av de to prisene som ble annonsert på forhånd, og gikk til den som, ifølge kategoribeskrivelsen, har markert seg med nyskapende innhold, og som først har blitt oppdaget i året som har gått.

 • Årets stjerneskudd er Sara Høydahl (18) fra Svelvik, som har gjort stor suksess på Youtube med serien «Forsvinningsfredag», der hun diskuterer løste og uløste kriminalsaker.

Årets meningsbærer skal ha løftet fram en viktig sak eller idé i en enkeltstående video eller over tid. Personen har en viktig stemme som betyr noe for samfunnet eller en gruppe mennesker.

 • Årets meningsbærer er Maria Stavang, som går under navnet Piateed på Youtube.

For å vinne prisen for Årets serie skal man ha laget den beste videoserien eller det beste konseptet over flere episoder. Det kan være helt originalt, eller en ny vri på en kjent idé. Sara Høydahl fra Svelvik, som også er kåret til Årets stjerneskudd, er spesielt kjent for krimsakene hun dekker i serien «Forsvinningsfredag». Og det er nettopp for denne serien hun også tar med seg neste pris.

Stavang, som får prisen for Årets meningsbærer, er også plukket ut til å vinne hedersprisen på Gullsnutten 2018. Prisen kan man bare vinne en gang og er tidligere vunnet av Prebz&Dennis (2015), Baibai & Huginn (2016) og Herman Dahl (2017).

Vinneren er, ifølge kategoribeskrivelsen, en viktig person som er et positivt eksempel og som har stor skaperkraft.

 • Årets youtuber er Maria Stavang, også kjent under navnet Piateed.

Gullsnutten kårer det beste videoinnholdet på Youtube, Facebook og Instagram i året som har gått. Felles for dem alle er at de må være laget av folk som bor i Norge eller er norsk. Prisutdelingen arrangeres i samarbeid med NRK.

Kulturstrøm

 • Politiet etterforskar trugsel mot J. K. Rowling etter Rushdie-tweet

  Politiet i Scotland etterforskar ei melding om trugslar retta mot forfattar J. K. Rowling etter at ho la ut ei fordømmande melding om knivstikkinga av forfattar Salman Rushdie på Twitter. Det melder Reuters.

  Harry Potter-forfattaren skreiv at ho følte seg veldig kvalm etter at ho høyrde om knivstikkinga, og at ho håpa det vil gå bra med Rushdie. Ein brukar svarte «Ikkje bekymra deg, du er neste».

  Seinare tvitra ho at Twitter ikkje meinte at meldinga var i strid med deira retningslinjer, og deretter at politiet var involvert i saka.

  J.K. Rowling tvitrer: Feeling very sick right now. Let him be ok. 
Anonymisert bruker svarer: Don't worry you are next
  Foto: Skjermdump / Twitter
 • Rushdies bøker på salgstoppen igjen

  Knivangrepet mot forfatteren Salman Rushdie har utløst fornyet interesse rundt bøkene hans, som nå inntar toppen på salgslistene.

  Ulike utgaver av Rushdies bok «Sataniske vers» fra 1988 – en bok som av iranske ledere er blitt anklaget for å være blasfemisk og som har utløst oppfordringer til å drepe ham – inntok lørdag de tre øverste plassene på Amazons «Movers & Shakers»-liste. (NTB)