NRK Meny
Normal

Discman - hvil i fred

Tro det eller ei, men det er ikke mange årene siden du gikk rundt med den lille, bærbare cd-spilleren. Savner du den?

Discman

Ingenting er vel som å kunne sette seg ned i godstolen og kose seg med musikk fra den kjekke discmannen.

Foto: Laurence Mouton / Laurence Mouton / PhotoAlto

Den var gjerne sølvfarget. En sølvfarget discman med en svart lomme til å ha den i. Midt på nittitallet var det ikke lengre sosialt akseptert å bare ha en walkman, selv om du til og med hadde radio på den.

For dette var høyteknologi, og da kunne man heller ikke la seg irritere av konseptets negative sider.

For dem var det noen av.

Les også: Flere ting som kan hvile i fred

Pusteproblemer

Bærbar platespiller

Den bærbare platespilleren ble imidlertid aldri noen suksess.

Foto: promo

For eksempel at det så vidt gikk an å puste mens du gikk med den langs veien. En liten uregelmessighet, og cd-platen hakket.

Eller at det plutselig ikke var mer batteri igjen. Det var litt av sjarmen, liksom, og det fantes uansett ikke noe bedre å få. (Lite visste vi da om den fantastiske minidisc-en som allerede var på markedet.)

Les også: - CD-platen dør i mai eller juni

Det stoppa deg i alle fall ikke fra å ta den med på joggetur, sånn som de gjorde i for eksempel Baywatch. Da var det om å gjøre å holde den så rett som mulig, gjerne med nitti graders vinkel på armen mens du løp, for den hadde ingenting i bukselomma å gjøre. Ikke at den fikk plass der, heller. For discmannen var stor. Fryktelig stor.

Men den kunne spille den siste CD-singelen du hadde kjøpt (Coco Jambo?), og du likte den uansett.

Minidiscen kommer

Da det på begynnelsen av 2000-tallet var tid for busstur med skoleklassen til Polen, måtte den upraktiske discman-en og dens cd-er vike for en nett, liten Minidisc og diskettlignende MD-er som kunne ta opp til hele 80 minutter med musikk.

MD-ene kom i forskjellige farger, og på en klistrelapp som målte rundt 3x3 cm skrev vi med så liten skrift som mulig for å minnes oss selv på hva discen inneholdt.

Minidiscens argeste konkurrent var imidlertid MP3-spillerne, og det er vel unødvendig å minne noen må hvem det var som vant til slutt.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters